Hereillä ETP-pelikentällä!

ETP-perheeseen, johon kuuluvat ETF:t, ETC.t ja ETN:t kuuluu jo yli 4000 rahastoa maailmanlaajuisesti. Määrä on järkyttävän korkea ja kasvaa jo viikko usealla tuotteella, jotka tuntuvat olevat toinen toistaan eksoottisempia. Yhteistä niille on myös alati suurempi läpinäkymättömyys ja monimutkaisuus.

Sijoittajan tilannetta ei helpota juurikaan se, että samoja tuotteita on ristiinlistattu eri pörsseissä siten, että listauksia on jo yli 8000 kappaletta 52 eri pörssissä. Yhä useampi yrittäjä saalistaa sijoittajien rahoja ja aina tuotteet eivät ole kovin onnistuneita, eikä niiden ole tarkoitus ollakaan. Ideana onkin tuupata tavaraa markkinoilel ja katsoa mitkä tuotteista selviytyvät. Tämän tyyppinen bisneksenteko on perin tuttua elintarvikebisneksessä ,jossa jo lähtökohtaisesti tiedetään, että vain joka viides tuote saa ilmaa siipien alle. Lentoon lähtevät tuotteet kuitenkin riittävät kattamaan epäonnistuneisiin sisaruksiin laitetut eurot ja dollarit.

Yhä suurempi osuus tuotteista käyttää johdannaisia, joiden vastapuoliriskiä on jaettu eteenpäin ja eteenpäin, kunnes jäljet loppuvat. Tämä taas pakottaa sijoittajan luottamaan siihen mitä palveluntarjoaja haluaa tuotteesta kertoa. Tilannetta ei paranna (usein) ylimitoitetut kannustinjärjestelmät. Tarkasti suunnitellut kannustinjärjestelmät ottavat nykyisin huomioon lähestulkoon kaiken muun paitsi asiakkaille mahdollisesti laukeavat riskit.

ETP-sijoittajan onkin syytä pysytellä yksinkertaisissa ja mahdollisimman läpinäkyvissä fyysisissä tuotteissa strukturoitujen tuotteiden sijaan.  Ammattisijoittajalle tilanne ei toki ole näin mustavalkoinen, mutta piensijoittaja ei saa riittävää korvausta potentiaalisista riskeistä strukturoiduissa ETP-tuoteratkaisuissa.

Kyseisestä tilanteesta on sijoittajia varoittanut myös ESMA, joka on kansallisten arvopaperimarkkinavalvojien yläpuolella toimiva eurooppalaisen finanssivalvontajärjestelmän elin. ESMA yhdessä EBA (pankkivalvonta) sekä EIOPA (vakuutusvalvonta) pystyy tutkimaan Euroopan tasolla riskikeskittymiä. ESMA:n viesti on syytä ottaa vakavasti.

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit