Herbalife vs Ackman vol.4 miljardöörien kukkotappelu

Photo credit: Foter.com / Public Domain Mark 1.0

Lupasin edellisessä kirjoituksessani, että tulisin seuraavaksi kirjoittamaan jostain muusta kun Herbalifesta ja sen ympärillä pyörivästä finanssitrilleristä. Tarina sai kuitenkin viimeviikolla jälleen niin absurdeja käänteitä, että koen velvollisuudekseni kertoa näkemyksiäni lukijoille. Korostan edelleen, että olemme tällä hetkellä todistamassa ehkä kerran vuosikymmenessä tapahtuvaa spektaakkelia finanssimarkkinoilla, jonka seuraaminen voittaa huonon Hollywood elokuvan 100-0.

Jokainen lukija muistaa varmasti miten olen edellisissä kirjoituksissani käynyt läpi meneillään olevaa Herbalife vs Ackman casea ja sen erittäin mielenkiintoisia sivujuonteita.

https://www.nordnet.fi/blogi/09/01/2013/trilleria-porssissa-case-herbalife-vs-ackman/

https://www.nordnet.fi/blogi/29/01/2013/herbalife-vs-ackman-toinen-era/

https://www.nordnet.fi/blogi/11/02/2013/taistelu-jatkuu-herbalife-vs-ackman-kolmas-era/

Suosittelen lukijoita käymään vanhat kirjoitukset läpi.

Nyt tämä case sai taas Oscar ehdokkuuden arvoisen käänteen, kun suursijoittaja Carl Icahn ilmoitti torstaina markkinoiden sulkeuduttua omistavansa 13 % Herbalifen osakkeista. Icahn kehui Herbalifen liiketoimintamallia ja sanoi harkitsevansa yhtiön ostamista itselleen. Herbalife ampui jälkimarkkinoilla noin 25 % nousuun.

Kun katsotaan alla olevaa kuvaa, niin huomataan että Icahnin Herbalife ostokset ovat tapahtuneet sen jälkeen, kun hän sai pahasti kynsilleen julkisessa TV väittelyssä Bill Ackmanilta.

(Lähde: Zerohedge)

Mielenkiintoista on myös tieto siitä, että Icahn on rahoittanut ostokset itse, ei rahastojensa kautta. Näin ollen on nousee esiin kysymys ostaako Icahn Herbalifeä vain ahdistaakseen Ackmanin nurkkaan. Yrittääkö Icahn saada aikaan kaikkien aikojen short squeezen josta hän jo vihjaili TV:ssä? Jos Icahn näkisi Herbalifessä houkuttelevan ostopaikan, miksei hän tekisi rahaa myös asiakkailleen ja rahoittaisi osan ostoksista rahastojensa kautta?

Minun on vaikea kuvitella, että Icahn voisi tosissaan kuvitella ostavansa Herbalifen kokonaan itselleen ja mielestäni tässä on suuri todennäköisyys sille, että Icahn yrittää puhtaasti tuhota Ackmanin. Icahnilla luultavasti uskoo, että ostamalla hänelle kohtuullisen pienen 500 miljoonan dollarin osuuden yhtiöstä ja nostamalla esiin mahdollisuuden koko yhtiön ostosta hän saa aikaan valtavan kurssirallin joka A) tekee hänelle itselleen merkittävän voiton B) vieläkin tärkeämpänä, pakottaa Ackmanin mahdollisesti toimenpiteisiin sillä hänen paperitappionsa nousisivat valtaviin summiin. Icahn saattaa jopa toivoa, että Ackman joutuu luopumaan shortti positiostaan sen pelossa, että Icahn todella ostaa Herbalifen pois pörssistä. Leikitäänpä hetki ajatuksella, että Icahn tekisi ostotarjouksen esimerkiksi 70 dollaria osake (kurssi nyt noin 40 dollaria). Jokainen markkinoilla olija tietää, että Ackmanin shorttipositio kattaa noin 20% koko Herbalifen osakekannasta. Olisi hyvin todennäköistä, että suuret osakkeenomistajat kieltäytyisivät myymään osakkeitaan ja pakottaisivat Ackmanin hankkimaan osakkeet huomattavasti korkeammalla hinnalla. Herbalifen hinta nousisi hetkellisesti todennäköisesti moninkertaiseksi ja Ackman olisi pakotettu ostamaan osakkeita tähän moninkertaiseen hintaan. Ackmanin tappiot nousisivat miljardeihin dollareihin ja hänen tarinansa olisi lopussa. Pelottava ajatus joka varmasti valvottaa Ackmania öisin. On hyvä tiedostaa, että Icahn kykenee koska tahansa toteuttamaan tämän kaupan.

Icahnin mukaan tuleminen kääntää myös uuden sivun koko Herbalife taistelussa. Kyseessä ei enää olekkaan se, onko Herbalife pyramidihuijaus vai ei. Kyse alkaa olla enemmänkin miljardöörien pelkokertoimesta. Vaikka Icahnin mukaantulo on viihdearvoltaan täysin omaa luokkaansa, on sillä myös negatiivisia puolia. Tämä kääntää huomion pois Herbalifestä ja löysentää yhtiön kaulan ympärillä ollutta silmukkaa ainakin hetkellisesti. Minulla ei rehellisesti ole aavistustakaan miten tämä case tulee seuraavien viikkojen aikana kehittymään, mutta heitän pari veikkausta:

-Icahn ei tule ostamaan Herbalifeä, kyse on puhtaasta pelottelusta. Kukkotappelu on eriasia kun ostaa mahdollinen pyramidihuijaus ja käyttää siihen 6 miljardilla dollarilla.

-Ackman ei tule perääntymään Herbalifestä. On kuitenkin mahdollista, että hän ostaa markkinoilta hieman osto-optioita suojatakseen positiotaa mahdollista ostotarjousta vastaan.

-Herbalife ei edelleenkään ole vastannut Ackmanin kysymyksiin, yhtiö tulee todennäköisesti välttelemään aihetta niin pitkään kuin mahdollista. Nykyinen miljardööri kukkotappelu vie yhtiön pois valokeilasta.

-Pidän hyvin mahdollisena, että uusia suursijoittajia osallistuu tähän taisteluun ottamalla long positioita Herbalifessä, sillä he näkevät osakkeessa erinomaisen pelipaikan. (Tätä kirjoittaessa SAC ja Pine Capital ovat molemmat ilmoittaneet long positoista SEC:n kautta). On kuitenkin tärkeä ymmärtää, että nämä positiot eivät välttämättä tarkoita kannan ottoa Herbalifen rehellisyyden puolesta. Todennäköisesti ne ovat enemmän spekulatiivisia positioita jotka perustuvat enemmän markkinapsykologiaan ja momenttumiin, kuin fundamentteihin.

  -Icahnin mukaantulon myötä viranomaisten rooli casessa tulee korostumaan entisestään. Tämä on Ackmanin kannalta huono asia, kun otetaan huomioon viranomaisten track-record vastaavissa tapauksissa.

-Jos Ackman voittaa lopulta tämän casen (lue Herbalife menee konkurssiin), tulee Ackman kirjoittamaan nimensä historian kirjoihin isoilla kirjaimilla.

Oma positioni

Aikaisemmassa kirjoituksessani totesin, että en ole kiinnostunut osallistumaan Ackman vs Herbalife taisteluun omilla rahoillani, vaan seuraan tätä trilleriä mielummin katsomon puolelta. Nyt Icahnin mukaantulon jälkeen olen entistä haluttomampi laittamaan omia rahojani kiinni, sillä kuten aikaisemmin totesin kyseessä ei ole enää Herbalifen mahdollinen pyramidihuijaus.

En edelleenkään usko Herbalifen asioiden olevan millään tavalla kunnossa, sillä yhtiö käyttäytyy monelta osin hyvin epäilyttävästi. Näkemykseni tämän suhteen ei tule muuttumaan ennenkuin Herbalife tulee ulos uskottavilla selityksillä ja vastauksilla Ackmanin kysymyksiin.

Edellisen kirjoituksen lopussa lupasin kirjoittaa seuraavaksi jostain muusta. En tällä kertaa uskalla tehdä samaa lupausta, sillä tämä case saattaa saada yllättäviäkin käänteitä ja haluan pitää lukijat ajan tasalla. Minulla on kesken kirjoitus CTL:n yllättävästä pääoman allokointi ratkaisusta ja pyrin saamaan sen ulos lähiaikoina.

En omista osakkeita Herbalifessä tai CTL:ssä

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit