Herbalife vs Ackman vol. 11 Ackmanin viimeinen sotahuuto?

Edellisessä Herbalifen ja Ackmanin sotaa seuraavassa kirjoituksessani kerroin kuinka Ackman oli nostanut valkoisen lipun tappion merkiksi ja nöyrtyi sulkemaan osan massiivisesta shorttipositiostaan taistelussa Herbalifeä ja sitä tukevia suursijoittajia vastaan. Tarinassa tapahtui jälleen, kun Ackman hyökkäsi Herbalifeä vastaan erittäin vakuuttavalla esityksellä. En alunperin suunnitellut kirjoittavani aiheesta näin montaa kirjoitusta, mutta olen saanut aiheen seurannasta niin paljon positiivista palautetta, että koen olevani vastuussa pitää aiheesta kiinnostuneet lukijat informoituina.

Ohessa linkkejä kahteen edelliseen kirjoitukseen jonka kautta lukija pääsee käsiksi koko blogisarjaan. Suosittelen lämpimästi vanhempien tekstien lukemista ennen siirtymistä nykyisen pariin, sillä uusimmasta tekstistä on vaikea saada kiinni ilman vanhoja tekstejä.

https://www.nordnet.fi/blogi/herbalife-vs-ackman-vol-10-ackman-nosti-valkoisen-lipun/14/10/2013/

https://www.nordnet.fi/blogi/herbalife-vs-ackman-vol-9-ackman-tarvitsee-mustan-joutsenen/23/09/2013/

Reilu viikko sitten Ackman siis piti jälleen erittäin vakuuttavan presentaation hänen casestaan Herbalifeä vastaan. Presentaatio on nähtävissä oheisen linkin kautta: http://factsaboutherbalife.com/robin-hood-in-reverse/

Presentaatiossa Ackman nojautuu entistä vahvemmin viranomaisten (SEC) suuntaan (tukee aikaisempaa arviotani siitä, että SEC on Ackmanin viimeinen oljenkorsi) ja pyrkii antamaan heille mahdollisimman paljon painetta jotta viranomaiset alkaisivat tutkia Herbalifeä tarkemmin. Presentaationsa aluksi hän käy läpi SEC:n itse antamia varoituksia liittyen mahdollisiin pyramidihuijauksiin ja todistaa tämän jälkeen Herbalifen täyttävän nämä kaikki nämä SEC:n antamat pyramidihuijauksen tuntomerkit.

SEC:n antamat pyramidihuijauksen tuntumerkit jotka Herbalife Ackmanin mukaan täyttää:

1) Pääpaino on rekrytoinnissa, ei tuotteen myynnissä

2) Lupaa korkeita tuottoja lyhyessä ajassa

3) Lupaus helposta rahasta ja passiivisesta tulosta

4) Liittyminen maksaa

5) Vaikeasti hahmotettava palkkiomalli

6) Ei erityisen tunnettu tuote / hinnoiteltu väärin

7) Ei todistettavaa liikevaihtoa vähittäiskaupasta

 

Tämän jälkeen Ackman hyökkää itse asian ja kaikista kriittisimmän kysymyksen kimppuun, nimittäin sen, että ”kuinka paljon Herbalifen myynnistä todella tulee sen omien jakelijoiden ulkopuolelta?”. Kysymys on sen takia kriittinen, että jos valtaosa tuotteista ei mene todellisille loppukäyttäjille vaan jää Herbalife jakelijoiden verkostoon, on kyseessä pyramidihuijaus, sillä ansainta perustuu rekrytoimiseen eikä itse tuotteen myyntiin. Myös Ackman tiedostaa tämän ja uskoo selvästi löytäneensä heikon kohdan Herbalifen puolustuksessa. Herbalife ei ole pystynyt antamaan tähän tarkkaa vastausta, vaan tarjoaa erilaisen vastauksen useassa eri tilanteessa. Yhtiö on yrittänyt perustella tätä mm. asiakkaiden kuluttajasuojalla ja tiedon epärelevanttiuteen vedoten. Lopulta yhtiö joutui myöntämään, että he eivät pysty seuraamaan lopputuotteiden todellista kysyntää ja kaikki heidän lukemat perustuvat todellisuudessa arvioihin.

Myöhemmin esityksessä Ackman tuo esiin myös Tupperwaren toimitusjohtajan haastattelun joka kertoo, että he (Tupperware) kykenevät tarkkailemaan lopputuotteidensa menekkiä äärimmäisellä tarkkuudella. Tupperwaren liiketoimintamalli on hyvin samankaltainen kuin Herbalifen ja näin ollen on outoa, että yhtiöiden kyky nähdä omaan loppukysyntään poikkeaa niin paljon toisistaan. Esityksen loppupuolella Ackman jopa tarjoutuu maksamaan Herbalifelle tämän datan keräämisestä. On toki itsestään selvää, että Herbalife ei tähän tule suostumaan. Aivan lopuksi Ackman tuo myös muutamia uudempia todisteita Herbalifeä vastaan. Esimerkiksi kalvot 50-52 ovat mielenkiintoisia ja osoittavat, että Queensissa New Yorkissa Herbalifen klubit ovat raskaasti keskittyneet tietyille alueilla ja näillä alueilla on selvästi liikaa klubeja suhteessa järkeviin asiakasvolyymeihin.

Vaikka Ackmanin esitys oli kokonaisuutena erittäin vakuuttava, ei se aiheuttanut markkinoilla oikeastaan minkäänlaista reaktiota. Tämä on markkinoilta selkeä kannanotto siihen, että Ackman on väärässä ja Herbalife ja sitä tukevat suursijoittajat oikeassa. Onkin vaikea uskoa, että Ackman voisi enää tuoda markkinoille mitään uutta tietoa joka dramaattisesti heikentäisi markkinoiden uskoa Herbalifeä kohtaan. Näin ollen Ackmanin viimeinen oljenkorsi on edelleen SEC.

Oma näkemykseni ja positio

Itse olen edelleen sitä mieltä, että Herbalifen toiminnassa on jotain mätää. Mielestäni rehellinen yhtiö ei yksinkertaisesti toimisi Herbalifen toimimalla tavalla. Miksi Herbalife hyökkää Ackmania vastaan? Miksei Herbalife vastaa Ackmanin syytöksiin? Minkä takia Herbalife ei puhdista pöytää keräämällä dataa toimituksistaan? Miksi Herbalifeä vastaan nostetaan jatkuvasti uusia oikeusjuttuja? Miksei oikeusjuttuja nouse samaan tahtiin esimerkiksi Tupperwarea vastaan?  Sivusta seuraajana voi vain toivoa, että Herbalife alkaisi yhtiö luhistua sisältäpäin tai, että viranomaiset tekisivät kerrankin jotain hyödyllistä ja löytäisivät syyn ajaa Herbalife alas. Tämä nostaisi casen viihdearvon uusiin sfääreihin ja olisi myös poikkeuksellinen siinä mielessä, että Icahn, Soros & co olisivat varmaan ensimmäistä kertaa elämässään väärässä. Nykyisen tiedon valossa todennäköisyydet tällä ovat kuitenkin valitettavan pienet.

Itse olin hetken aikaa Herbalifessä longina sekä osakkeilla, että johdannaisilla. Caseni pohjautui täysin odotuksiin short squeezesta jota ei lopulta tapahtunut. Sain positiostani kohtuullisen tuoton, mutta ottaen huomioon sen spekulatiivisen luonteen ja siihen liittyvät riskit ei tätä tuottoa voida pitää kovinkaan tyydyttävänä.

Lopuksi vielä linkki erittäin mielenkiintoiseen artikkeliin noin kuukauden takaa joka osoittaa, että pinnan alla kuplii edelleen.

http://www.businessinsider.com/michael-johnson-yells-at-hlf-protesters-2013-10

 

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Blogi kuvastaa kirjoittajan omia mielipiteitä. En omista osakkeita Herbalifessä

Photo credit: guillermogg / Foter.com / CC BY-NC-SA

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
9 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
04.12.2013 15:16

Jaa tekin osaatte lukea Zerohedgen artikkeleita tästä tapauksesta. Hieno juttu.

Nimetön
Nimetön
04.12.2013 16:24

On kyllä aivan selvä tapaus, eli pyramidipeli. Käsittämätöntä että tällainen on voinut pyöriä 33 vuotta. Ei pidä lukea Sorosten positioihin sen enempää, he haistoivat mahdollisuuden pump-and-dump treidiin siinä missä Ackman haistoi shortin. Molemmat tahot tekee tässä rahaa suurella joukolla tyhmempiä piensijoittajia. Ackmanin vuoro tulee vielä. Hauskaa että Ackmanin esitykseen liittyvät videot ovat “hävinneet” Vimeo palvelusta.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.12.2013 10:51

1) Pääpaino on rekrytoinnissa, ei tuotteen myynnissä väärin, pääpaino on tuotteiden myynnissä ja tuotetuloksissa 2) Lupaa korkeita tuottoja lyhyessä ajassa väärin, Herbalife ei lupaa yhtään mitään vaan antaa vain mahdollisuuden 3) Lupaus helposta rahasta ja passiivisesta tulosta väärin, vastaan niin kuin edeliseen 4) Liittyminen maksaa tuotteet maksaa ja liittymisen hinnalla saa tuotteita sekä elinikäisen 25% alennuksen tuotteista 5) Vaikeasti hahmotettava palkkiomalli täysin selkeä palkkiomalli 6) Ei erityisen tunnettu tuote / hinnoiteltu väärin erittäin tunnettu tuote maailmalla, hinnoittelu perustuu tuotteiden laatuun, se ei kilpaile perinteisesti halvalla hinnalla, roskaa saa edullisesti, mutta niistä ei ole mitään hyötyä 7) Ei todistettavaa liikevaihtoa vähittäiskaupasta… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.12.2013 12:36

ajatella, on ne ihmiset tyhmiä jos kyseessä on pyramidipeli, kuten Sampo väittää, ja edelleen 33 VUODEN JÄLKEENKIN TOIMINTA JATKUU JA JATKUU ja vain laajenee… 😀 Ehkä eniten kuitenkin säälittää niiden negatiivisten ihmisten kateus Herbalife-yhtiötä ja Herbalifessa menestyksekkäästi edenneitä ihmisiä kohtaan, jotka tälläistä harhaluuloa kirjoittavat. Kuinka pitkälle nekin negatiiviset ihmiset voisivat päästä, jos käyttäisivät energiansa muuhun kuin yritykseen painaa muita alaspäin..?! 😀

Nimetön
Nimetön
05.12.2013 10:43

Ravitsemus herättää tunteita – ei Tupperwaren muovipurkit. Herbalifella on ollut aina ja tulee olemaan vihaajia, kun kaikki perustuu uskomuksiin eikä faktoihin. 10-vuotta toiminnassa mukana olleena (Vaimo toimii yrittäjänä, minä käyttäjänä ja urheiluvalmentajana) voin kumota kaiken tuon Ackmanin kirjoittaman roskan noista tuntomerkeistä, ne nyt vaan ei pidä millään muotoa paikkaansa. Ja mikäli olette uusimmat uutiset asiasta lukeneet niin osakkeet nousussa hirmuvauhtia ja Herbalife on voittaja, Ackman suuri häviäjä. Kannattaisi hieman tutustua toimintaan ennen kuin menee väittämään tällaista, vaikka haastattelemalla jälleenmyyjiä…. rekrytoinnista ei esim. saa penninpyörylääkää taskuunsa ja kaikki toiminta perustuu omaan myyntiin ja toisten auttamiseen. Jos itse ei myy mitään, ei… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
05.12.2013 11:05

Itse asiassa aika huvittava ja erittäin ammattitaitoisesti tehty tuo Ackmannin viimeisin esitys, se on vähän kuin lukisi itsestään tehdyn lehtihaastattelun, josta on poimittu vain tietyt lauseet lehteen antaen periaatteessä täysin päinvastaisen kuvan siitä, mitä haastateltava on tarkoittanut…. esim. jos haluat suuremman shekin niin sinun pitää rekrytoida lisää jäleenmyyjiä…. jep tottahan se on, mutta ensin sinun pitää löytää ne jälleenmyyjät tuhansien joukosta, kymmenen joukosta 8 sanoo ei yksi ehkä ja yksi joo….. sen jälkeen uuden asiakkaan tai jälleenmyyjän pitää saada tuotetulos, jotta voi vakuuttua tuotteista ja jotta niitä voi suositella muillekin, mikäli itse ei saa tuotteilla tulosta niin ei niitä saa… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.12.2013 11:10

P.S. se että miksi herbalife on jatkuvasti hyökkäyksien kohteena voi johtua myös siitä, että yhtiössä on miljonäärejä enemmän kuin missään muussa yhtiössä maailmassa. kateushan se siellä taustalla on, ilman muuta. Eihään millään firmalla voi mennä näin hyvin, että koko ajan liikevaihto vain kasvaa, ja uusia miljönäärejä syntyy…. jotain mätää täytyy olla, eikös niin 🙂 miettikää yhtiö on ollut olemassa jo 33-vuotta ja kasvua nyt jokaisena vuotena 20-30% edellisvuodesta. totta kai se kilpailijoita harmittaa 🙂

Nimetön
Nimetön
06.12.2013 00:32

“Itse olin hetken aikaa Herbalifessä longina sekä osakkeilla, että johdannaisilla.”

Mikä on periaate, jonka pohjalta teet päätöksen ottaa long positio molemmilla instrumenteilla? Eikö eikö vastaava positio olisi mahdollista hankkia vain esim. pelkillä ostowarranteilla säätämällä sijoitetun rahasumman kokoa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.12.2013 10:22

Hei,

Kyllä olet oikeassa, pelkät johdannaiset olisivat riittäneet. Kyseessä oli kuitenkin 2 eri salkkua ja toisessa tiettyjä rajoituksia. Tämän vuoksi sekä osakkeet, että johdannaiset.