Helsingin pörssin suuryhtiöistä vain kolme laskemassa osinkoa ensi keväänä

Vielä alkuvuonna analyytikoiden konsensus ennusti Helsingin pörssin yhtiöille yhteenlaskettua 15 prosentin tulospotin kasvua vuonna 2014. Tilikauden aikana kotimaan talous ja kasvuodotukset ovat hiipuneet. Näyttää todennäköiseltä, että tuloskasvuprosentti jää vientimarkkinoidemme hyytymisen vuoksi Helsingin pörssissä vain puoleen vuoden alussa ennakoidusta. Silti osingot kasvanevat noin kymmenen prosenttia, sillä keskimäärin hyvä listayhtiöiden vakavaraisuus, kasvunäkymien johdosta vähäiset investointitarpeet sekä nykykapasiteetin alihyödynnetty käyttöaste puoltavat voitonjaon lisäämistä. Tarkastelen tässä merkinnässä lyhyesti osingonjaon arvioitua muutosta Helsingin pörssin suurten yhtiöiden kategoriassa.

En syvenny tässä viitekehyksessä yhtiökohtaiseen analyysiin, vaan jaottelen mekaanisesti Helsingin pörssin suuryhtiöt osingonjaon todennäköisiin kasvattajiin, osingonmaksunsa todennäköisesti vakaana säilyttäviin ja osinkoaan todennäköisesti laskeviin yhtiöihin. Jaottelussa hyödynnän analyytikoiden vallitsevia konsensusennusteita.

Osingonmaksuaan kasvattavat todennäköisesti ensi keväänä seuraavat yhtiöt:

Amer Sports
Cargotec
Fiskars
Huhtamäki
Kesko
Kone
Nokia
Nokian Renkaat
Nordea
Sampo
Tieto
Valmet
Wärtsilä

Ensi keväänä puolet kaikista Helsingin pörssin suuryhtiöistä on todennäköisiä osingonjaon kasvattajia. Korostettakoon, että mukana on myös tänä vuonna osingonmaksukykyiseksi palannut Nokia.

Huomionarvoista on, että listalta löytyy Nokian Renkaat, jolla on merkittävä liiketoimintaintressi Venäjällä. Tase on kuitenkin erittäin vahva, minkä lisäksi yhtiön Pietarin-tehtaalla on miljoonien renkaiden verran alihyödynnettyä tuotantokapasiteettia. Tai ainakin hyödyntämätöntä kasvualustaa tuotannolle vähäisin investoinnein. Asetelma mahdollistaa Nokian Renkaille lähes koko tuloksen jakamisen ulos osinkoina, vaikka liiketoiminnan kasvu ei olekaan vakuuttavaa juuri nyt.

Parhaat suhteelliset osingonjaon kasvattajat löytyvät finanssisektorilta, joka loistaa toimialakohtaisesti. Nordea kasvattanee osakekohtaista osinkoaan noin 35 prosenttia viime keväästä. Finanssikonserni Sampo voi yltää edellisen vanavedessä jopa 20 prosentin parannukseen osingossa.

Kaikkiaan pankki- ja vakuutussektori on Helsingin pörssissä verrattain hyvässä iskussa, sillä toimijat ovat pitkälti täyttäneet kiristyneet vakavaraisuussäännökset. Jatkossa finanssiyhtiöt voivat allokoida kasvavan osuuden tuloksestaan osingonjakoon, koska puskureita ei tarvitse kasvattaa entiseen malliin.

Vakaana osingonmaksunsa säilyttänevät ensi keväänä seuraavat yhtiöt:

Elisa
Fortum
Kemira
Metso
Neste Oil
Orion
Stora Enso
TeliaSonera
UPM-Kymmene

Mitä todennäköisimmin vakaana osingonjakonsa säilyttävien yhtiöiden osuus kaikista Helsingin pörssin suuryhtiöistä on ensi keväänä 38 prosenttia.

Listalla ovat mukana pörssilistamme ”osinkotykit”: metsäyhtiöt UPM-Kymmene ja Stora Enso, Orion, Elisa, TeliaSonera ja Fortum. Nämä ovat matalien kasvunäkymiensä johdosta usealle sijoittajalle korkopaperin korvikkeita. Erityisesti nyt, kun keskuspankit ovat hetkellisesti turmelleet useita osakesijoituksille vaihtoehtoisia sijoituskohteita.

Todettakoon tässä yhteydessä, että Kemira alkaa nostaa päätään houkuttelevana seurantakohteena viimeaikaisen kurssilaskun jälkeen. Mikäli ennuste osingonjaon säilyttämisestä ennallaan osuu lopulta maaliinsa, on yhtiön osinkotuotto nykykurssiin hankittuna jo 5,4 prosenttia.

Helsingin pörssin suurten yhtiöiden kategoriassa osingonmaksuaan laskevat todennäköisesti ensi keväänä seuraavat yhtiöt:

Outotec
Stockmann
YIT

Osingonjakoaan ensi keväänä mitä ilmeisimmin laskevien Helsingin pörssin suuryhtiöiden osuus on vain 12 prosenttia.

En ole järjestänyt laskijoita suhteellisesti, mutta on mahdollista todeta, että jokaisen yhtiön kohdalla osingonjaolla on korkea todennäköisyys puolittua viime keväästä. On myös mahdollista sanoa, että jokaisen yhtiön kohdalla osingonjaon laskussa on sekä itse yhtiöön että markkinatilanteeseen linkittyviä syitä.

Toki on korostettava, että kaupan alalla esimerkiksi Keskon odotetaan kasvattavan osingonjakoaan, siinä missä Stockmann löytyy osingonjaon leikkaajien puolelta listausta. Siten markkinatilanteen rooli kaiken selittävänä tekijänä on rajallinen.

Samalla on sanottava, ettei yhdenkään osingonjaon laskijan kohdalla ole ainakaan toistaiseksi näkyvissä valoa tunneliin vuonna 2015. Tosin markkinatilanteilla on taipumus muuttua nopeastikin.

Lopuksi muistutettakoon, että jo mainittujen yhtiöiden ohella Outokumpu ”maksanee” nollaosingon viime kevään tapaan. Siten ”osingonjako”, eli maksamattomuus, säilynee Outokummun osalta periaatteessa ennallaan.

SIJOITUSKIRJAT NYT ALENNETUIN HINNOIN!

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa).

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

Siirry tilauslomakkeelle

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä. Kirjat postitetaan kampanja-aikana kahden arkipäivän sisällä tilauksesta. Pakettitilauksessa kirjat voidaan pyydettäessä postittaa myös eri toimitusosoitteisiin (lasku voi mennä tarvittaessa kolmanteen).

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia loppuvuoden 2014 ajan.

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Elisan, Nokian Renkaiden, Outotecin, Sammon, Stockmannin, TeliaSoneran ja merkittävän määrän Nordean osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: archer10 (Dennis) / Foter / CC BY-SA

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
07.12.2014 21:30

Eipä unohdeta kuka on maksanu kahtena vuonna kovimmat osingot peräkkäin ja se ei ollu todellakaan ykskään noista yhtiöistä. Biohit!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.12.2014 17:28

Juttu koski käsittääkseni listan suuryhtiöitä. Jostain syystä ainakin yksi parhaista maksajista eli Konecranes on kuitenkin unohtunut.

Nimetön
Nimetön
08.12.2014 23:02

Ja taas lapsimeklari kuvittelee nokian renkaiden maksavan enemmän, kyllä manhattanilla riittää naurua…………

Nimetön
Nimetön
13.12.2014 09:11

Tätä kysyin.

Kerropa arviosi kolmesta kotimaisesta yhtiöstä joihin nyt kannattaisi sijoittaa 100 000 euroa siten, että myy osakkeet pois viikkoa ennen tulevaa osingonjaon täsmäytyspäivää.

Veikkaukseni:

Nordea
TS
Wärtsilä/Metso