Helsinkiä saa halvalla

Helsingin pörssin p/e-luku painuu tämänhetkisillä analyytikkoennusteilla yhteentoista.
Helsingin pörssin yhtiöiden tulosennusteet ovat viime aikoina laskeneet, mutta siitä huolimatta tulosten uskotaan olevan selvästi kasvusuunnassa. Analyytikot arvioivat, että pörssin painotettu osakekohtainen tulos nousee tästä vuodesta ensi vuoteen yli kaksikymmentä prosenttia. Vuodesta 2012 vuoteen 2013 pörssin eps-kasvun arvioidaan nousevan yhä lähes kahteentoista prosenttiin.

Ensi ja varsinkin sitä seuraavaan vuoteen liittyvät ennusteet ovat luonnollisesti varsin epävarmoja, eikä niitä pidä ajatella kuin summittaisina suunnanantajina.

Jos tulosennusteet toteutuvat, kuluvan vuoden pörssille laskettu painotettu p/e-luku on 13,7. Ensi vuoden p/e nykykurssitasolla olisi 11,1 ja vuoden 2013 p/e 9,8. Alle kymmenen toteutunut p/e on nähty vuoden 2008 lopun kursseilla laskettuna. Silloin sijoittajat pelkäsivät päällä vellovaa finanssikriisiä ja maailmantalouden pitkäkestoista hyytymistä.

Toteutuneet p/e-luvut vuoden lopun kurssitasolla laskettuna ovat vuodesta 2002 vuoteen 2010 Factsetin tietokannan mukaan (järjestyksessä uusimmasta vanhimpaan):
2010: 16,6
2009: 22,0
2008: 9,8
2007: 16,9
2006: 16,6 2005: 17,0
2004: 13,2
2003: 18,3
2002: 18,9

P/e-tarkastelun ongelmana on se, että pörssit hinnoittelevat tulevaa kehitystä, kun taas p/e-luvut kertovat vuoden aikana toteutuneesta tuloksesta. Esimerkiksi vuoden 2008 tuloksia tehtiin paljolti tilauksilla, jotka oli saatu kukkeimman nousukauden aikana vuonna 2007. Tätä ongelmaa lieventää tulevaisuuteen katsovien p/e-lukujen käyttäminen.

Tämänhetkinen Helsingin pörssin tulevaisuuteen katsova (forward) p/e-luku on 12,3. Vuoden 2008 lopussa oli edelleen halvempaa. Muuten Helsingin pörssin arvostus on vuositasolla kymmenen vuoden pohjilla myös tulevaan katsovilla p/e-luvuilla mitattuna.

Niin ikään osinkotuoton suhteen Helsingin pörssi näyttäisi hinnoitellun maltillisesti. Ensi kevään osinkojen ennustellaan antavan nykykursseille 4,5 prosentin tuoton. Ensi vuoden (keväällä 2013 maksettavat osingot) osinkotuoton analyytikot uumoilevat nousevan jo yli viiteen prosenttiin. Tasan viiden prosentin osinkotuottoa sai vuoden 2008 lopun kursseille laskettuna keväällä 2009.

Tulevien vuosien pörssin p/e-luvut ja osinkotuotot on laskettu nykykurssein. Osakesijoittaja tietenkin toivoo, että osakemarkkinat tarjoavat kurssinousutuottoa myös tällä välillä. Tämä vääristää pörssin hinnoittelun tarkastelua. Siitä huolimatta Helsingin pörssi ei tuntuisi olevan kokonaisuutena kallis, jos vain analyytikkojen tulosarviot pitävät kutinsa.

Karo Hämäläinen

 

Photo credit: Iago Laz / Foter / CC BY

 

Kommentit vanhasta blogista:

Sijoittaja sijoittaa8 Elokuu, 2011

Taisi olla puolitoista kuukautta liian aikaisessa tämä artikkeli. Nyt sitä vasta halvalla saakin. Ne jotka tuolloin sijoitelleet ovat jo pahasti turskalla.

 

/Karo Hämäläinen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit