Herbalife vs Ackman vol. 12 – Musta Joutsen

Herbalifen ja Ackmanin tarina sai jälleen viimeviikolla erittäin mielenkiintoisen ja ennen kaikkea yllättävän käänteen, kun FBI ja New Yorkin syyttävä hyppäsivät areenalle mukaan ja alkoivat tutkia Herbalifen toimintaa. Tässä kirjoituksessa käyn läpi casen viimeisimpiä käänteitä.

Ohessa linkkejä kolmeen edelliseen kirjoitukseen jonka kautta lukija pääsee käsiksi koko blogisarjaan. Suosittelen lämpimästi vanhempien tekstien lukemista ennen siirtymistä nykyisen pariin, sillä uusimmasta tekstistä on vaikea saada kiinni ilman vanhoja tekstejä.

https://www.nordnet.fi/blogi/herbalife-vs-ackman-vol-11-ackmanin-viimeinen-sotahuuto/04/12/2013/

https://www.nordnet.fi/blogi/herbalife-vs-ackman-vol-10-ackman-nosti-valkoisen-lipun/14/10/2013/

https://www.nordnet.fi/blogi/herbalife-vs-ackman-vol-9-ackman-tarvitsee-mustan-joutsenen/23/09/2013/

Herbalifen ja Ackmanin taistelussa on ollut hiljaista koko alkuvuoden ajan, sen jälkeen kun Ackman nöyrtyi viimevuoden lopulla sulkemaan osan massiivisesta shortti-positiostaan Herbalifessä. Olen jatkuvasti korostanut kirjoituksissani, että Ackmanin tarvitsee taistelun voittaakseen ”Mustan Joutsenen” (yllättävän ja odottamattoman tekijän), sillä Ackmanin omat voimat eivät riitä kaatamaan Herbalifeä, etenkään nyt kun sen takana seisoo joukko suursijoittajia Carl Icahn etunenässä. Viime perjantaina Ackmanin haaveilema musta joutsen ilmestyi, kun Yhdysvaltojen keskusrikospoliisi eli FBI alkoi tutkia Herbalifen toimintaa. Tutkinnasta ei ole annettu tarkempia tietoja, mutta se todennäköisesti pyrkii selvittämään onko Herbalifen liiketoiminta pääasiassa tuotemyyntiä vai rekrytointia.

Vain muutama päivä FBI:n ilmoituksen jälkeen New Yorkin syyttäjä liittyi mukaan taisteluun ja nimettömien lähteiden mukaan syyttäjällä olisi todistajia yhtiön sisältä. Seuraavana päivänä Herbalifeä vastaan nostettiin joukkokanne sijoittajien puolesta. Kanteessa mukana olevien sijoittajien mielestä Herbalife ei kykene tarjoamaan sijoittajille riittävää tietoa siitä, onko yhtiö pyramidihuijaus vai ei. Joukkokantteita nostetaan Yhdysvalloissa jatkuvasti ja esimerkiksi Nokiaan kohtaan nostettiin useita joukkokantteita liittyen parin vuoden takaiseen strategiamuutokseen. Näin ollen tällä ei ole mielestäni vaikutusta tapauksen kokonaiskulkuun. Herbalife luonnollisesti kommentoi FBI:n mukaantuloa ja kertoi, että se auttaa FBI:tä mielellään ymmärtämään sen liiketoimintaa paremmin. Tämä on luonnollisesti ainoa vastaus jonka Herbalife voi tässä tilanteessa antaa, eikä se näin ollen anna mitään uutta tietoa tapauksen kannalta.

Vaikka Herbalifeä ei toistaiseksi vielä syytetä mistään ja kyseessä on ainoastaan tutkinta, on FBI:n mukaantulo täysin eri kaliiberin asia, kun aikaisemmat SEC:n tai FTC:n tutkinnat. Myös osakemarkkinat tiedostivat tämän ja kurssi romahti yli 60 taalasta 52 taalaan. Sittemmin kurssi on hieman elpynyt nykyiselle 55 taalan tasolle.Yllättävää kyllä, sekä Ackman että Icahn ovat olleet hiljaa liittyen tutkintaan. Uskon, että tämä kertoo myös tapauksen vakavuudesta.

Case vihdoin päätökseen?

Herbalifeä kohtaan on tällä hetkellä menossa 4 julkisesti tiedossa olevaa tutkintaa (FBI, syyttäjä, SEC ja FTC). Nämä tutkinnat tulevat todennäköisesti kestämään pidemmän aikaa ja niiden lopputulemia on täysin mahdoton arvioida. FBI:n mukaan tulo vie viranomaistutkinnan täysin uudelle tasolle ja uskon, että tämä saattaa myös johtaa tapauksen lopulliseen päätökseen. Mikäli FBI tai New Yorkin syyttäjä eivät löydä Herbalifen toiminnasta mitään epäilyttävää ja antavat yhtiölle ns. puhtaat paperit, on vaikea uskoa, että kukaan muukaan viranomaistaho kykenisi yhtiötä enää horjuttamaan. Tämä poistaisi epävarmuuden Herbalifen ympäriltä ja hälventäisi pelkoja yhtiöön liittyen. Tässä skenaariossa yhtiö hinnoiteltaisiin sille kuuluvalla P/E 20x kurssilla ja osakekurssi olisi todennäköisesti nopeasti lähempänä 100 taalaa.

Tässä vaiheessa Ackmanin viimeiseksi oljenkorjeksi jäisi se, että yhtiö alkaisi äkillisesti luhistua sisältäpäin, kuten monet aikaisemmatkin pyramidihuijaukset (esim. Madoff). Tämä toki vaatisi taakseen myös sen, että Herbalife on pyramidihuijaus.

Jos FBI kuitenkin löytää Herbalifen toiminnasta ongelmia on tämä lopun alkua yhtiölle. FBI:n resurssit ovat täysin eriluokassa kun SEC:n tai aikaisempien viranomaistahojen ja mikäli FBI löytää Herbalifesta epäilyttävää toimintaa, tulee tutkinta laajentumaan nopeasti globaalille tasolle eri maiden korkeimpien viranomaistahojen liittyessä tutkintaan mukaan. Tämä murentaisi markkinoiden luottamuksen yhtiöön ja alkaisi myös heijastua negatiivisesti yhtiön liiketoimintaan. Toiminta alkaisi murtua sisältäpäin, kun verkostossa mukanaolijat alkaisivat vähentää tuotteiden ostojaan ja uusia jäseniä ei enää saataisi mukaan. Tässä skenaariossa osakkeen arvo olisi lähempänä nollaa.

Oma näkemys ja positio

En edelleenkään itse osaa arvioida miten tapauksessa lopulta käy. Olen alusta asti sanonut, että pidän Herbalifen toimintaa epäilyttävänä ja minun on vaikea uskoa yhtiön olevan puhdas, ennen kuin se vastaa/kumoaa kaikki Ackmanin alkuperäiset syytökset. Mielestäni puhdas yhtiö ei myöskään aloita loanheittoa sitä vastaan hyökännyttä tahoa vastaan, vaan se sen sijaan vastaisi syytöksiin asiallisesti. En ole Herbalifessä minkäänlaisella positiolla tällä hetkellä mukana ja sen sijaan keskityn seuraamaan tapahtumia katsomosta. Jos menisin tapaukseen mukaan, ostaisin luultavasti optioita molempiin suuntiin ja ottaisin näin ollen näkemystä jompaankumpaan suuntaan tapahtuvan voimakkaan kurssiliikkeen puolesta.

Tietolähteet: CNBC, Bloomberg, Herbalife, Financial Times

En omista osakkeita Herbalifessä

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä sen kommentteja pidä tulkita sijoitussuositukseksi. Kommentit edustavat puhtaasti lukijan omia mielipiteitä.

Photo credit: Adele 2010 / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
5 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
16.04.2014 17:05

Kiitos taas kommentista ja ompa jännittävä loppuhuipennus tulossa.

Nimetön
Nimetön
16.04.2014 19:42

Kiitos, saamme lukea näistä tapahtumista suomeksi, mielenkiintoista seurattavaa kyllä.

Nimetön
Nimetön
16.04.2014 22:07

Ackman laillisesti lahjoi (kampanja lahjoituksia yms.) poliitikkoja nostamaan casen Herbalifea vastaan. Ei taida mennä normi sijoittamisen puolelle tämä toiminta :).

http://www.nytimes.com/2014/03/10/business/staking-1-billion-that-herbalife-will-fail-then-ackman-lobbying-to-bring-it-down.html?_r=0

Artikkelin mukaan Ackman on palkannut ihmisiä nostamaan joukkokanteen yritystä vastaan. Lobbannut jopa Yhdysvaltojen kongressia nostamaan asian esille.

Tuskin noilla viranomaisilla on paljoa kiinnostusta yritystä kohtaan. Kunhan tottelevat pomojaan. Rahalla saa paljon USA:n politiikassa. En usko, että tällä on enää mitään tekemistä sen kanssa onko Herbalife pyramidihuijaus vai ei. Ackman laittaa kaikki panokset siihen, että luottamus yritykseen horjuu.

Nimetön
Nimetön
30.04.2014 14:22

Hyvin viihdytävää seuratavaa kuin jääkiekko ottelu.

Nimetön
Nimetön
26.05.2014 19:23

Mielenkiintoista nähdä tämänkin verkostomarkkinointi-firman jälkipyykki, kun Herbalaife-pyramiidi sortuu. Mistähän johtuu, että viranomaiset eivät estä tällaisten rahastus / huijaus-rakennelmien perustamista lainsäädännön avulla? Niitä syntyy ja sortuu jatkuvasti.
Hienoa, että tämä pengotaan blogissasi perin juurin.
Toivottavasti viranomaiset ja sijoittajat seuraavat tätä blogia ja reagoivat aikanaan, kun pyramiidi sortuu.