Herbalife vs Ackman vol.9 – Ackman tarvitsee mustan joutsenen

Herbalifen ja Ackmanin taistelussa on jälleen virrannut paljon vettä koskessa ja mielestäni tällä hetkellä ilmassa on paljon merkkejä siitä, että casessa tullaan näkemään kohta suuria liikkeitä. Todennäköisesti nämä suuret liikkeet ovat sellaisia jotka pakottavat Ackmanin polvilleen ja ainoa asia joka hänet voi tällä hetkellä pelastaa on musta joutsen (http://en.wikipedia.org/wiki/Black_swan_theory).

Olen aikaisemmin käynyt Herbalifen ja Ackmanin välistä taistelua läpi useampaan otteeseen ja suosittelen uusia lukijoita tutustumaan vanhoihin teksteihin ennen tämän lukemista.

https://www.nordnet.fi/blogi/herbalife-vs-ackman-vol-8-zeus-liittyy-taisteluun/01/08/2013/

https://www.nordnet.fi/blogi/herbalife-vs-ackman-vol-7-ackman-kanveesissa/23/05/2013/

https://www.nordnet.fi/blogi/09/01/2013/trilleria-porssissa-case-herbalife-vs-ackman/

https://www.nordnet.fi/blogi/29/01/2013/herbalife-vs-ackman-toinen-era/

https://www.nordnet.fi/blogi/11/02/2013/taistelu-jatkuu-herbalife-vs-ackman-kolmas-era/

https://www.nordnet.fi/blogi/18/02/2013/herbalife-vs-ackman-vol-4-miljardoorien-kukkotappelu/

https://www.nordnet.fi/blogi/herbalife-vs-ackman-osa-5-ackmanin-painajainen/06/03/2013/

https://www.nordnet.fi/blogi/herbalife-vs-ackman-vol-6-tilintarkastaja-astuu-areenalle/10/04/2013/

Herbalifellä kasassa pelottavan kova ykköskenttä

Herbalifen ja Ackmanin tarina on saanut jälleen uusia käänteitä, jotka ovat valitettavasti Ackmanin kannalta entistä tuskallisempia. Viimeisimpänä high stakes pelurina areenalle liittyi William Stiritz, joka on luonut omaisuutensa elintarviketeollisuudessa. Hän on noussut Herbalifen neljänneksi suurimmaksi omistajaksi noin 5.2% omistusosuudella. Sijoitus on hänen varallisuuteensa nähden merkittävä ja näin ollen hän on todennäköisesti tehnyt huomattavan taustatyön yhtiön suhteen. Stiritz tuo Herbalifen taaksen myös uudenlaista uskottavuutta, sillä hänen sijoitustaustansa on puhtaasti arvosijoituspohjainen ja hänellä on häikäisevä track-record elintarviketeollisuudesta. Tämä heikentää toivoa siitä, että Herbalifen puolella olevat sijoittajat olisivat väärässä, eivätkä todellisuudessa ymmärtäisi mitä ovat tekemässä (esim. Soros jonka sijoitustyyli on spekulatiivisempi ja psykologian kautta asioita lähestyvä tai Icahn joka hermostui Ackmaniin ja päätti aloittaa ristiretken tätä vastaan).

Toinen Ackmanin kannalta erittäin ikävä asia on Herbalifen ilmoitus siitä, että yhtiö alkaa todennäköisesti ostaa omia osakkeitaan merkittävästi, kunhan se saa vuosien 2010-2012 tilinpäätöksiin hyväksynnät sen uudelta kirjanpitäjältä, todennäköisesti vuoden lopussa. Herbalifen tase on nettovelaton ja markkinoilla liittyvien huhujen mukaan HLF on saanut Icahnilta ja muilta suurimmilta omistajilta siunauksen velkarahalla toteuttaviin massiivisiin omien osakkeiden ostoihin. Tämä on myrkkyä Ackmanille, sillä on sanomattakin selvää, että Herbalifen free float supistuisi tässä skenaariossa merkittävästi ja ajaisi hänet entistä lähemmäs tilannetta jossa markkinoilla ei ole riittävästi osakkeita tarjolla mahdollista position sulkemista varten. Käytännössä siis omien osakkeiden ostojen seurauksena Ackmanin osuus shorttina olevista osakkeista kasvaisi ja free float vastaavasti supistuisi.

Tällä hetkellä Herbalifen top-6 suurimpien omistajien omistus yhtiössä on 53% joka on pelottavan korkea luku Ackmanin kannalta (Ackmanilla 20% koko osakesarjasta lyhyenä). Joidenkin laskelmien mukaan tällä hetkellä markkinoilla ei enää ole Ackmanin tarvitsemaa 20% määrä tarjolla, sillä myös pienemmissä instituutio-omistuksissa on paljon ankkuriomistajia.

Onko Ackmanilla todellisuudessa positiot suojattu?

Ackman on itse julkisesti todennut useaan otteeseen, ettei hän ole suojannut Herbalife positiotaan millään tavalla. Ackmanin tilanne on siis kieltämättä erittäin tukala ja kaiken tämän keskellä onkin syytä kysyä, että miksei hän alun perin suojannut positiotaan? Vaikka hän on ollut 100% varma omasta investment casestaan, hän pelaa kuitenkin asiakkaiden rahoilla ja on hieman outoa, että hän ei osannut varautua tämän kaltaiseen vastareaktioon. Markkinoilla onkin viimeaikoina esitetty huhuja siitä, että Ackman ei todellisuudessa olisikaan täysin lyhyenä vaan, että hän olisi suojannut osan sijoituksestaan tai jopa valtaosan siitä. Itse pidän tätä erittäin epätodennäköisenä kahdesta syystä. Ensinnäkin Ackman on esittänyt erittäin vahvat argumentit pyramidin puolesta ja vannonut menevänsä casen kanssa päätyyn asti. Suojaamalla positionsa hän käytännössä pelaisi itseään vastaan ja menettäisi kasvonsa koko järjestelyn paljastuttua. Lisäksi uskon, että hän kohtaisi ison liudan oikeushaasteita, jos selviäisi että hän on antanut virheellistä tietoa useaan otteeseen ja johtanut näin tahallisesti markkinoita harhaan. Toinen syy on mielestäni puhtaasti se, että näin valtava positio on käytännössä mahdoton suojata. Ajatellaanpa asiaa Pankin X kannalta jonka Ackman olisi valjastanut suojaamaan positionsa. Pankin X tarvitsisi hankkia tämä koko 20% osakeosuus omaan taseeseensa, jotta he voisivat riskittömästi tarjota Ackmanille suojauksen. Lisäksi järjestely tulisi Ackmanille tolkuttoman kalliiksi, sillä hänen jo pelkkä 20% osakesarjan hankkiminen ja siinä oman pääoman sidottuna pitäminen on kallista. Tähän päälle vielä tolkuttomat riskpreemioihin liittyvät maksut (koska pankki on vaatinut nähdä Ackmanin thesiksen, ennen järjestelyyn suostumista) ja Ackmanin tuottopotentiaali on erittäin rajattu jopa Herbalifen konkurssiskenaariossa. Näin ollen uskon itse vahvasti, että Ackman on shorttina ilman suojaa.

Ackmanin uloskäynnit ovat vähissä

Kuten tekstin alussa totesin uskon, että tilanne tulee loppuvuoden aikana eskaloitumaan Ackmanin kannalta todennäköisesti negatiiviseen suuntaan. Mielestäni on vain ajan kysymys, koska seuraava suursijoittaja liittyy peliin tai koska Herbalife tulee virallisesti ulos esimerkiksi miljardin dollarin omien osakkeiden ostovaltuudella, jolla Ackman ajetaan lopullisesti nurkkaan. Ackmanin kannalta positiiviset ulospääsyt ovat vähissä ja käytännössä ne rajoittuvat kolmeen vaihtoehtoon:

  • Yhdysvaltojen kilpailuviranomaiset toteavat Herbalifen pyramidiksi (edelleen mahdollista, mutta kuten aikaisemmin todettu tämän todistaminen on lähes mahdotonta)
  • Icahn irtaantuu yhtiöstä (epätodennäköistä, sillä hänellä on edustajat hallituksessa ja hän on vannonut pitkä-aikaisen omistuksen nimeen)
  • Herbalife luhistuu sisältä (todennäköisyyttä mahdotonta arvioida)

Ackmanilla ei enää tässä vaiheessa ole tarjota uusia todisteita, sillä hän olisi jo takuuvarmasti lyönyt ne pöytään aikaisemmin. Kaikki muut uloskäynnit johtavat Ackmanin kannalta erittäin huonoon lopputulokseen. Mikäli hän alkaisi purkaa positiotaan ja tieto siitä leviäisi markkinoille, olisi efekti suunnilleen sama kun huutaisi ”FIRE” täydessä teatterissa. Lisäksi position sulkeminen johtaisi samalla valtavaiin tappioihin hänen sijoittajilleen ja totaaliseen kasvojen menetykseen Ackmanin osalta. Position suojaaminen nykytilanteessa on myös täysin mahdotonta. On toki hyvä muistaa, että Ackmanin ei ole pakko myydä osakkeitaan, vaikka free float olisi alle 20% osakesarjasta. Se tarkoittaa vain yksinkertaisesti sitä, että hän ei pääsisi enää positiostaan eroon vaikka haluaisi. Tässä tilanteessa markkinoilla alettaisiin spekuloida villisti mahdollisella Herbalifen ostotarjouksella, sillä se johtaisi lopulta tilanteeseen jossa Ackman ja hänen rahastonsa tuhoutuisi totaalisesti. Tässä vaiheessa taas rahaston sijoittajat alkaisivat todennäköisesti vetämään rahojaan pois joka entisestään kuristaisi Ackmania. Kuten vamasti huomaatte, olisi tästä syntyvä spiraalimainen kehitys ja löyhässä hirressä roikkuminen Ackmanin kannalta kammotta tilanne.

Olen myös itse ottanut position Herbalifessä edellisen kirjoitukseni jälkeen. Positioni on salkkuni kokoon pieni ja suhtaudun siihen kuin pitkävetoon illan kiekkokierroksella, enkä niinkään sijoituksena. Olen osakkeessa longina niin osakkeilla, kun johdannaisilla sillä pidän hyvin mahdollisena, että taistelussa nähdään vielä viimeinen erä, jossa Ackman tulee olemaan ottavana osapuolena. Olin aikanaan itse täysin vakuuttunut Ackmanin esityksestä ja uskoin Herbalifen todellisuudessa olevan pyramidi. Nyt Soroksen ja Stiritzin mukaantulon jälkeen en ole enää asiasta täysin varma. Vaikka yhtiö olisikin pyramidi, en näe siinä sortumisvaaraa lyhyellä tähtäimellä ellei markkinoille ilmesty jostain ”mustaa joutsensa”. Tämän riskin olen tähän asti ollut valmis kantamaan, sillä se on käytännössä ainoa asia joka voi enää pelastaa Ackmanin.

Omistan osakkeita Herbalifessä ja yhtiöön liittyviä johdannaisia. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä sen sisältöä pidä tulkita sijoitusneuvoiksi. Tekstissä esitetyt kommentit ovat puhtaasti kirjoittajan omia mielipiteitä.

Photo credit: birdsaspoetry / Foter / CC BY-NC-SA

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
25.09.2013 14:39

1. Aidon ostotarjouksen tekijä ei hyötyisi Ackmanin ahdingosta. Jos ostotarjous johtaisi shorttipuristukseen, osakekurssi tietysti nousisi yli oikean arvon, mikä varmaankin estäisi ostotarjouksen toteutumisen. Siten yhtiöstä tuskin tulee aitoa ostotarjousta vaan sen ainoa järkevä tarkoitus olisi shorttipuristus ja osakkeiden myynti. Mutta vaikka shorttipuristus tulisi, naamioidun ostotarjouksen tekijä ei ehkä hyötyisi tästä: kun Ackman olisi saanut katettua positionsa (korkealla hinnalla), kurssi putoisi rajusti ja ostotarjouksen tekijä olisi kuitenkin sitoutunut ostamaan koko osakekannan. Tämäntapaisia tilanteita on kuvannut esimerkiksi Barton Biggs kirjassaan Hedgehogging. Miksi siis kenenkään kannattaisi tehdä ostotarjous? 2. Esität jotain perusteluita sille, että Ackman ei olisi voinut suojata positioitaan. En ihan ymmärrä… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
03.10.2013 19:38

Ackman sitten liikahteli juuri suojaten shorttipossaansa. Herbalife 7% pudotuksessa.

http://www.forbes.com/sites/nathanvardi/2013/10/03/bill-ackmans-herbalife-retreat/?partner=yahootix

Nimetön
Nimetön
08.10.2013 14:46

Mielestäni jutussa on nyt harvinaisen vähän logiikkaa.Viime kädessä kirjoittaja perustelee yhtiön “luonnetta” pyramidihuijauksena sillä, montako sijoittajaa on Ackmanin vastapuolella. Liityntää siihen, mikä tekee yhtiöstä pyramidihuijauksen, tai laillisen yhtiön, ei jutussa esitetä. Todettakoon, että Herbalife on Belgiassa katsottu pyramidihuijaukseksi. Viranomaisten tutkinnan tuloshan voi edelleen olla, että pyramidihuijausta koskeva kanne nostetaan. Luultavasti asia etenee juuri näin, asiasta päättää käsittääkseni lopullisesti tuomoistuin. Nyt on tullut tietoon, että Ackman on suojannut positiotaan. Lisäksi ei tiedetä, miten Ackmanin ns. vastapuolet ovat suojanneet voittojaan, osakehan on noussut voimakkaasti, joten luulisi heidän tehneen näin. Asiaan liittyy siis edelleen “avoimia” seikkoja ja tilanne muuttuu koko ajan. Vaikka arvostelen… Lue lisää >>