Herra Markkina itsessäsi

Benjamin Grahamin jälkeen markkinoiden kuvitteellista sijoittajaa on kutsuttu Herra Markkinaksi. Markkinoiden ajatellaan käyttäytyvän epärationaalisesti, joten usein markkinoiden yliyönneistä puhuessa sanotaan, että Herra Markkina teki sitä ja tätä.

Valitettava tosiasia on kuitenkin se, että Herra Markkina on kaikki me, jotka markkinoilla toimivat. Tästä johtuen jokaisessa itsessään on aina lähtökohtaisesti yhtä paljon Herra Markkinaa kuin kenessä tahansa toisessa. Siten markkinan epärationaalisuuden käsittely tulisi aina lähteä sijoittajan omista virheistä. Jos markkinoiden epärationaalisuuden tarkastelun aloittaa aina muista, saattaa se johtaa siihen, että katsomalla kaikkia muita epärationaalisiksi, tekoselittää omat virheensä muiden kuvitteellisella epärationaalisuudella. Tässä siis itse sijoituspsykologian ymmärtäminen tai sen yrittäminen johtaa yhä pahempiin omiin virheisiin, joita juuri pitäisi sen avulla pyrkiä vähentämään.

Herra Markkinasta puhuttaessa on parempi kertoa mitä itse on tehnyt…

/Jarkko Peltomäki

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Nordnet Thomas30 Toukokuu, 2011

Onneksi metodologinen individualismi ei ole täysin vielä menettänyt asemiaan suomalaisessa rahoitusteorian tutkimuksessa. ;-)

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit