Herbalife vs Ackman vol. 6 – tilintarkastaja astuu areenalle

Herbalifen ympärillä oleva tarina sai eilen yllättävän käänteen kun yhtiön tilintarkastajana kolme vuotta toiminut KPMG irtisanoutui. Ensi alkuun suosittelen kaikkia lukijoita tutustumaan aikaisempiin kirjoituksiini aiheesta, sillä jatkan tässä kirjoituksessa siitä mihin edellisessä jäin. Ilman näiden lukemista ei tekstistä saa kunnolla kiinni.

https://www.nordnet.fi/blogi/09/01/2013/trilleria-porssissa-case-herbalife-vs-ackman/

https://www.nordnet.fi/blogi/29/01/2013/herbalife-vs-ackman-toinen-era/

https://www.nordnet.fi/blogi/11/02/2013/taistelu-jatkuu-herbalife-vs-ackman-kolmas-era/

https://www.nordnet.fi/blogi/18/02/2013/herbalife-vs-ackman-vol-4-miljardoorien-kukkotappelu/

https://www.nordnet.fi/blogi/herbalife-vs-ackman-osa-5-ackmanin-painajainen/06/03/2013/

Syyksi eroamiseen KPMG ja Herbalife kertoivat sen, että KPMG:n Herbalifen tilintarkastuksesta vastaavan partneri oli vuotanut Herbalifen tietoja kolmannelle osapuolelle (kolmatta osapuolta ei mainittu). Näin ollen KPMG ei enää voi taata Herbalifen kirjanpidon puhtautta vuosien 2010-2012 osalta ja KPMG joutuu vetämään tilintarkastuskertomuksensa pois näiltä vuosilta, koska yhtiö ei voi taata täyttä varmuutta siitä että se olisi ollut puolueeton. Herbalife korostaa omassa tiedotteessaan, että KPMG:llä ja Herbalifellä ei ole koskaan ollut erimielisyyksiä liittyen kirjanpitoon.

On vähintäänkin epäilyttävää, että tämänkaltaisia ”yllättäviä” ongelmia sattuu juuri Herbalifelle. ”Ei savua ilman tulta”, alkaa Herbalifen kohdalla vaikuttaa pätevältä sananlaskulta. Olen myös melko skeptinen siitä, että tapauksen taustalla ei olisi mitään muuta poikkeavaa, koska kyseessä on Herbalife. On hyvä muistaa, että tämäntapaisissa tilanteissa ei ikinä aleta osoittelemaan sormella toista osapuolta, vaan tilanteen hoidetaan aina tyylikkäästi maaliin asti, oli todellinen syy mikä tahansa. Itselleni nousee mieleen muutamia mahdollisia skenaarioita:

1) KPMG:n HLF tilintarkastaja ei ole ollut rehellinen mahdollisesti Herbalifen pyynnöstä, näin ollen Herbalifen kirjat eivät ole puhtaat/niissä on jotain häikkää.

2) KPMG on käynyt läpi Herbalifeä tarkemmin meneillään olevan taistelun jälkeen, että se ei kykene lupaamaan Herbalifen puhtautta, mutta ei vastaavasti todistamaan syyllisyyttäkään. Tällä ”sisäpiiritietovuoto caselle” KPMG voi irtisanoutua case Herbalifesta todella helposti. Mahdollisen Herbalifen romahduksen yhteydessä syyttävä sormi osoittaa muuten helposti tilintarkastajaan. On hyvä muistaa, että Herbalifen mahdollinen romahtaminen tarkoittaisi miljardien dollarien oikeustaistelua jolla on merkitystä myös KPMG:n mittakaavassa.

3) Ackman on kolmas osapuoli (pidän tätä erittäin todennäköisenä) ja hän on saanut Herbalifestä sisäpiiritietoa. Tämän sisäpiiritiedon perusteella hänellä on todisteet siitä, että Herbalifen kirjanpidossa on jotain pielessä. Tämä myös selittäisi Ackmanin itsevarmuutta ja huolettomuutta liittyen Icahnin uhkailuihin.

Itse uskon ehkä eniten vaihtoehtoon 2, eli KPMG on yksinkertaisesti halunnut irti Herbalifesta ja siihen liittyvistä vastuista.

Nämä saattavat kuulostaa helposti salaliittoteorioilta, mutta pitää muistaa, että Herbalifen tapauksessa voi kaikki olla mahdollista.  On mielestäni naaivia väittää kaiken tämän jälkeen, että Herbalifen tapauksessa tilintarkastajan irtisanoutuminen ei olisi outoa/epäilyttävää.

Herbalifen osakkeen kaupankäynti pysäytettiin ennen pörssin avautumista kun KPMG tiedotti irtisanoutuneensa. Kaupankäynnin jatkuessa markkinoiden reaktio oli yllättävän pehmeä ja osake laski vain pari prosenttia. Reaktiota oli omiaan pehmentämään Herbalifessä longina oleva aktivistisijoittaja Robert Chapman jr. sanoi julkisesti olevansa valmis kasvattamaan positiotaan mikäli osake laskee ja, että ei ole syytä epäille yhtiön kirjanpitoa tai kirjanpidon puhtautta. On selvää, että sijoittajien kiinnostus shortata osaketta on rajallinen kun takaraivossa on jatkuvasti pelko massiivisesta short squeezesta.

Odotan suurella mielenkiinnolla miten Ackman ja Icahn tulevat kommentoimaan tätä asiaa. Etenkin Ackmanille tämän kuvittelisi olevan oiva tilaisuus lietsoa paniikkia/viedä caseaan eteenpäin. Toisaalta jos Ackman on tämä kolmas osapuoli on tilanne hänen kannaltaan hyvin kiusallinen. Hän on syyllistynyt rikokseen, mutta toisaalta hänelle saattaa olla kädessään voittajakortit (pokeritermein ”nuts”). Mikäli kolmas osapuoli on Ackman, Icahn voisi käyttää tilaisuutta hyväkseen ja heittää lokaa hänen päälleen ämpäri kaupalla.

Herbalife joutuu nyt etsimään uuden tilintarkastajan joka ilmeisesti joutuu hyväksymään uudestaan edellisen kolmen vuoden tilinpäätöksen. Tietäen yhtiön ympärillä pyörivän kohun tulee tehtävä olemaan erittäin haastava. Mikäli Herbalife palkkaa tilintarkastajakseen kenetkään muun kun jonkun Big4 pelurin (KPMG, E&Y, PwC, Deloitte) kasvattaa se entisestään epäluuloani yhtiötä kohtaan.

Kiinnostus positiota kohtaan kasvaa

Kiinnostukseni ottaa positio tässä pelissä on kasvanut merkittävästi viimeaikoina. Olen entistä vakuuttuneempi, että case tulee räjähtämään jompaankumpaan suuntaan, etenkin tämän viimeisimmän tapauksen johdosta. Vaakakuppini on taas heilahtanut Ackmanin puolelle ja pidän selvästi todennäköisempänä, että hän tulee lopulta ulos areenalta voittajana. Riski siitä, että Icahn ostaisi Herbalifen pois pörssistä pienenee oleellisesti, sillä KPMG eron jälkeen Icahn joutuu myös alkaa puntaroida Herbalifen puhtautta. Sijoittajan kannalta toivottavat skenaariot ovat seuraavat: joko Herbalife alkaa luhistua (paine sisältä tai ulkoa) ja kurssi syöksyy nopeasti murto-osaan nykyisestä tai Icahn pakottaa Ackmanin ostopuolelle jolloin Icahnin lanseeraama ”mother of all short squeezes” on valmis. Tässä skenaariossa osake ampuu ylös satoja prosentteja. Nykyinen tilanne jossa osake on tulosperusteisesti halpa, johtuen korkeista riskipreemioista ei yksinkertaisesti ole kestävä pidemmällä aikavälillä. Näin ollen esim. 6kk optiostrategiassa on erinomainen riski/tuottosuhde.

Jos lähtisin sijoittamaan tähän, tekisin sen juurikin optioilla. Mielestäni ”Riippumattomuus” on esittänyt blogissaan mielenkiintoisen tavan osallistua tähän ja tämänkaltainen järjestely olisi itsellänikin todennäköisin vaihtoehto. http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/2013/02/spekulointia-herbalife-long-volatility.html

Ongelmana minulla on edelleen se, että tämänkaltainen spekulointi ei kuulu millään tavalla sijoitustoimintaan ja olen pyrkinyt viimeisen vuoden aikana keskittymään vain ydinosaamiseeni, eli osakepoimintaan. Olen hairahtunut vuosien 2011-2012 aikana ottamaan turhan paljon lyhyempiä positioita jotka eivät miltään osin täytä sijoitustoimintani kriteereitä. Herbalife positio on kuitenkin vakavassa harkinnassa, sillä prosentuaalinen tuottopotentiaali on valtava ja olen casesta poikkeuksellisen varma.

 

Jos jollain lukijalla on positio/näkemys casessa olisi mielenkiintoista kuulla se.

Ohessa vielä muutama linkki aiheeseen:

http://ir.herbalife.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=755276

http://ir.herbalife.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=755412

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-09/kpmg-says-los-angeles-partner-fired-for-leaks.html

En omista osakkeita Herbalifessä

Photo credit: Sebastià Giralt / Foter.com / CC BY-NC-SA

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
10.04.2013 19:06

Tämä on ehdottomasti ollut tähän mennessä eräs mielenkiintoisimmista koskaan eteeni sattuneista yksittäisistä tapahtumista *osakemarkkinoilla*. Parodiahorisontti lähestyy uhkaavasti, mutta kyllä tätä näytelmää on pakko tapittaa silmä kovana (kun en jalkapalloa, jääkiekkoa tai autourheilua seuraa) myös jatkossa.

Lämmin kiitos jatkuvasta uutis- ja tapahtumavirrasta.

Nimetön
Nimetön
11.04.2013 20:52

Uutisviidakosta osui moinen silmään:

“In a court hearing with regards to the KPMG trader case in relation to Herbalife (HLF), information suggest they are to go private”

Saa nähdä mitä tulee tapahtumaan..

Nimetön
Nimetön
14.04.2013 15:02

Ei toiminu minulla nuo aiempien casejen linkit kuin case 5 osalta

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.04.2013 12:37