Herbalife vs Ackman vol. 7 – Ackman kanveesissa

Pienen hiljaiselon jälkeen on aika jälleen käydä läpi mitä ottelussa Ackman vs Herbalife on viimeisen vajaan kahden kuukauden aikana tapahtunut. Niille lukijoille jotka eivät tiedä mistä puhun, suosittelen tutustumaan aikaisempiin kirjoituksiini aiheesta. Ilman näiden lukemista on tekstistä vaikea saada kiinni.

https://www.nordnet.fi/blogi/09/01/2013/trilleria-porssissa-case-herbalife-vs-ackman/

https://www.nordnet.fi/blogi/29/01/2013/herbalife-vs-ackman-toinen-era/

https://www.nordnet.fi/blogi/11/02/2013/taistelu-jatkuu-herbalife-vs-ackman-kolmas-era/

https://www.nordnet.fi/blogi/18/02/2013/herbalife-vs-ackman-vol-4-miljardoorien-kukkotappelu/

https://www.nordnet.fi/blogi/herbalife-vs-ackman-osa-5-ackmanin-painajainen/06/03/2013/

https://www.nordnet.fi/blogi/herbalife-vs-ackman-vol-6-tilintarkastaja-astuu-areenalle/10/04/2013/

Herbalife julkaisi Q1 noin kuukausi sitten. Tulos oli erittäin vahva ja murskasi kaikki analyytikko odotukset. Lisäksi yhtiö myös nosti loppuvuoden näkymiään. Mielenkiintoisena sivuhuomiona voidaan todeta, että Herbalife kertoi kvartaalin aikana käyttäneensä yli 10 miljoonaa dollaria taisteluun Ackmania vastaan. Nopealla matematiikalla saamme summaksi yli 3 miljoonaa dollaria per kuukausi, eli yli 100 tuhatta taalaa per päivä. Tällä summalla palkkaa jo melkoisen lakimiesarmeijan (päivälaskutus yleensä parin tuhannen taalan luokkaa per nuppi). Olisi mielenkiintoista tietää mitä tällä rahalla on saatu aikaan, sillä ulkoisesti tämä ei ainakaan ole heijastunut, eikä Ackmania ole haastettu oikeuteen.

Toisena sivuhuomiona voidaan todeta se, että Herbalife kertoi pari viikkoa sitten kahden sen ylimmässä johdossa toimivan henkilön kuuluvan Herbalifen ”president’s clubiin. Tämä clubi on Herbalifen ravintopyramidin huipulla ja siihen kuuluu vain kourallinen henkilöitä maailmassa. Tämä herättää mielestäni tiettyjä eettisiä kysymyksiä, mutta markkinoilla asia ei ottanut sen kummemmin tuulta alleen.

Kokonaisuutena Herbalife on nauttinut myötätuulesta viimeaikoina, kun pelot yhtiön luhistumisesta ovat hieman hälventyneet ja Icahn on onnistunut puhaltamaan lisää ilmaa Herbalifen renkaaseen.

Maanantaina Herbalife kaatoi Ackmanin niskaan saavikaupalla kylmää vettä, kun se palkkasi PWC:n tilintarkastajakseen. PWC käy nyt läpi Herbalifen kirjat vuosilta 2010-2012 ja antaa niille sen jälkeen hyväksyntänsä (todennäköisesti). Mikäli PWC hyväksyy Herbalifen kirjat on tämä huomattava isku Ackmanille. Tämän seurauksena myös kurssi lähti iloiseen laukkaan ja on kirjoitushetkellä ylittänyt jo 50 dollarin tason. Alimmillaan osake kävi hetkellisesti noin puolet alempana heti Ackmanin presentaation jälkeen. Olin itse kuvitellut, että Herbalifellä kestää kauemmin etsiä uusi tilintarkastaja ja että tilintarkastajaksi tullaan valitsemaan joku muu kuin yksi ”Big 4” taloista. Nyt kun Herbalife saa (jos saa) hyväksynnän PWC:ltä vuosien 2010-2012 tilikirjoihinsa, tulee epävarmuus yhtiön ympärillä hälventymään selvästi. Tämä myös heikentää todennäköisyyttä sille, että viranomaiset saisivat Herbalifen ”nalkkiin”. Kuten olen aikaisemmin todennut, pidän viranomaisten mahdollisuuksia Herbalifen puhtaaksi/syylliseksi todistamiseksi erittäin pieninä (SEC:n track-record ei ole näissä asioissa kovinkaan maanitteleva).

Ackmanin kannalta tilanne on siis kokonaisuutena melko ikävä. Markkinoiden usko hänen caseaan kohtaan on heikentynyt, Ackman ei onnistunut horjuttamaan Herbalifen liiketoimintaa (mitä hän myös yritti), Herbalife onnistui uimaan kuiville tilintarkastussotkusta ja hän on saanut vastapuolelle (ja suututettua) erään maailman varakkaimmista sijoittajista.

Ainoa positiivinen asia joka Ackmanille kurssinoususta seuraa on se, että Carl Icahnin ostotarjous muuttuu entistä epätodennäköisemmäksi. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että ostotarjouksen tekemisen hinta nousee liian kalliimmaksi ja Icahn näkee yhtiössä entistä vähemmän arvoa. Näin ollen emme tule näkemään ”mother of all short squeezes”.

Huomion arvoista on myös se, että tämän taistelun aikana yhä useampi suurempi sijoittaja on jättänyt areenan. Kaikista merkittävimpänä Daniel Loeb joka parhaimmillaan omisti lähes 10% osuuden, joka ilmoitti vähän aikaa sitten luopuneensa koko positiostaan. Myös tämä on omiaan vähentämään squeeze painetta Ackmania kohtaan.

Ackmanin tilanne on nyt mielestäni erittäin hankala ja hänen voittonsa näyttää tällä hetkellä hyvin epätodennäköiseltä.

Oma positio/näkemys

Aikaisemmissa kirjoituksissa olen useampaan otteeseen ilmaissut kiinnostukseni ottaa positio tässä pelissä. Olen aikaisemmin ollut erittäin vakuuttunut, että case tulee lopulta räjähtämään jompaankumpaan suuntaan ja suurien kurssiliikkeiden ansiosta optiot olisivat näkemykseni mukaan tarjonneet erinomaisen riski/tuottosuhteen. Kirjoitinkin edellisessä blogikirjoituksessani seuraavasti:

” joko Herbalife alkaa luhistua (paine sisältä tai ulkoa) ja kurssi syöksyy nopeasti murto-osaan nykyisestä tai Icahn pakottaa Ackmanin ostopuolelle jolloin Icahnin lanseeraama ”mother of all short squeezes” on valmis. Tässä skenaariossa osake ampuu ylös satoja prosentteja. Nykyinen tilanne jossa osake on tulosperusteisesti halpa, johtuen korkeista riskipreemioista ei yksinkertaisesti ole kestävä pidemmällä aikavälillä.”

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että mother of all short squeezes on pois pöydältä. Luhistuminen näyttää myös melko epätodennäköiseltä, ainakin lyhyemmällä tähtäimellä. Yhtiön riskipreemiot tulevat kuitenkin todennäköisesti pysymään kohollaan niin pitkään kun Ackman on mukana massiivisella shorttipositiollaan. Näin ollen pidän hyvin mahdollisena, että Herbalife tulee pysymään edullisesti hinnoiteltuna vielä pidemmän aikaa. Tämän myötä en myöskään itse ole enää millään tavoin kiinnostunut ottamaan positiota casessa, sillä suuremmat liikkeet vaikuttavat epätodennäköisiltä. Oikeastaan ainoa mahdollisuus jolla Herbalife voisi tällä hetkellä luhistua olisivat:

  • Ackman tulisi esiin uusilla todisteilla. Tämä on erittäin epätodennäköistä sillä uskon hänen käyttäneen kaikki ammuksensa joulukuun presentaatiossa.
  • Viranomaiset toteavat Herbalifen olevan puhallus. Käytännössä mahdottomuus (SEC..)
  • Tilintarkastaja ei hyväksy Herbalifen kirjoja. Pidän tätä myös epätodennäköisenä vaihtoehtona.
  • Herbalife alkaa luhistua sisältäpäin, kun käyttäjät eivät enää usko tähän. Tämän todennäköisyyttä on mahdotonta arvioida, mutta se tapahtuisi luultavasti erittäin nopeasti (vrt. case Bernie Maddoff).

 

Jotta faktat eivät kuitenkaan unohtuisi on hyvä muistuttaa kaikkia lukijoita perusasioista:

Ackman toi presentaatiossaan hyvin raskauttavia argumentteja Herbalifeä vastaan (suosittelen jokaista kuuntelemaan Ackmanin esityksen). Herbalife vastasi tähän pitämällä pääomamarkkinapäivän, mutta se ei siellä vastannut juuri mihinkään Ackmanin argumenteista. Tämän jälkeen Ackman julkaisi yli 200 kysymyksen listan johon hän odottaa Herbalifen vastaavan. Kuten arvata saattaa, ei Herbalife ole näihin kysymyksiin vastannut. Itse uskon edelleen Herbalifen liiketoimintamallin olevan jollain tavoin mätä ja uskon sen luhistuvan jossain vaiheessa. Tähän saattaa kuitenkin mennä vielä vuosia ja näin ollen istun edelleen mukavasti katsomossa osallistumatta itse otteluun. Minulla ei ole mitään faktoja uskoni tueksi ja kyseessä on enemmänkin ”mutuveikkaus” ja ”syyllinen kunnes toisin todistetaan” ajatus. Casen viihdearvo on laskenut hieman viimeaikoina ja toivon Ackmanin valmistelevan uutta hyökkäystä jotta saamme jatkoa tälle vuosikymmenen finanssitrillerille.

Tulen jatkamaan casen seurantaa ja kirjoitan siitä, mikäli areenalla tapahtuu jotain. Moni lukija on myös kysellyt minulta mielipiteitäni Hewlett-Packardista ja tulen lähiaikoina kirjoittamaan näkemyksiäni yhtiöstä.

En omista osakkeita Herbalifessä, omistan osakkeita Hewlett-Packardissa

Photo credit: JD Hancock / Foter.com / CC BY

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
23.05.2013 10:40

Yksi luku jäi puuttumaan välistä yli _ miljoonaa.

yli 10 miljoonaa dollaria taisteluun Ackmania vastaan. Nopealla matematiikalla saamme summaksi yli miljoonaa dollaria per kuukausi, eli yli 100 tuhatta taalaa per päivä

Nimetön
Nimetön
23.05.2013 23:17

Mielenkiintoinen case kaikenkaikkiaan. Juttu painottuu tietysti Herbalifen kannalta siihen, että sen on tehtävä kaikki voitava oman toimintansa laillisuuden selvittämiseksi. Lakimieskulut koostuvat tietysti tästä. On ehkä väärin sanoa, että rahat olisi kulutettu “taisteluun Ackmania vastaan”. En tosin tiedä, miten HLF tämän asian raportoi. Tilintarkastajan irtisanoutumisen taustalla voi olla olla tietysti mitä vain, esim. jotain tilintarkastusetiikkaan liittyvää. Se voi olla myös jotain joka ei liity suoranaisesti käynnissä olevaan toiminnan laillisuudesta käytyyn väittelyyn. Toisaalta lakimieskulut saattavat liittyä myös – tai varmasti liittyvät – selvityksiin, joita uudelle tilintarkastusyhteisölle on jouduttu tekemään. Tässä mielessä ne ovat välttämättömiä yhtiön hengissä pysymiseksi. Olisi kohtalokasta, jos ei saada… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
24.05.2013 03:07

Ei hyvä varmasti miellekäs vuosi ackmanille. HLF 20% short @~$40? & JCP 18% long @~$25