Tarkastelin edellisessä blogimerkinnässä osinkostrategiaa. Kuvailin ideaalista sijoituskohdetta sellaiseksi, josta sijoittaja saa vuosittain kasvavan osakekohtaisen voitonjaon säästä ja suhdanteesta riippumatta. Hyvässä suhdanteessa osingonjaon kasvu mahdollistuu yleensä liiketoiminnan kasvun kautta, siinä missä heikomman kasvun aikaan osakekohtaista osinkoa voi olla mahdollista kasvattaa nostamalla osingonjakosuhdetta eli maksetun osingon osuutta liiketoiminnan nettotuloksesta. Listaan tähän merkintään lyhyesti Helsingin pörssin harvalukuiset yhtiöt, jotka ovat orastavalla osingonjaon kasvutrendillä.
Standard & Poors -luokituslaitos ylläpitää listaa niin sanotun osinkoaristokraatin kriteerit täyttävistä pörssiyhtiöistä. Luokitusjärjestelmän mukaan pörssiyhtiö ansaitsee osinkoaristokraatin tittelin Euroopassa, jos yhtiö on kyennyt kasvattamaan osakekohtaista osinkoaan vähintään 10 vuotta yhtäjaksoisesti.
Yhdysvalloissa vaaditaan, että New Yorkin pörssissä noteerattavalla yhtiöllä on takanaan vähintään 25 vuoden yhtäjaksoinen osakekohtaisen voitonjaon kasvusarja. Suomessa ei ole toistaiseksi yhtään pörssiyhtiötä kummassakaan kategoriassa.
Osakekohtaisen osingonjaon kehitystrendin tarkastelu on erittäin olennaista pitkäjänteiselle sijoittajalle, koska nousevalla uralla oleva osakekohtainen voitonjako merkitsee käytännössä sitä, että sijoittajan omaan hankintahintaan nähden laskettava osinkotuotto kohoaa joka kevät.
Seuraavassa esitän mekaanisesti Helsingin pörssin osalta nykyhetkellä osinkokasvutrendillä olevat yhtiöt yhtäjaksoisen vuotuisten osinkokorotusten sarjan pituuden mukaisessa järjestyksessä.
Vuotuinen perusosinko (euroa osaketta kohden)
Amer Sports
Vuotuinen perusosinko (euroa osaketta kohden)
Tieto
Vuotuinen perusosinko (euroa osaketta kohden)
Vuotuinen perusosinko (euroa osaketta kohden)
Vuotuinen perusosinko (euroa osaketta kohden)
Vuotuinen perusosinko (euroa osaketta kohden)
Vuotuinen perusosinko (euroa osaketta kohden)
Vuotuinen perusosinko (euroa osaketta kohden)
Raisio on Helsingin pörssin yhtiöistä pisimmällä osakekohtaisten osinkojen kasvusarjassa. Yhtiö on nyt kahden vuoden päässä eurooppalaisen osinkoaristokraatin tittelistä.
—
SIJOITUSKIRJAT NYT ALENNETUIN HINNOIN!
Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa).
Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).
Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).
Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä. Kirjat postitetaan kampanja-aikana kahden arkipäivän sisällä tilauksesta. Pakettitilauksessa kirjat voidaan pyydettäessä postittaa myös eri toimitusosoitteisiin (lasku voi mennä tarvittaessa kolmanteen).
Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia loppuvuoden 2014 ajan.
—
Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Sammon ja Tikkurilan osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).
Photo credit: marymuses / Foter / CC BY-NC-SA
Mainittakoon lisäyksenä, että suurten yhtiöiden takaa Cramo, Elecster, Ramirent, Sponda ja Teleste ovat kasvattaneet osakekohtaista osinkoaan keväästä 2010 lähtien. Tikkurilan paikka listauksessa on kuitenkin mielestäni perusteltu lyhyestä vuosimäärästä huolimatta sillä, että yhtiö on koko listahistoriansa ajan kasvattanut osakekohtaista voitonjakoaan.
Kerropa oma arviosi kolmesta kotimaisesta yhtiöstä joihin kannattaisi sijoittaa 100 000 euroa siten, että myy osakkeet pois viikkoa ennen osingonjaon täsmäytyspäivää.