Herbalife vs Ackman toinen erä

Photo credit: Stuck in Customs / Foter.com / CC BY-NC-SA

Osakemarkkinoilla on tällä hetkellä käynnissä poikkeuksellisen mielenkiintoinen taistelu jossa vastapuolina ovat pörssiyhtiö Herbalife vs suursijoittaja Bill Ackman. Kirjoitin asiasta noin 3 viikkoa sitten blogissani jonka tämän jälkeen on jälleen tapahtunut paljon ja näin ollen nyt on mielestäni hyvä aika päivittää tapahtumia.

Kuten edellisessä blogikirjoituksessani kerroin (https://www.nordnet.fi/blogi/09/01/2013/trilleria-porssissa-case-herbalife-vs-ackman/) hyökkäsi Bill Ackman erästä maailman suurimmista verkostomarkkinointiyhtiö Herbalifeä vastaan, syyttäen tätä pyramidihuijaukseksi. Ackman piti aiheesta usean tunnin ja 350 kalvon esityksen, jossa hän pyrki todistamaan väitteensä (katsokaa presis vaikka pelkästään sen viihdyttävyyden vuoksi). Herbalife hyökkäsi takaisin ja järjesti massiivisen analyytikkopäivän, jossa yhtiö pyrki puhdistamaan nimensä (http://ir.herbalife.com/events.cfm) ja hyökkäämään Ackmania ja hänen syytöksiään vastaan. Näkemykseni mukaan Herbalifen argumentit Ackmania vastaan jättivät edelleen selkeitä aukkoja, eikä yhtiö puuttunut tiettyihin tärkeisiin epäselvyyksiin jotka Ackman nosti esille. Joka tapauksessa markkinat ottivat tapauksen positiivisesti vastaan ja yhtiön osakekurssi nousi selvästi. Mielestäni Herbalifellä on edelleen paljon todistettavaa ja ihmettelen suuresti niitä sijoittajia ketkä uskaltavat olla osakkeessa longina.

Oman lisämausteensa meneillään olevaan taisteluun heitti suursijoittaja Carl Icahn. Icahn oli aikaisemmin kertonut mediassa julkisesti halveksivansa Ackmanin toimintapaa liittyen Herbalifeen. Myöhemmin selvisi, että kaksikolla oli historiaa yhteisistä yrityskaupoista jonka seurauksena heidän välit olivat tulehtuneet. Ackman oli CNBC:n haastattelussa perjantaina liittyen Icahnin syytöksiin, kun Icahn itse soitti CNBC:n livelähetykseen osallistuakseen julkiseen väittelyyn Ackmanin kanssa. En ollut uskoa silmiäni, kun kesken CNBC:n livelähetyksen Bill Ackman ja suursijoittaja Carl Icahn alkoivat julkisesti nimitellä toisiaan ja loppua kohden keskustelu menee paikka paikoin selvästi yli hyvän maun rajan, etenkin Icahnin puolelta. En halua kommentoida liikaa videon tapahtumia, sillä en halua paljastaa liikaa herkullisia tapahtumia.

http://www.cnbc.com/id/100408608 Oheisen linkin takaa löytyy video jossa saatavilla koko puolen tunnin mittainen taistelu. En muista oman sijoitusurani aikana vastaavaa tapahtumaa ja suosittelen lämpimästi videon katsomista jokaiselle lukijalle. Näkemykseni mukaan Icahn oli väittelyssä selvä häviäjä, mutta esimerkiksi WSJ:n lukijat julistivat Icahnin voittajaksi. Jokainen lukija voi vetää itse johtopäätöksensä.

Koko maailma vastaan Ackman

Icahn ei julkisesti myönnä videolla onko hän long/short Herbalifessä, mutta videon jälkeen on helppo päätellä, että hän on joko longina tai haastattelun jälkeen suutuspäissään mennyt longiksi. Näin ollen tilanne on tällä hetkellä pitkälti se, että Ackman on ainakin julkisesti yksin ajatustensa kanssa. Arvostettu hedge rahastonhoitaja David Einhorn oli Herbalifessä pitkään lyhyenä, mutta myi positionsa Ackmanin ulostulon jälkeen. Näin ollen voidaan olettaa, että hän ei ainakaan täysin usko Ackmanin väitteeseen Herbalifen pyramidihuijauksesta. Herbalife on sitä vastoin saanut puolelleen huomattavan joukon sijoittajia. Suursijoittaja Dan Loeb on jo julkisesti ilmoittanut omistavansa lähes 10% osuuden Herbalifestä ja ottaneensa positionsa Ackmanin ulostulon jälkeen. Analyytikot ovat kaikki edelleen positiivisena Herbalifestä ja yksikään ei ole kääntynyt myyntipuolelle (joku on toki pudottanut yhtiön seurannasta, mikä on melko naurettavaa). Myös useat muut suursijoittajat ovat kyseenalaistaneet Ackmanin väitteet, mutta eivät ole julkaisseet positioitaan. Joka tapauksessa on realistista olettaa, että useampikin suursijoittaja on tällä hetkellä longina Herbalifessä.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Ackman lupasi vastata Herbalifen väitteisiin ja kumota ne kaikki. Uskon, että hän tulee järjestämään uuden konfrenssin jossa hän käy läpi Herbalifen väitteitä ja tuo esiin uusia todisteita. Herbalifen osalta tilanne on mielestäni selkeä, yhtiön pitäisi haastaa Ackman oikeuteen samantien. Mikäli he eivät haasta se kertoo mielestäni siitä, että yhtiöllä on jotain salattavaa. Viranomaisten osalta paine on tällä hetkellä todella kova. Ackman on toimittanut viranomaisille kaiken materiaalinsa ja näiden perusteella viranomaisten pitäisi aloittaa oma tutkintansa. Mikäli Herbalife haastaa Ackmanin oikeuteen, joutuvat viranomaiset tekemään saman prosessin, eli tutkimaan Ackmanin väitteiden todenperäisyyttä. Suurimpana ongelmana on koko tapauksessa on se, että Herbalifen kokoisen MLM yhtiön pyramidihuijaukseksi toteaminen 100% varmuudella on lähes mahdotonta. Yhtiöllä on miljoonia jälleenmyyjiä ja kaikkien läpikäynti on yksinkertaisesti mahdotonta. Jotta yhtiö pystyttäisiin toteamaan huijaukseksi, pitäisi pystyä todistamaan, että verkostossa kiertävä raha perustuu pääasiassa rekrytointiin, ei niinkään tuotemyyntiin. Näin ollen viranomaiset ovat todella puun ja kuoren välissä.

Kokonaisuutena case on edennyt nyt selvästi ”all in” tilanteeseen, josta osapuolet eivät enää voi perääntyä. Ackman ei enää voi sanoa, että hän oli väärässä ja vastaavasti Herbalife ei voi katsoa tapausta sormien läpi. Myös viranomaisten on pakko tehdä omat tutkintansa ja kertoa johtopäätöksensä. Näin ollen odotan taistelun jatkuvan läpi tulevan kevään ja mahdollisesti myös loppuvuoden.

Olen itse edelleen Ackmanin puolelle ja toivon sydämestäni, että hän lopulta voittaa koko casen. Olisi hienoa nähdä miten tämä koko case lopulta sortuisi ja miten long puolella olevat sijoittajat ja analyytikot reagoisivat tilanteeseen. Korostan, että minulla ei ole taistelussa mukana mitään taloudellisia intressejä vaan seuraan tapausta puhtaasti mielenkiinnosta, turvallisesti katsomosta käsin.

Ohessa vielä yksi tiivistelmä tähän asti tapahtuneesta:

http://www.businessinsider.com/everything-you-need-to-know-about-the-herbalife-hedge-fund-war-2013-1

En omista osakkeita Herbalifessä

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit