Siirry pääsisältöön

Helsingin pörssin pienyhtiöiden kärki Greenblattin menetelmällä

Muutama päivä sitten tarkastelin blogissa Columbia Business Schoolin professoriJoel Greenblattin kehittämää menetelmää kohtuuhintaisten laatuyhtiöiden löytämiseksi. Nyt sovellan menetelmän ajatusmallia yhtiölistaukseen Helsingin pörssin pienyhtiöistä.

Joel Greenblatt esitteli Taikakaavansa (Magic Formula) kirjassaanThe Little Book that Beats the Market. Mullistavia tuottoja historiadatalla – joka ei ole koskaan tae tulevasta – tuottaneen kaavan idea on seuloa pörssilistan osakkeet tunnusluvuilla ja laittaa ne sen jälkeen paremmuusjärjestykseen.

Greenblattin alkuperäisessä kaavassa käytetyt tunnusluvut ovat liiketoiminnan tuotto (EBIT/EV) ja sijoitetun pääoman tuotto (ROIC). Tässä merkinnässä sovellan menetelmää Helsingin pörssin viime vuonna voitollisen tuloksen tehneisiin pienyhtiöihin. Tunnuslukuina jaottelussa toimivat p/e-luku, p/b-luku ja osinkotuotto. Todettakoon ennen listaukseen siirtymistä, ettei historiadataa menetelmän toimivuudesta näillä tunnusluvuilla ole saatavilla.

Helsingin pörssin pienyhtiöiden kärki p/e:llä, p/b:llä ja osinkotuotolla

Seuraavassa Taulukossa 1 Taikakaavaa on sovellettu tuoreeltaan Helsingin pörssin pienyhtiöihin. P/e-luku eli tuloskerroin on vuoden 2018 toteutuneella tuloksella laskettu. P/b-luvun eli tasekertoimen laskennassa on käytetty vastaavasti vuoden 2018 toteumaa yhtiön taseen osalta.

Osinkotuotto on viime vuodelta jaettu tai jaettavaksi päätetty vuosiosinko. Huomionarvoista on, että valtaosa yhtiöistä on jo maksanut osinkonsa tämän vuoden osalta. Olennaista on myös sisäistää, ettei historia takaa tulevia osinkoja, vaan nekin riippuvat tulevasta tuloksentekokyvystä. Kunkin tunnusluvun osalta markkina-arvo on laskettu 31.7.2019.

Taulukossa yhtiöt on asetettu paremmuusjärjestykseen kolmen tunnusluvun perusteella siten, että listojen ensimmäiset yhtiöt saavat yhden pisteen, toisena olevat yhtiöt kaksi pistettä ja niin edelleen. Tämän jälkeen kunkin yhtiön pisteet kaikkien kolmen tunnusluvun osalta on laskettu yhteen. Vähiten pisteitä saaneet yhtiöt ovat Greenblattin menetelmän mukaan houkuttelevimpia.

Taulukko 1. OMXH pienyhtiöt (markkina-arvo alle 500 MEUR). Osakekurssit 31.7.2019 ja tilinpäätöstiedot vuodelta 2018. Mukana vain voitollisen tuloksen vuonna 2018 tehneet pienyhtiöt.

Taikakaavaa käyttävän on kohdistettava omatoiminen arviointinsa siihen, ovatko kaavaan sijoitetut arvot, kuten viime vuoden kannattavuus (tuloskerroin ja osinkotuotto) ja omaisuusmassa (tasekerroin), kestäviä tulevaan näkymään nähden. Listauksen numerothan edustavat täysin mekaanisesti joko nykyhetkeä tai historiaa, ja lopulta tulevaisuus ratkaisee.Tulevaisuuden hahmottamisesta vastuu jää jokaiselle itselleen omatoimisen tarkastelun kautta.

Listaus tarkastelee siis peruutuspeiliä, ja sijoittajan on itse visioitava näkymä tuulilasin läpi. Siksi Taikakaava ei suoraan sovellu sijoitustoimintaa ohjaavaksi kehotukseksi, listaukseksi eikä suositukseksi. Parhaimmillaan se voi kuitenkin toimia herätteenä aloittaa omatoiminen tarkempi perehtyminen yksittäisiin sijoituskohteisiin jokaisen omista lähtökohdista.

Pikkuguru-uutuuskirjan ennakkomyynti on alkanut!

Kirjan hinta on 29,90 euroa (sisältäen alv:n ja postikulut Suomessa).Pikkuguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös yhtenä vaihtoehtona osana sijoituskirjapakettia, joka pyynnöstä sisältää signeerauksen.Pikkuguru on 237-sivuinen ja kovakantinen. Se on painettu Suomessa Otavan kirjapainossa. Ennakkotilatut kirjat toimitetaan ennakkotilaajan etumatkalla elo-syyskuun vaihteessa. Kirjan julkistustilaisuus järjestetään 10.9.2019.

Tilaa Pikkuguru tästä linkistä. Lisätietoa Pikkugurusta ja muista julkaisemistani sijoituskirjoista löydättäältä.

Katso myös:

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista tekstissä mainittujen yhtiöiden osakkeita kirjoitushetkellä. Kirjoittaja ei sitoudu päivittämään tähän blogiin omistusmuutoksia tekstin julkaisun jälkeen. Teksti ei ota kantaa ajoitukseen eikä yksittäisiin sijoituskohteisiin, sijoitusstrategioiden paremmuuteen tai yksittäisiin yrityksiin. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä, strategioista tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta tai strategiasta suositusta taikka tavoitehintaa. Tässä blogissa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. Pelkästään blogin välityksellä ei ole myöskään mahdollista käsitellä sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoitajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit