Herra Sijoittajan verta kadulla

Panikoiminen ja hätäily nähdään sijoittajan ongelmina, joista pitäisi päästä eroon. Jos panikoit keväällä 2009, jäit paitsi kurssinoususta.  Jos kuitenkin panikoit talvella 2007-2008, oliko se virhe? Milloin Nokian suhteen kannattaisi panikoida?

Minä myönnän, että olen panikoinut useasti.

Markkinoilla on lukuisia tilanteita, joissa muuttuneeseen ympäristöön pitää reagoida nopeasti. Vaikka usein muuta väitetään, keskimäärin sijoittajat reagoivat liian hitaasti uuteen informaatioon, joten panikoiminen voi olla kannattavaa. Jos vaikka ajatellaan Nokian tilannetta, parhaimmat päätökset tekivät ne, jotka ensimmäisinä reagoivat tietoihin sen aseman heikkenemisestä.  He, jotka pitivät päät kylmänä, ovat voineet ajallisesti hajauttaneet portfolionsa aika huonoon jamaan. Pääasia kuitenkin on kai se, että keskihinta on nyt alhainen?

Hyvin yksinkertaisesti voidaan siis todeta, että sijoittajan tulisi pyrkiä panikoimaan mahdollisimman nopeasti. Sijoittajan pitäisi siis panikoida, kun merkit trendin/suhdanteen kääntymisestä näkyvät.

Mikäs sitten olisi se sijoittajan todellinen heikkous?

Jos sijoittamista haluaa oikein ammatikseen harrastaa, ovat siihen liittyvät tosiasiat murskaavia:

  • Aktiivinen sijoittaja keskimäärin ei voi ansaita parempaa tuottoa kuin passiivinen sijoittaja.
  • Aktiivinen sijoittaminen on kallista, ja siten aktiiviset sijoittajat keskimäärin häviävät passiivisille sijoittajille.
  • Aktiivinen sijoittaminen vie huomattavan määrän aikaa, joten yllä mainituista syistä johtuen aktiivinen sijoittaja keskimäärin käyttää aikaa siihen, että hän voisi hävitä passiiviselle sijoittajalle.

Aktiivinen sijoittaminen on siis periaatteessa järjetöntä, mutta miksi siihen pitää ryhtyä? Ensimmäisenä ajatuksina on enemmän tai vähemmän raha, vaurastuminen ja säästäminen. Jos kuitenkin ollaan rehellisiä, kukaan meistä aktiivisista sijoittajista ei varmaankaan malta olla viikkoa katsomatta pörssikursseja, vaikka kuinka sijoitettaisiin pitkällä aikajänteellä.

Mutta sijoittaminen tarjoaa  monelle varmasti paljon muutakin. Se voi tarkoittaa esimerkiksi ajanvietettä, sosiaalista kanssakäymistä ja haasteita. Kun aikaa sijoittamiseen sitten käytetään enemmän ja sosiaaliset kontaktit muodostuvat sijoittamisen ympärille, menestymisestä sijoittajana tulee olennainen osa henkilön identiteettiä ja hänestä tulee Herra Sijoittaja. Mitä huomattavampi osa elämää sijoittamisesta sitten vielä tulee, sitä enemmän henkilön identiteetti muodostuu sijoittamisen ympärille. Tämä koskee aivan varmasti etenkin niitä henkilöitä, joita talousmediassa kutsutaan ns. sijoituskonkareiksi.

Kun sijoituskonkari kokee sijoitusmenestyksensä heikoksi, Herra Sijoittajan mieli järkkyy. Tällöin hänen täytyy puolustaa identieettiään ja henkistä tasapainoaan erilaisilla puolustusmekanismeilla.

Nyt Nokian tapauksessa tilanne alkaa olla mielenkiintoinen. Monet ovat puolustaneet positiivisia Nokia näkemyksiään viimeiseen asti ja sijoittaneet myös velkarahalla Nokiaan. Joku luuli, että tyhmät ”ulkkarit” myivät Nokiaa halvalla. Sitten siellä yksi rauhoittaa mielensä heittämällä legendaa Nokian patenttisalkun arvosta, joka tietenkin on 100 x nykyinen markkina-arvo. ”Vipurahastoja” voi aina syyttää markkinoiden manipuloinnista, vaikka itsekin sijoittaa velkavivulla. Nokian johtoa voi myös aina syyttää ja jäädä protestina pois yhtiökokouksesta, koska eihän sijoittaja ole vastuussa omista sijoituksistaan?

Sanotaan, että silloin kannattaa ostaa osakkeita, kun veri virtaa kadulla, mutta onko kukaan ajatellut, että miksi siellä kadulla on verta?

Siinä vaiheessa, kun Herra Sijoittaja on velkavivulla ajallisesti hajauttanut portfolionsa keskihinnan nollaan, eikä oman statuksen kohottamiseksi ole enää mitään keskihintaa, jota voisi laskea, voi olla panikoimatta hyppäämällä ikkunasta ulos. Tällöin saa oman keskihintansa alhaiseksi.

Olisiko kannattanut panikoida?

 

/Jarkko Peltomäki

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

TT17 Toukokuu, 2012

Muuttuneeseen toimintaympäristöön reagoiminen ei ole panikoimista vaan pikemminkin hyvin järkevää toimintaa. Itselläni on parikin esimerkkiä joissa olisi lähtenyt joko kaikki pääomat tai suurin osa niistä. Näistä kahtena parhaimpana esimerkkinä ovat olleet Elcoteq ja Ixonos joista ensimmäisen osakkeet myin yli 15 Euron ja Ixonoksenkin keskimäärin yli 5.5 0 Eurolla. Sijoittaja on yksin aina vastuussa omista teoistaan, vaikka päinvastaisiakin esimerkkejä on vuosien varrella nähty kuten erään tanssionopettajan tapauksessa. Jos et tiedä mihin rahasi pistät niin se on yksi suurimmista mokista jonka voit tehdä. Nokian suhteen panikoinnista en osaa sanoa mitään, mutta en kyllä sijoittaisi siihen rahojani ennen kuin on selkeästi nähtävissä asioiden kääntyminen parempaan suuntaan.

J.Peltomäki17 Toukokuu, 2012TT:

Aivan! Ongelma vain on se, että järkevä ja nopea toiminta nähdään liian usein panikointina…

Arvosijoittaja18 Toukokuu, 2012Markkinoilla on myös lukuisia tilanteita, joissa nopea reagointi muuttuneeseen ympäristöön on pelkkää sähläystä.

Indeksirahastoon kuukausittain säästöjään tunkevalle piensijoittajalle panikoinnin välttäminen lienee huomattavasti tuottavampi strategia kuin markkinan ajoituksen yrittäminen niin kuin ehdotat.

laakari18 Toukokuu, 2012“Cut your losses down and let your profits run”

Siinäpä ohjetta sijoittajalle. :) Minä en osaa yhtään tulkita vielä markkinoita enkä tulevia trendejä, joten jätän markkinoiden ajoittamisen muille. Sijoitusmaailmassa olen ollut mukana vasta niin vähän aikaa, että nämä tämän hetkiset panikoinnit, luottolaman uhka ja pankkikriisi itsessään ovat ensimmäisiä myllerryksiä mitä näen sijoittajana. Voin olla siis tyhmäkin, kun en osaa panikoida.

Eikö omaa panikointia voisi estää asettamalla raa’asti esim StopLossit omille sijoituksilleen vaikkapa -10 %:iin?

Jarno Lönnqvist18 Toukokuu, 2012On hyvä katsoa aina vähän pidempää trendiä: http://finance.yahoo.com/echarts?s=%5EGSPC+Interactive#symbol=%5Egspc;range=my;compare=;indicator=volume;charttype=area;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined;
Jos vielä olisin saanut tässä reaalituoton ja osingot mukaan, niin aikamme ei olisi näyttänyt yhtään niin oudolta. Elämme normaalia pörssiaikaa, pörssiaika ei vain normaalisti ole normaali vaan vaihteleva.

Jarkko Peltomäki18 Toukokuu, 2012Arvosijoittaja:

Ymmärsin, että sijoitat vain harvaan kohteeseen, joita olet tarkasti analysoinut? Mitä tapahtuu, jos oletkin väärässä jonkin sijoituskohteen suhteen?

TT18 Toukokuu, 2012Indeksirahastoihin sijoittaminen on tunnetusti yhdeksällekymmenelle prosentille sijoittajista paras ratkaisu tuottoja ajatellen. Itselläni on kuitenkin sen verran pelurin verta ettei se ole vaihtoehto. Toisaalta elämä on muutenkin täynnä haasteita ja sijoittaminen on varmasti niistä yksi vaikeimmista ja myös hyvin antoisaa. Vain tulevaisuus näyttää miten allekirjoittaneellekin käy.

Jarkko Peltomäki18 Toukokuu, 2012“Cut your losses down and let your profits run”

Se on hyvä ohje. Käytännössä se vain tapahtuu toisin päin: “Investors cut their profits down and let their losses run”;)

Arvosijoittaja18 Toukokuu, 2012Heh:) Myyn välittömästi.

En kuitenkaan panikoi enkä hätäile. Sivistyssanakirja määrittelee termit seuraavasti:

– Panikoida: joutua paniikkiin

– Hätäillä: 1) toimia hätäisesti, hosua, hoppuilla, hätiköidä. 2) olla hädissään, huolissaan, levoton jostakin, hermoilla.

Jos antaisin tunteille vallan, niin todennäköisesti pitäisin laput, sillä takaraivossa yleensä kaikertaa ajatus, että “kyllä se kurssi nousee ainakin ostohintaan jos vain odotan riittävän kauan”.

laakari19 Toukokuu, 2012On varmasti psykologisesti helpompaa antaa pakkaselle menevän position juosta pitkän aikaa ja toivoa uutta nousua, ainakin että saisi omansa pois; tappiollisen osakkeen myynti “liian aikaisin” voi tarkoittaa jolle kulle sitä, että joutuu myöntämään itselleen olleensa väärässä ja se voi olla liian hankala paikka. On paljon mukavampi uskoa omiin kykyihin ja analysointitaitoihin, kuin myöntää olevansa väärässä. :) Hyvän tuoton ja arvonnousun kokeeneen osakkeen myyntihinnan määrittäminen onkin sitten hankalampaa. Mikä voisi olla sopiva myyntihinta, joku tasalukuko? Vai tietty P/E raja? Vai P/S?

Jarno Lönnqvist ottaa ihan oikean asian esille, pörssin luonteeseen vain kuuluvat nämä ärsyttävät ihanat ja järjettömät heilahtelut, mutta suunta on kuitenkin pitkällä tähtäimellä (passiivisen holdarin eduksi :D ) ylöspäin. Kukin määrittäköön oman sijoitushorisonttinsa rajan. Tarviiko voittopotti realisoida joka päivä tai viikko, vai onko voittojen kotiuttaminen sittenkin vasta kymmenen vuoden päästä.

TT20 Toukokuu, 2012Eiköhän voittojen kotiuttaminen ole aika tapauskohtaista eikä mitään yhtä tunnuslukua voi määrittää. Sitten kun omat osakkeet tuntuvat aivan sikahintasilta niin sitten on hyvä myydä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit