Herbalife vs Ackman vol.8 – Zeus liittyy taisteluun

Herbalifen ja Ackmanin tarina sai jälleen eilen niin mielenkiintoisen käänteen, että jopa sivustakatsovien on syytä kiinnittää turvavyönsä. Yksi koko sijoitusmaailman vaikutusvaltaisimpia henkilöitä, George Soros liittyi taisteluun mukaan ja leikkimieleisesti gladiaattoriteemalla voidaankin todeta itse Zeus:in astuneen areenalle (http://en.wikipedia.org/wiki/Zeus).

Olen aikaisemmin käynyt Herbalifen ja Ackmanin välistä taistelua läpi useampaan otteeseen ja suosittelen uusia lukijoita tutustumaan vanhoihin teksteihin ennen tämän lukemista.

https://www.nordnet.fi/blogi/herbalife-vs-ackman-vol-7-ackman-kanveesissa/23/05/2013/

https://www.nordnet.fi/blogi/09/01/2013/trilleria-porssissa-case-herbalife-vs-ackman/

https://www.nordnet.fi/blogi/29/01/2013/herbalife-vs-ackman-toinen-era/

https://www.nordnet.fi/blogi/11/02/2013/taistelu-jatkuu-herbalife-vs-ackman-kolmas-era/

https://www.nordnet.fi/blogi/18/02/2013/herbalife-vs-ackman-vol-4-miljardoorien-kukkotappelu/

https://www.nordnet.fi/blogi/herbalife-vs-ackman-osa-5-ackmanin-painajainen/06/03/2013/

https://www.nordnet.fi/blogi/herbalife-vs-ackman-vol-6-tilintarkastaja-astuu-areenalle/10/04/2013/

Edellisestä blogipostauksestani asti Herbalife vs Ackman tarinassa ei ole tapahtunut dramaattisia käänteitä (ennen eilistä siis). Osakemarkkinat tulkitsivat Herbalifen lopulta selväksi voittajaksi, sillä Herbalifen kurssi on nakuttanut tasaisesti ylöspäin. Noin 2kk sitten Herbalife puhalsi hieman lisää ilmaa renkaaseen, kun se julkaisi kolmannen osapuolen teettämän käyttäjätutkimuksen Yhdysvalloissa. Tutkimuksen perusteella (http://ir.herbalife.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=770738) yli 3 prosenttia Amerikan aikuisväestöstä on joskus käyttänyt Herbalifen tuotteita. Käyttäjämäärissä tämä tarkoittaa yli 8 miljoonaa ja ylittää näin selvästi aikaisemmat arviot (~3-5 miljoonaa). Lopulta vielä viimeviikolla Herbalife julkaisi selvästi odotuksia paremman Q2 tuloksena (http://ir.herbalife.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=781022) joka ylitti analyytikkoennusteet selvästi ja yhtiö nosti loppuvuoden ohjeistustaan. Ackman teki Q2 tulosjulkistuksen yhteydessä pienen vastahyökkäyksen, kun se heitti ilmoille kysymyslistan, jossa hän nosti esiin samoja tuttuja teemoja. Hän huomautti mm. yhtiön hämärästä ennustuksesta liittyen Venezuealan valuuttakurssiin ja yhtiön poikkeuksellisen kova nousu markkinointikuluissa sai Ackmanin epäilemään, että yhtiö ostaa itselleen uusia asiakkaita. Tällä oli osakekurssiin vain pientä vaikutusta, sillä markkinat ovat tällä hetkellä melko yksimielisiä siitä, että Herbalife on puhdas ja Ackmanin teoria on väärä. Tämän kaiken seurauksena Herbalifen osakekurssi nousi takaisin yli 60 dollarin tasolle, eli sinne mistä se alun perin lähti syöksymään kun Einhorn ja Ackman vuoronperään syyttivät yhtiötä. Alimmillaan osake kävi 24 dollarissa.

Eilen saatiin kuitenkin jälleen täysin odottamaton käänne tarinassa, kun CNBC raportoi, että eräs maailman vaikutusvaltaisimmista sijoittajista George Soros olisi ostanut noin 5% position Herbalifessä (http://www.bloomberg.com/news/2013-07-31/herbalife-rises-after-cnbc-reports-soros-has-taken-stake.html). Soroksen mukaan tuleminen on ehkä pahin asia jo valmiiksi maissa olevalle Ackmanille. Ei riitä, että Ackmanilla on taistelussa vastapuolella häntä vihaava miljardööri (Carl Icahn), vaan nyt myös itse George Soros sanoo Ackmanin olevan väärässä.

Miljoonan (tai miljardin) dollarin kysymys onkin nyt ”Mitä Soros näkee Herbalifessä?”. Herbalifen osake on noussut jo huomattavasti, eikä sitä voida enää millään mittareilla pitää järkyttävän edullisena. Näin ollen on vaikea uskoa, että Soros olisi ostanut osaketta puhtaasti ”value” mielessä (miksei ostanut alle 30usd kuten Icahn?). Soroksen kaltainen sijoittaja ei ole kiinnostunut +10% annualisoidusta tuotosta. Pidän paljon todennäköisempänä, että Soros haistaa tilanteessa erinomaisen tilaisuuden tehdä valtavat voitot aiheuttamalla osakkeeseen kaikkien aikojen ”short squeezen”. Soros on aikanaan pistänyt Iso-Britannian keskuspankin polvilleen ja tehnyt tällä miljardivoitot. Miksei hän nyt laittaisi Ackmania polvilleen, kun tarjolla on vastaava miljarditienesti?

Jokainen varmasti muistaa, että Ackmanilla itsellään on myytynä lyhyeksi 20% Herbalifen osakkeista. Samaan aikaan Carl Icahn omistaa 16,5%. Lisäksi omistajalistassa Icahnin takana olevat 5 suurta instituutiota omistavat yhteensä noin 35% yhtiöstä. Näin ollen top6 omistajaa omistaa yhtiöstä yli puolet. Näin ollen osakesarjan free float on jo tässä vaiheessa Ackmanin kannalta pelottavan ohut. Jos ajatellaan, että Soros ostaisi Herbalifestä 10% osuuden, olisi free float noin 40%. Tämä tarkoittaisi sitä, että Ackmanin pitäisi kyetä ostamaan puolet free float osakkeista, jotta hän saa positionsa suljettua. Mikäli Soroksen sijoitus case on puhtaasti short squeezen aiheuttaminen, ei hänen ole mitään järkeä lopettaa ostoja 10% osuuteen. Hänen kannattaa nostaa osuutensa vähintään 20% tuntumaan, jolloin free float kapenee entisestään. Mikäli Soros näin tekee, en ihmettelisi mikäli myös Icahn jatkaisi ostojaan, sillä hänelle yhtenä motiivina on takuuvarmasti Ackmanin tuhoaminen. On myös tärkeää ymmärtää, että Soroksen mukaantulo rohkaisee varmasti muita sijoittajia mukaan, sillä koko sijoitusmaailma pohtii tällä hetkellä samaa mitä minä täällä blogissa ”Mitä Soros aikoo tehdä Herbalifellä?”.

Ackmanin kannalta tilanne näyttää melko lohduttomalta. Markkinat eivät ostaneet hänen teoriaansa pyramidihuijauksesta, hän on jo nyt positiossaan lähes puoli miljardia tappiolla, hänellä on vastassa yhdet maailman vaikutusvaltaisimmista sijoittajista jotka voisivat kahvirahoillaan ostaa Herbalifen osakekannan, viranomaiset eivät ole edistyneet tutkinnassaan eikä ole syytä odottaa heidän ratkaisevan peliä Ackmanin hyväksi ja kaiken päälle hän on vaarassa menettää kaiken mikäli nämä kaksi suursijoittajaa niin päättävät. Ackman on varmasti joskus nukkunut levollisempiakin yöunia, kuin mitä tällä hetkellä.

Kuinka massiiviksi Ackmanin tappiot voivat todella nousta?

Pörssihistoria tuntee vain rajallisen määrän todella merkittäviä short squeezeja. Lähihistorian tunnetuin tapaus on totta kai Volkswagen, jonka kurssi nousi hetkellisesti yli 500 prosenttia, kun lyhyeksimyyjät huomasivat, ettei osakkeita ole tarpeeksi myytävänä heidän omien positioiden kattamiseksi.

Ajatellaan, että short squeeze nostaisi Herbalifen kurssia 500%. Herbalifen markkina arvo olisi tässä skenaariossa hetkellisesti 35 miljardia. Ackmanin pitää ostaa yhtiöstä takaisin 20% eli 7 miljardia. Ackmanin hallinnoimalla Pershing square hedge rahastolla on hallinnoitavia varoja 13 miljardia. Näin ollen on helppo nähdä, että Ackman tuhoutuisi täysin, mikäli massiivinen short squeeze tapahtuisi. Jokainen 100% nousu short squeezessä tuhoaa Ackmanin rahastolta noin 1,4 miljardia. Toki on hyvä muistaa, että Ackman saattaa hyvin olla suojannut positionsa. Alkuperäisessä presentaatiossaan hän kertoi, ettei ole suojannut positiotaan, mutta Icahnin ja Soroksen mukaantulon jälkeen, on vaikea uskoa ettei hän olisi suojautunut mahdollista short squeezeä vastaan.

Veikkauksia taistelun lopputuloksesta

Itse kuuluin alunperin siihen joukkoon, jotka uskoivat Ackmanin astelevan areenalta ulos voittajana. Nyt Soroksen mukaantulemisen jälkeen ei tämä enää mielestäni ole mahdollista. Tässä vaiheessa enää ihme voi pelastaa Ackmanin (viranomaiset toteaisivat Herbalifen olevan pyramidi). Ilman tätä ihmettä lopputuloksessa on lähinnä kysymys siitä, kuinka pahasti Ackman saa takkiinsa.

Oma positio

Soroksen mukaan tulon jälkeen olen entistä kiinnostuneempi ottamaan Herbalifessä long optio-position. Investment caseni on se, että mikäli short squeeze tulee, ampuvat optioni katosta läpi. Lisäksi en pidä tällä hetkellä mahdollisena, että Herbalife luhistuisi, sillä Ackmanilla ei selvästikään ole tarjota uusia järisyttäviä todisteita. Saatan hyvin ottaa position tämän päivän aikana, kunhan löydän sopivan instumentin. Positio on täysin spekulatiivinen ja sen osuus salkustani olisi alle prosentti. Tunnistan myös mahdollisuuden, että sijoitukseni ei tuota mitään (pääoma tuhoutuu kun optioiden aika menee umpeen). Näen kuitenkin tuottopotentiaalin ylärajan niin korkealla, että olen todennäköisesti valmis heittämään noppaa, sillä pidän odotusarvoja suotuisina. Track-recordini lyhyestä spekulatiivisesta kaupasta on verrattavissa keskimääräisen OMXH yhtiön yrityskauppa track-recordiin, eli sen puolesta omat odotusarvoni vaikuttavat toki heikoilta.

En omista tekstissä mainittuja osakkeita. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia ja kommentit ovat puhtaasti kirjoittajan omia mielipiteitä. Tekstiä ei pidä tulkita sijoitusneuvoiksi.

Photo credit: Dunechaser / Foter / CC BY-NC-SA

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
8 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
01.08.2013 17:27

Ihan mielenkiintoinen ja jännä tapaus tosielämästä, jota on mukava seurata, kiitos

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.08.2013 08:30

Mitä JOS, Soros ostaakin osakkeita Ackmanin lukuun? Lopputulos onkin se, että Soros tekee varman pikatilin, Ackman saa shorttausriskinsä uudestaan hallintaan siedettävällä kululla ja monet raha-ahneet spekulantit ostavat Herbalifea ylihintaan spekulaatioiden toivossa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.08.2013 12:37

Soros/Ackman yhteistyö ei taida olla mahdollinen, koska Ackman on jo pyytänyt juristejaan selvittämään onko Soros ollut liikkeellä yksin, eikä joukolla, sillä liputusilmoitusta ei ole tullut.

Nimetön
Nimetön
02.08.2013 00:04

Todellakin ollu erittäin mielenkiintoinen tapahtumasarja. Kiitos erinomaisesta kirjoittelusta. Muutenkin mikäli maailmalla tapahtuu jotakin erikoista sijoitusmaailmassa, olisi niistä mukava lukea jatkossakin.

Nimetön
Nimetön
02.08.2013 15:27

Herbalife on järkyttävää humpuukia. Vetää vertoja scientologialle.

Nimetön
Nimetön
03.08.2013 12:35

1. “Tässä vaiheessa enää ihme voi pelastaa Ackmanin (viranomaiset toteaisivat Herbalifen olevan pyramidi).” Jos Herbalife on pyramidi, se tietysti romahtaa omaan mahdottomuuteensa jossakin vaiheessa.

2. Sorosin positio kai tällä hetkellä vain huhu, ainakaan mistään uudesta positiosta ei ole mitään todellista tietoa.

3. “Markkinat eivät ostaneet hänen teoriaansa pyramidihuijauksesta,” Herbalifen kurssi on kai nyt jotakuinkin samalla tasolla kuin ennen Ackmania. Eikö tämä tarkoita sitä, että markkina hinnoittelee sekä pyramidin että short squeezen samalla odotusarvolla?

4. Ackmanin tietysti kannatti sanoa, ettei hän ole suojannut, jotta hän voisi vaikuttaa kurssiin enemmän. Jos hän kuitenkin on suojannut, short squeezea ei pitäisi tulla.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.08.2013 12:32

1. Uskon myös tähän, mutta tämä voi tapahtua huomenna tai vaikka 10 vuoden päästä. Näin ollen tämä tuskin auttaa Ackmania jonka aikajänne on huomattavasti lyhyempi.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.08.2013 12:36

2. Soroksen positiota ei ole julkistettu, mutta lähteet sen verran luotettavia, että kyseessä tuskin vain huhu.

3. Markkinoiden luottamus Herbalifeä kohtaan on parantunut selvästi ja yleinen näkemys kentällä tuntuu olevan se, että Ackman on väärässä. Short squeezeä ei vielä hinnoiteltu merkittävästi osakkeeseen omasta mielestäni.

4. Ackman ei ole varsinaisesti voinut edes suojata positiotaan. Kukaan taho maailmassa ei suostu suojaamaan näin massiivista lyhyttä positiota ilman järkyttäviä kustannuksia, jotka eivät ole taas Ackmanin kannalta enää järkeviä. Taho joka suojaisi Ackmanin position pitäisi omistaa 20% osakkeista, tai muuten tämä taho kantaisi aivan järkyttävää (miljardien dollarien) riskiä taseessaan.