Herbalife vs Ackman vol. 14 – jälkilöylyt

Viime viikolla kirjoitin blogissani lyhyesti Herbalifen ja Ackmanin tulevasta taistelusta ja kannustin kaikkia lukijoita seuraamaan tapahtuman live-webcastia. Tapahtuma oli erittäin viihdyttävä ja edelleen katsomisen arvoinen (www.factsaboutherbalife.com), mutta valitettavasti Ackmanin ilotulitus jäi lopulta melko vaisuksi ja markkinat julistivat Herbalifen yksimielisesti voittajaksi.

Ohessa linkkejä kolmeen edelliseen kirjoitukseen jonka kautta lukija pääsee käsiksi koko blogisarjaan. Suosittelen lämpimästi vanhempien tekstien lukemista ennen siirtymistä nykyisen pariin, sillä uusimmasta tekstistä on vaikea saada kiinni ilman vanhoja tekstejä.

https://www.nordnet.fi/blogi/herbalife-vs-ackman-vol-13-viimeinen-era/22/07/2014/

https://www.nordnet.fi/blogi/herbalife-vs-ackman-vol-12-musta-joutsen/16/04/2014/

https://www.nordnet.fi/blogi/herbalife-vs-ackman-vol-11-ackmanin-viimeinen-sotahuuto/04/12/2013/

Kertauksen vuoksi vielä, Ackman järjesti viikko sitten tiistaina tilaisuuden jossa hän lupasi tarjota riittäviä todisteita siitä, että Herbalife todella on ”rikollinen yritys” (Ackman käytti tilaisuudessa sanoja Criminal Enterprise ehkä noin 100 kertaa).

Kokonaisuutena Ackman tarjosi lähes kaksi tuntia pitkässä esityksessään (ja tähän päälle vielä yli tunnin mittainen Q&A sessio) paljon mielenkiintoista ja Herbalifen kannalta huolestuttavaa tietoa. Osa Ackmanin syytöksistä oli jo aikaisemmin kerrottua ja osa uudesta tiedosta oli vanhoja syytöksiä tukevaa tietoa. Muutamina poimintoina nostaisin esiin mm:

-Kaikki Herbalifen aikaisemmalla videolla esiintyneet ”tavalliset Herbalifen käyttäjät/klubin pitäjät” ovatkin linkitettyjä President’s Clubiin (klubi joka on Herbalife pyramidin huippu, keskiansiot +500k/v ja sisältää vain kourallisen ihmisiä)

-Läjäpäin todistajan lausuntoja siitä, että Herbalifessä kyse todellakin on rekrytoiminnista, ei itse tuotteen myynnistä

-”Herbalife University” jonka tarkoituksena onkin puhtaasti laajentaa pyramidin huipulla olevien jakeluverkostoa

-88% Herbalifessä mukana olevista häviävät rahaa

-Herbalifen laajentuminen maihin jonka BKT/capita lukujen perusteella kalliit laihdutusjuomat tuskin ovat erityisen tarpeellisia

-Johdon merkittävät osakemyynnit Ackmanin alkuperäisen esityksen jälkeen ja samaan aikaan, kun Herbalife itse ostaa massiivisia määriä omia osakkeita

Ongelmana on kuitenkin se, että Ackman ei ollut onnistunut löytämään ”savuavaa asetta” tai tuomaan esiin mitään täysin vedenpitävää todistetta Herbalifeä vastaan. Huomattava osa hänen syytöksistään nojaa oletuksiin ja niitä on käytännössä mahdoton todistaa faktoiksi. Kaikista raskaimmat todisteet Herbalifeä vastaan lyötiin pöytään jo edellisessä yli vuosi sitten pidetyssä esityksessä. Vaikka nyt pidetyssä esityksessä Ackman onnistuikin nivomaan yhteen tarinan, (mikä vetää käsikirjoitukseltaan vertoja keskinkertaisella Hollywood rikostrillerille) missä Herbalife hyökkää alikoulutettuja latino-yhteisöjä vastaan myymällä heille amerikkalaista unelmaa joka todellisuudessa on kuitenkin pyramidihuijaus. Suunnitelman onnistumiseksi Herbalife on valjastanut mukaan korkean tason poliitikkoja, lääketieteen asiantuntijoita ja tunnettuja julkisuuden henkilöitä. Lopputuloksena on se, että pyramidin yläpäässä olevat henkilöt (jotka ovat samalla erittäin vahvasti sidoksissa itse yhtiöön ja ovat täysin tietoisia tästä toiminnasta) tulevat satumaisen rikkaiksi (0,12% ansaitsee yli 150k/v) ja valtaosa muista pyramidissa mukanaolijoista (~90%) joutuvat amerikkalaisen unelman sijaan maksajan rooliin (osallistumalla erilaisiin koulutuksiin esim. Herbalife University & tilaamalla tuotteita).

Koska Ackman epäonnistui täyttämään lupauksensa Herbalifen kaatamisesta tai tähän johtavien todisteiden esiintuomisesta, piiskasivat osakemarkkinat Herbalifen osakkeen sen historian suurimpaan päivänousuun (+25%). Tämä oli luonnollista, sillä osake ehti laskea Ackmanin kommenttien myötä ennen tilaisuutta yli 20%.

Mitä seuraavaksi?

Ackman osoitti esityksessään, että hän ei ole onnistunut löytämään savuavaa asetta yli 50 miljoonan dollarin panostuksista huolimatta. Näin ollen on mielestäni kohtuullista väittää, että Ackman ei yksin kykene Herbalifeä kaataamaan. Näin ollen Ackman tuleekin jatkossa tarvitsemaan apua viranomaisilta ja koko case lepääkin heidän käsissään. Tällä hetkellä Herbalifeä tutkivat ainakin: FBI, SEC, FTC ja New Yorkin yleinen syyttäjä. Ackman viittaisikin esityksessään useaan otteeseen heidän suuntaansa ja yritti vierittää vastuuta asiasta heille. Ackman viittasi useita kertoja Madoffiin ja siihen, kuinka paljon Herbalifen toiminta ja viranomaisten saamattomuus tuhoavat köyhien ihmisten vähäistä pääomaa. Ackman lupasi tarjota kaiken mahdollisen materiaalinsa ja tietämyksensä näiden tahojen käyttöön, mutta ainakaan tähän asti kukaan ei ole ollut avusta kiinnostunut.

Toisin sanoen, tilanne onkin nyt samassa umpikujassa kuin aikaisemmin. Ackman toivoo ja rukoilee, että viranomaiset onnistuisivat kerrankin työssään. Itse olen melko skeptinen siitä, että viranomaiset todella onnistuisivat Herbalifeä kaatamaan. Ainoa tapa millä Herbalife todella voi kaatua (jos siis oletetaan, että yhtiö ei ole puhdas) on sisältäpäin tapahtuva hajoaminen johon pyramidihuijaukset usein lopulta kaatuvat.

Olen hyvin skeptinen, että viranomaiset olisivat lopulta se taho joka Herbalifen kaataa. Perustan näkemykseni puhtaasti viranomaisten karmean huonoon track-recordiin vastaavien tapausten osalta (Madoff, Enron yms.).

Loppusanat

Herbalifen ja Ackmanin välinen taistelu on ollut poikkeuksellisen mielenkiintoinen episodi ja se tulee varmasti jäämään taloushistoriaan. Olen 14 blogikirjoituksen aikana yrittänyt tiivistää tätä erittäin värikästä taistelua, mutta en siltikään usko, että nämä kirjoitukset korvaavat Ackmanin esityksiä. Näin ollen suosittelen edelleen jokaiselle tapauksesta kiinnostuneelle tutustumaan Ackmanin aikaisempaan esitykseen ja viime tiistain esitykseen. Esitykset kestävät yhteensä noin 6h, mutta ovat todellakin katsomisen arvoisia (http://www.factsaboutherbalife.com/).

En omista osakkeita Herbalifessä

Photo credit: Marijn de Vries Hoogerwerff / Foter / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
6 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
30.07.2014 11:07

Juuri saatu Q2 pettymys toi osaketta 13,5% alas. Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikan volyymi laskee, ja Herbalife joutuu hakemaan kasvua muualta. Alkaako momentum hiipua?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
18.03.2015 23:53

EMEA alue ja Kiina nousi ja koko Herbalifen nettomyynti kaikista vaikeuksista huolimatta edellisvutta parempi. Tämän päiväinen uutinen lienee Bill Ackmannin viimeinen tuhon paikka?

Nimetön
Nimetön
31.07.2014 21:23

On ollut mielenkiintoista seurata, kiitos hyvistä kirjoituksista. En tunne yhtiötä tai tuotteita sen paremmin, mutta kyllä se romahtaminen tapahtuu sisältäpäin , kun asiakkaat tulevat tyytymättömäksi tai jättävät tuotteet. Ulkoapäin vaiketa upottaa yritystä tosin ihan mielenkiintoinen yritys, mutta lopputulos on aina hieman epävarma kuten osakesijoituksissa yleensäkin tai ajoitus on väärä.

Nimetön
Nimetön
11.08.2014 22:13

Minun puolestani kiitokset siitä, että olet jaksanut panostaa, tiivistää ja kirjoittaa asiasta. Lienet ainoa Suomessa ja suomenkielellä asiasta raportoinut taho.

Nimetön
Nimetön
18.12.2014 14:26

Olisiko tulossa vielä osa 15?

Bill Ackman Discusses His Latest Attempt At Sinking Herbalife
December 17, 2014 | About: HLF +1.02%

It has been two years since Bill Ackman (Trades, Portfolio) called Herbalife a pyramid scheme. He bet a billion dollars against the company, and for a while, it looked like he made a giant error.

Things have been turning his way in 2014. His position is now on the money.

Ackman joins Bloomberg to discuss Herbalife and some of his other positions.

http://www.gurufocus.com/news/300057/bill-ackman-discusses-his-latest-attempt-at-sinking-herbalife

Nimetön
Nimetön
26.01.2015 13:29

Kirjoitussarja on ollut – monista ansioistaan huolimatta – ajoituksellisesti epäonistunut. Missään nimessä ei olisi pitänyt kirjoittaa jälkiöylyjä kesällä 2014. Kyseessä on kaksintaistelu, duopolinen tilanne, jossa toisella puolella ovat shorttaajat Ackman tietysti etunenässä, ja tosella puolella Herbalife ja sen taakse asettuneet sijoittajat, kuten Icahn ja Stiritz.

Toisinsanoen, jompikumpi näistä osapuolista tulee häviämään katkerasti ja menettämään satoja miljoonia. Ackman on ennustanut Herbalifen sortuvan vuoden 2015 aikana. Kummankaan osapuolen sortumista, tai edes vakavaa haavoittumista ei olla vielä nähty. Joten jatkahan kirjoittelua: It ain’t over until the fat lady sings.