Herbalife vs Ackman osa 5 – Ackmanin painajainen

Photo credit: www.edufiend.com / Foter.com / CC BY-NC

Taistelu Herbalifen ympärillä sai jälleen uusia käänteitä viimeviikolla kun Carl Icahn nosti panoksia ja ajoi Bill Ackmanin entistä ahtaammalle. Käyn tässä kirjoituksessa läpi tapauksen viimeisimmät käänteet ja kerron samalla miten sijoittajat voivat itse osallistua tähän uhkapeliin.

Ennen tätä kirjoitusta suosittelen sijoittajia lukemaan aikaisemmat kirjoitukseni.

https://www.nordnet.fi/blogi/09/01/2013/trilleria-porssissa-case-herbalife-vs-ackman/

https://www.nordnet.fi/blogi/29/01/2013/herbalife-vs-ackman-toinen-era/

https://www.nordnet.fi/blogi/11/02/2013/taistelu-jatkuu-herbalife-vs-ackman-kolmas-era/

https://www.nordnet.fi/blogi/18/02/2013/herbalife-vs-ackman-vol-4-miljardoorien-kukkotappelu/

 

Icahn nostaa panoksia

Viime viikolla Carl Icahn ilmoitti nostaneensa omistuksensa noin 15% (aikaisemmin 13%) ja saaneensa luvan nostaa omistuksen 25% tasolle. Lisäksi Herbalifen hallitusta kasvatetaan kahdella paikalla, jotka Icahn saa molemmat nimetä. Tämä aiheutti vahvan positiivisen kurssireaktion kun markkinat alkoivat todella pohtia voisiko Icahn ostaa koko yhtiön pois pörssistä.

Olen entistä vakuuttuneempi siitä, että Icahn tekee sijoituksensa ainakin osittain puhtaasti tavoitteenaan tuhota Ackman. Tähän viittaavat ainakin seuraavat asiat:

-Vihjaileminen mahdollisesti Herbalifen koko osakekannan ostamisesta

-Yhtiön laadun ja edullisuuden hehkuttaminen / puolesta puhuminen televisiossa (katsokaapa huviksenne Icahnin muita haastatteluja missä hänen sijoituksistaan kysytään, hän yleensä kommentoi hyvin varovasti yhtiöiden arvostuksia)

-Icahn on yleensä ollut hyvin varovainen puhuessaan omista sijoituksistaan ja hän ei ole koskaan pelännyt ostaa hyvästä yhtiöstä huomattavaa omistusosuutta. Jos Herbalife on kerta niin hyvä case, miksei hän osta entistä suurempaa osuutta? Miksi hän tarjoaa muille sijoittajille saman mahdollisuuden? Miksi hän laittaa peliin vain omia rahojaan, ei sijoittajiensa rahoja?

-Icahn kertoo haastatteluissa tehneensä huomattavaa tutkimusta Herbalifestä. Tämä on ristiriidassa sen kanssa, että Icahn on aloittanut aggressiiviset osakeostonsa heti hänen ja Ackmanin väittelyn jälkeen.

-Edellistä ajatusta tukee myös se, että Icahn ei ole antanut mitään kunnollisia fundamenttiperusteita sijoitukselleen mediassa, vaan kommentit ovat olleet enemmän ja vähemmän yleisluontoisia ”I like their business model” ”its a legimet business”.

Icahn on itse syyttänyt Acmania siitä, että hän on tuonut Herbalife casen niin näkyvästi julkisuuteen ja käyttänyt näin julkisuutta hyväkseen. Nyt Icahn kuitenkin syyllistyy itse täysin samaan, kun hän esiintyy näyttävästi eri televisiokanavilla mainostamassa Herbalifeä.

http://www.bloomberg.com/video/icahn-takes-latest-shot-at-ackman-over-herbalife-EJPDShhBTZyj_KekJ_Ntvg.html   Ohessa video aiheesta.

 

Ackmanilla univaikeuksia?

Ackmanin kannalta tilanne vaikuttaa tällä hetkellä melko huolestuttavalta. Herbalifen omistusrakenne näyttää tällä hetkellä suunnilleen tältä:

Icahn: 14%

Top 10 muut: ~50%

Daniel Loeb ~5% (arvio, hän on myynyt osan alkuperäisestä 10% omistuksestaan)

Yhteensä: 70%

Mikäli Icahn nostaisi omistuksensa 25% olisi suurimpien instituutio-omistajien osuus yhtiöstä jo noin 80%.

Ackmanilla itsellään on myytynä lyhyeksi noin 20% koko osakesarjasta. Näin ollen Ackmanin pitäisi kyetä imuroimaan kaikki markkinoilla olevat osakkeet (pois lukien top10 omistajat) jotta hän saisi positionsa suljettua (toki tämän voi tehdä myös optioilla). Näin ollen Ackman alkaa olla hyvin ahtaalla ja hän varmasti tiedostaa, että tällä hetkellä kyse ei ole enää siitä onko hänen case oikea vai väärä. Lyhyellä aikavälillä kyseessä on hänen ja Icahnin taistelu ja pelko massiivisesta short squeezesta on todellinen. Leikitäänpä ajatuksella, että samalla kun Icahn nostaa omistuksensa 25% uusi suursijoittaja ilmoittaa ostaneensa ~5-10% osuuden Herbalifestä. Tässä skenaariossa top-10 omistajien omistus on 85% eli Ackmanin on pakko ostaa myös heiltä osakkeita.

Tässä vaiheessa sijoittajien on hyvä ymmärtää miten rajuja short squeezet todella voivat olla. 2008 syksyllä Volkswagenin osake viisinkertaistui hetkellisesti short squeezen aikana. Herbalifessä panokset ovat vähintään yhtä kovat ja suurempikin liike on mahdollinen. Ackmanilla on pelissä sijoittajiensa rahoja (ei pelkästään omia kuten Icahnilla) noin 1 miljardi ja hänen rahastonsa koko on noin 11 miljardia. Näin ollen esim. 500% short squeeze tuhoaisi lähes 50% Ackmanin rahaston varallisuudesta. Jokainen sijoittaja varmasti alkaa hahmottaa mistä Ackman näkee painajaisia öisin. Kestääkö Ackmanin ego sulkea osan positiosta/ edes suojata osa siitä optioiden avulla?

 

Case etenee Herbalifen kannalta erittäin myönteisesti

Kuten aikaisemmin pelkäsin Icahnin mukaantulo on hyvin haitallista Herbalifen totuuden selvittämisen kannalta. Vaikka Icahnin mukaantulo nosti casen viihdearvon Oscarin arvoiselle tasolle, on Herbalifen totuuden selvittäminen jäänyt täysin toissijaiseksi asiaksi.

Herbalifestä on muodostunut kahden miljardöörin taisteluareena jossa he ottavat mittaa toisistaan. Vastaavasti Herbalifellä tämä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden piiloutua Icahnin selän taakse ja saada markkinoiden luottamus takaisin ilman omia toimia (nythän käytännössä Icahn puhuu yhtiölle markkinoiden luottamusta takaisin, mikä olisi normaalisti pitänyt palauttaa vastailemalla Ackmanin kysymyksiin). Icahn on myös saanut Ackmanin melko negatiiviseen valoon ja näin ollen Herbalife on myös voinut kyseenalaistaa Ackmanin toimintatapoja ja syyttää häntä mustamaalaamisesta (vastata syytökseen syytöksellä).

Itse olen edelleen sitä mieltä, että Herbalifen toiminnassa ei kaikki ole kunnossa. Yhtiön tapa käsitellä Ackman casea tuo esiin paljon epäilyttäviä piirteitä ja mielestäni yhtiötä ei voi todeta puhtaaksi, ennenkuin he ovat vastanneet kaikkiin Ackmanin 260+ kysymykseen.

 

Miten mukaan areenalle?

Kuten olen itse jokaisessa merkinnässäni todennut, minulla ei ole panoksia tässä taistelussa. Tämänkaltainen spekulointi ei kuulu sijoitustoimintaani ja näin ollen seuraan tapausta mieluummin katsomosta Ackmanin joukkueen väreihin pukeutuneena. Moni sijoittaja on kuitenkin kysynyt minulta miten tähän kampailuun voi ottaa näkemystä. Suosittelen asiasta kiinnostuneita lukijoita tutustumaan ”Kohti Taloudellista Riippumattomuutta” kirjoittajan blogiin jossa hän kertoo omasta positiostaan. http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/2013/02/spekulointia-herbalife-long-volatility.html

Yleisenä kommenttina voin todeta hänen lähestymistapansa asiaan erittäin järkeväksi sillä taistelu voi kääntyä vielä miten päin tahansa, johtuen muuttujien suuresta määrästä. Suurin pelko tämänkaltaisen sijoituksen kannalta on se, että tilanne jämähtää nykyisenkaltaiseksi pidemmäksi aikaa. Tämä vaatisi ainakin seuraavia asioita:

-Icahn ei tee suuria liikkeitä (short squeeze)

-Viranomaiset eivät tee mitään (eivät totea yhtiön olevan puhdas/huijaus)

-Ackman ei tuo esille uusia todisteita (näitä tuskin enää on, koska kaikki paukut laitettiin joulukuun presikseen)

-Muut suursijoittajat eivät ota merkittäviä positioita suuntaan tai toiseen

-Yhtiö ei itse tee mitään merkittävää (vastaile Ackmanin kysymyksiin tai avainhenkilöt eivät irtisanoudu tjsp.)

Tässä skenaariossa riskipreemiot pysyisivät korkealla tasolla ja osake treidaisi todennäköisesti suunnilleen nykyisellä tasolla. Mielestäni on täysin mahdollista, että taistelu lukkiutuu nykyiseen tilanteeseen ainakin joksikin aikaa.

 

PS. Nordnetblogi uudistuksen myötä tekstin lopuksi on tullut tykkään/ en tykkää nappi. Kehotan sijoittajia käyttämään tätä nappia, sillä se tulee tulevaisuudessa ohjaamaan kirjoituksiani entistä enemmän. Minulle voi myös aina lähettää mailia oneuponomxh@hotmail.com, liittyen esimerkiksi mielenkiintoisista sijoituskohteista tai blogin aihetoivomuksista. Sähköpostikanava on aktivoitunut viimeaikoina selvästi, blogin kommentointialustan muutosten vuoksi. Toivotaan, että kommentointialusta palaa jälleen toimivaksi mahdollisimman pian.

 

En omista osakkeita Herbalifessä, blogi ei sisällä sijoitussuosituksia.

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
6 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
07.03.2013 00:02

Jatka ihmeessä kirjoittamista!

Aika mielenkiintoinen juttu, että kommentointi tyrehtyi täysin kun joutui kirjoittamaan omalla nimellään..

Mistäköhän johtuu?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.03.2013 13:51

Varmaan siitä että nimimerkin takaa on paljon mukavampi kommentoida. Omalla nimellä esiintymiseen on aina korkeampi kynnys.

Nimetön
Nimetön
08.03.2013 18:46

No niin. Nyttenhän tähän saa taas kommentoida ilman että paljastaa henkilötietojaan, postiosoitetta, vaimon ja lasten nimiä ja minkä merkkisellä autolla ajaa. Hyvä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.03.2013 13:49

Loistava homma, että kommentointialusta on palautettu ja saadaan keskustelu taas henkiin. Mitkä on lukijoiden mietteet Ackman vs Icahn / Herbalife taistelusta?

Nimetön
Nimetön
12.03.2013 16:33

Kiitos jälleen mielenkiintoisesta kirjoituksesta.
Tiedätkö mistä tämä viranomaisten passiivisuus johtuu?
Luulisi että hekin olisivat casesta ajan tasalla ja kyseenalaistaisivat Herbalifen tilanteen.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.03.2013 13:37

Uskon, että tämä passiivisuus johtuu yksinkertaisesti siitä, että viranomaisilla ei ole keinoja selvittää Herbalifen puhtauttu/syyllisyyttä. Vaikka kaikki todisteet osoittavat tähän suuntaan, pitäisi viranomaisten pystyä todistamaan että valtaosa ihmisistä saa rahansa rekrytoinnista, ei tuotemyynnistä. Jos tähän olisi helppo tapa Ackman olisi varmasti jo tehnyt sen.