Huhtamäki etenee vakaasti

Takavuosina totuimme siihen, että Huhtamäen osavuosikatsaukset olivat lähes aina pettymyksiä. Nyt on ilmeisesti koittanut uusi aika, sillä tänään julkistettu puolivuotiskatsaus oli mieluisaa luettavaa. Osakekurssi tosin on tänään lähinnä polkenut paikallaan, mikä sekin lienee tulkittavissa myönteisesti ottaen huomioon päivän pessimististä pörssitunnelmaa. Hieman pidemmällä aikavälillä Huhtamäen kurssikehitys on ollut perinteisesti keskimääräistä vakaampi, vaikka osake kävikin neljän euron pinnassa finanssikriisin synkimpinä hetkinä.

Euroopan velkakriisistä huolimatta Huhtamäen toimintaympäristö on pysynyt vakaana. Ensimmäisen vuosipuoliskon liiketulos nousi ilman kertaluonteisia eriä 83 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan kauden 67 miljoonasta eurosta. Liikevaihtokin lisääntyi 16 prosenttia. Tulos osaketta kohti oli tammi-kesäkuussa 0,64 euroa verrattuna 0,45 euroon vuotta aiemmin. Perustuen tähän vahvaan kehitykseen Huhtamäki antoi positiivisen tulosvaroituksen. Aikaisemmin on sanottu, että osakekohtaisen tuloksen odotetaan “nousevan” viime vuoden tasosta (0,87 euroa ilman kertaeriä). Nyt sanotaan, että tuloksen odotetaan “nousevan merkittävästi”. Aineksia myönteiselle pörssireaktiolle olisi siis voinut olla olemassa.

Pidämme hyvin mahdollisena, että tulosta osaketta kohti syntyy vähintään 1,20 euroa, mikä vastaisi P/E-lukua 10. Kun muistamme, että Huhtamäki on luonteeltaan hyvin defensiivinen osake – elintarvikepakkauksia tarvitaan suhdanteista riippumatta – osakkeen arvostusta ei voi pitää haastavana. Pidämme varmana, että ensi kevään osingonkorottajien listalta löytyy myös Huhtamäen nimi, mikä sopinee hyvin yhtiön pääomistajalle Suomen Kulttuurirahastolle. Viime keväänä osinko nostettiin kahdella sentillä 0,46 euroon osaketta kohti. Keväällä 2012 voinemme odottaa selvästi rohkeampaa nostoa. Osinkotuotto jäänee kuitenkin nykykurssille laskettuna selvästi viiden prosentin rajan alapuolelle.

Omistamme Huhtamäen osakkeita.

Kim Lindström

Photo credit: CJ Schmit / Foter / CC BY-ND

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Jukka Oksaharju21 Heinäkuu, 2012

Muutama keskeinen huomio omasta näkökulmastani:

1. Tekstissä Huhtamäen P/E-arvostuksen haarukointi on suoritettu tulosennusteen kautta. Vuotta on vielä puolet jäljellä, joten epävarmuus on ilmeinen.

2. Vaikka edellä mainittu tulosennuste toteutuisi, edustaa se joka tapauksessa vain yhden vuoden tulosta. Huhtamäen tapauksessa tämä on mielestäni sijoittajan kannalta erityisen vaarallista siksi, että kyse on “huippuvuoden” tuloksesta. Tällä hetkellä yhtiön ROE on selvästi yli pitkän aikavälin historiallisen keskiarvonsa.

3. Käyttäisin P/E-tunnusluvun yhteydessä sijoituksen turvamarginaalia lisäävää syklin yli ulottuvaa tarkastelua. Huonon vuoden tuloksesta Huhtamäen P/E on nyt 20 ja viiden vuoden keskimääräisestä tuloksestakin noin 15. Molemmat ovat mielestäni huomattavan korkeita matalan kasvunäkymän (melko eurooppalaiselle) teollisuusyhtiölle.

4. Mikä on se kilpailuetu, jolla Huhtamäki saavuttaisi syklin yli selvästi kaksinumeroisen ROE:n (jota nykyinen P/BV 1,5 edustaa)? Mielestäni alalla differoiminen on kestävänä strategiana vaikea. En näe Huhtamäellä liioin minkäänlaista kustannusetua suhteessa vertailuryhmäänsä.

Näen siis Huhtamäessä sijoituskohteena huomattavia riskejä ja vain hyvin rajallisia mahdollisuuksia arvonnousuun.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit