Siirry pääsisältöön

Helsingin pörssin tähtiosake Elektrobit kasvattaa yhä suosiotaan piensijoittajien kaupoissa

Viime syyskuun alun jälkeen Elektrobitin osakekurssi on kohonnut yli +150 %. Helsingin pörssin viime kuukausien kiistaton kurssiraketti on saanut omistajakuntaansa merkittävän määrän uusia piensijoittajia. Tarkastelen tässä merkinnässä lyhyesti Elektrobitin pienomistajien kasvukehitystä viime viikkojen aikana.

Nordnetissä piensijoittajat ovat rohmunneet Elektrobitin osakkeita kiihtyvällä tahdilla syksyn aikana. Ostovimma käynnistyi Juha Sipilän syyskuisista osakemyynneistä. Loppusyksy ja erityisesti marraskuun viimeisen viikot suorastaan räjäyttivät pankin Elektrobitin osakkeen kaupankäyntiaktiviteetin osalta.

Sipilän osakemyyntien jälkeen yhtiön osakekurssi on yli 2,5-kertaistunut pörssissä. Viime syyskuussa Elektrobitin markkina-arvo alitti 140 mEUR (osakekurssi ~1,00 EUR), tänään se on noin 350 mEUR (osakekurssi ~2,60 EUR). Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että piensijoittajien lauma on löytänyt aiemmin hiljaiseloa eläneen, vähävaihtoisen mutta voitollisen pienyhtiön. Jonkinlaista roolia innostuksen syntytarinassa voi näytellä myös tieto siitä, kenelle Sipilän myymät osakkeet päätyivät. Asian sivusta mainittakoon, että Sipilän syyskuussa myymille 6,4 miljoonalle kappaleelle Elektrobitin osakkeita on kertynyt viimeisten neljän kuukauden aikana kurssinousua noin 10 miljoonaa euroa. Summa on hänen näkökulmastaan katsoen “menetettyä tuottoa”.

Piensijoittajien Elektrobit-panokset paisuivat syksyn mittaan, ja osakkeen kaupankäyntiaktiivisuus oli päättyneen joulukuun aikana euromääräisesti jopa 7-kertaista normaalitasoon verrattuna. Joulukuun aikana piensijoittajat kävivät kauppaa Elektrobitin osakkeella Nordnetissä eri salkkujen lukumäärällä tarkasteltuna noin 4 kertaa aktiivisemmin kuin keskimäärin ennen Juha Sipilän syyskuisia osakemyyntejä. Kauppojen lukumäärällä mitattuna erityisesti marras-joulukuun vaihteen aktiivisuus oli huimaa, noin 5-kertaista alkusyksyyn nähden.

Myös vuosi 2014 on alkanut piensijoittajien ostohuuman merkeissä: alkaneen kalenterivuoden ensimmäisen viikon aikana Nordnetin asiakkaat netto-ostivat Elektrobitin osakkeita miltei puolella miljoonalla eurolla. Viimeisen kuukauden aikana piensijoittajat ovat netto-ostaneet Elektrobitiä Nordnetin kautta yli 1,5 miljoonalla eurolla. Elektrobitin osake on herättänyt kiinnostusta myös uusien asiakkaiden keskuudessa.

Nordnetissä Elektrobitia ostaneiden eri salkkujen lukumäärä oli alkaneen kalenterivuoden ensimmäisen viikon aikana ennätystasolla, selvästi yli 500 eri salkun lukemissa viikkotasolla. Vastaavasti myös Elektrobitiä myyneiden salkkujen lukumäärä saavutti korkeimman lukemansa sitten itsenäisyyspäivän, joten osa piensijoittajista on rahastanut tuntuvan kurssinousun. Nämä ovat lyhyessä ajassa valtavia kaupankäyntimääriä yleensä vähävaihtoisena pidetylle osakkeelle, joka ei lukeudu millään mittarilla pörssin suurimpien yhtiöiden kastiin.

On huomionarvoista, että alkaneen kalenterivuoden 2014 ensimmäisellä viikolla Nordnetin kautta käytiin kauppaa Elektrobitin osakkeella yli 6,2 miljoonalla eurolla. Lukeman suuruusluokasta saa hyvän kuvan esimerkiksi vertaamalla kauppamääriä viime alkusyksyyn, jolloin viikosta riippuen (viikot 38–42) Elektrobitin osakkeen euromääräinen vaihto oli 0,5–0,9 miljoonaa euroa. Aktiivisuuden kasvu on ollut räjähdysmäistä.

Kun Elektrobitin osakekannan markkina-arvo alittaa tällä hetkellä hienoisesti 350 mEUR, vaihtui yhtiön osakkeista Nordnetin kautta viikossa noin 2 %. Määrä on merkittävä, ja se kuvastaa varsin hyvin Elektrobitin ympärillä juuri nyt leijuvaa spekulatiivista ja pikavoittojen tuoksua sisältävää ilmapiiriä. Tällaiset kaupankäyntivolyymit tuskin jatkuvat ikuisesti, eikä aivan heti tule mieleen toista yhtiötä, jonka osakekanta vaihtaisi omistajaa näin tiuhaan tarkastellen suhteellisia vaihtomääriä.

Osa piensijoittajista riehaantui syksyllä käymään kauppaa myös Elektrobitin optio-oikeuksilla, joiden viikkotason kauppamäärät olivat euromääräisen vaihdon osalta marras-joulukuun vaihteessa parhaimmillaan jopa 20-kertaiset suhteessa alkusyksyyn. Erityisesti itsenäisyyspäivän alla piensijoittajat kahmivat Elektrobitin optio-oikeuksia kaksin käsin kuin huomista ei olisikaan. Heille vilpittömät onnittelut.

Itsenäisyyspäivänä Elektrobitin osakkeita löytyi yli 3 500 piensijoittajan salkusta Nordnetissä, mikä on huomattava määrä yhtiön kokoluokkaan nähden. Nordnetin asiakkaiden salkkukohtainen Elektrobit-omistus oli itsenäisyyspäivään tultaessa keskimäärin lähes 4 000 euroa.

Loppiaisen alla Elekrobitin osakkeita löytyi jo 3 900 piensijoittajan salkusta Nordnetissä, joten yhtiön omistajamäärä on kasvanut yli 10 %:lla alle kuukaudessa, kun tarkastellaan lukumääräisesti eri salkkuja joissa on vähintään yksi Elektrobitin osake. Nordnetissä Elektrobitiä omistavan asiakkaan keskimääräinen omistus on kohonnut jo yli 5 000 euroon salkkua kohden. Nykyhetken lukemat ovat luonnollisesti ennätyksellisiä Elektrobitin kohdalla.

Osa keskimääräisen omistuksen kasvusta selittyy osakkeen kurssinousulla, mutta myös kappalemääräisesti tarkastellen Nordnetin asiakkaat ovat lisänneet Elektrobit-omistustaan sadoilla tuhansilla osakkeilla viimeisen kuukauden aikana. Elektrobitin omistajakunnan kasvu on ollut trendinomaista itsenäisyyspäivän jälkeen: jokaisella kalenteriviikolla yhtiön osake on ollut netto-ostettu eri salkkujen lukumäärällä mitattuna. Toisin sanoen joulukuun kuudennen jälkeen Nordnetistä on löytynyt joka viikolla enemmän Elektrobitiä ostaneita kuin myyneitä salkkuja.

Kuten totesin Arvopaperille päättyneen joulukuun alkupuolella, on Elektrobit-huuman taustalta havaittava perusteiltaan voitollinen ja kasvumahdollisuuksia omaava liiketoiminta. Alle kaksi viikkoa tämän lausunnon antamisen jälkeen Elektrobit julkistikin erillisenä tiedotteena positiivisen tulosvaroituksen, mikä vahvisti tulitikkuaskin kanteen tekemääni pika-analyysiä. Positiivinen tulosyllätys oli tietysti kurssikehityksen kannalta sama asia kuin bensan kaataminen jo valmiiksi roihuavaan liekkimereen.

Sanon kaikella kunnioituksella, että piensijoittajien viime aikoina löytämiin massaostokohteisiin nähden Elektrobit harjoittaa yhtiönä vähintään asteen verran verrokkejaan parempaa liiketoimintaa. Tämä luo edes jonkinlaista uskoa siitä, että yhtiön ympärille syntynyt nykyinen kurssihuuma ei räpsähdä lopulta totaalisesti piensijoittajien maksettavaksi.

On mahdollista sanoa, että Elektrobit-kortti ei lepää vain uskon ja toivon varassa. Yhtiö on kasvavassa määrin voitollinen ja osingonmaksukykyinen, minkä vuoksi siitä voivat kiinnostua piensijoittajien ohella myös teolliset ostajat.

Jo mainitussa Arvopaperin kommentissa esitin todennäköisenä skenaariona, että osakkeen lähihistorian tuntuva kurssinousu on omiaan houkuttelemaan kyytiin jatkossa myös uusia kasvoja. Tämän blogimerkinnän tilastotietojen mukaan juuri näin on tapahtunut. Jos Elektrobit-huuma jatkuu tai yhtiö mahdollisesti lunastetaan pörssistä mehukkaalla ostotarjouksella, saattaa useampi piensijoittaja toteuttaa vielä unelmansa vaihtamalla homeluukun saunalliseen kolmioon Eirassa.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 213 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei ole koskaan omistanut Elektrobitin osakkeita tai siihen liittyviä johdannaisia. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
08.01.2014 15:31

Eikös sen eQ:n pitänyt Oksaharjun mukaan olla seuraava Hesan pörssin kurssinsa kaksinkertaistaja?