Helsingin pörssin osinkoluuserit – todistusaineistoa osingonjaon trendin merkityksestä

Olen tarkastellut aiemmin tässä kuussa sekä ulkomaisia että Helsingin pörssin potentiaalisia osinkoaristokraatteja. Listaan tähän merkintään osinkokuninkuusteeman kääntöpuolelta lyhyesti ja mekaanisesti ne Helsingin pörssin yhtiöt, jotka eivät päässeet mukaan monivuotisen elvytysjunan kyytiin, vaan ovat sen sijaan romauttaneet osingonjakonsa finanssikriisin pohjasta nykyhetkeen. Valitsin listaukselle pääsyn edellytykseksi, että yhtiön osakekohtainen osingonjako on laskenut viime kevääseen tultaessa vähintään 40 prosenttia tilikaudesta 2009.

Seuraavassa listaan mekaanisesti Helsingin pörssin osalta osingonromauttajat aakkosjärjestyksessä:

Aspo
HKScan
Ilkka-Yhtymä
Kesla
Marimekko
Martela
Nokia
Oriola-KD
Outokumpu
Sanoma
Stockmann
Tulikivi
Ålandsbanken

Tarkastelusta on eliminoitu merkittävän omistusjärjestelyn kohteeksi päätyneet yhtiöt sekä erityisen pienet yhtiöt, joiden osingonjaon suhteellinen vaihtelu on merkittävää esimerkiksi senttiosakestatuksesta johtuen.

Edellä mainittujen yhtiöiden osakekohtaiset osingonjaot ovat muuttuneet vuodesta 2009 vuoteen 2013 seuraavasti. Yhtiöt on listattu suuruusjärjestykseen osingonjaon romahduksen mukaan, ja sulkeista löytyy osakkeen viiden vuoden kurssimuutos.

Kesla -44,4 % (-9,3 %)
Marimekko -44,4 % (-9,1 %)
Stockmann -44,4 % (-53,5 %)
Aspo -47,5 % (+21,7 %)
HKScan -55,5 % (-56,8 %)
Ilkka-Yhtymä -71,4 % (-65,2 %)
Nokia -72,5 % (-28,2 %)
Ålandsbanken -87,0 % (-55,0 %)
Sanoma -87,5 % (-68,8 %)
Martela -100 % (-50,2 %)
Oriola-KD -100 % (-29,3 %)
Outokumpu -100 % (-83,5 %)
Tulikivi -100 % (-81,4 %)

Edellä listattujen yhtiöiden osingot eivät ole laskeneet siksi, että osakekurssit ovat laskeneet. Yhtälö menee toisinpäin: osakekurssit ovat laskeneet – lukuun ottamatta Aspoa, jonka kurssi on lämmennyt kuluvan syksyn aikana Leipurin uunissa –, koska osingonmaksu on hyytynyt.

Helsingin pörssin painorajoitettu cap-indeksi on noussut viimeisten viiden vuoden aikana 36,8 prosenttia. Näin ollen yleinen markkinakehitys ei tarjoa järkiselitystä edellä listattujen osakkeiden kurssilaskulle. Osakekurssin pulkkamäkeä selittäväksi tekijäksi jää osakekohtaisen osingonjaon romahtaminen.

Miksi? Siksi, että pitkäjänteiselle sijoittajalle osingot ovat ainoa kassavirta, joka tuloutuu sijoitusaikana käteiseksi, ennen osakkeiden mahdollista myyntihetkeä. Tämän vuoksi osake hinnoitellaan sitä arvokkaammaksi, mitä enemmän sijoittajat saavat siitä osinkoja. Vastaavasti tämän merkinnän aineiston perusteella on mahdollista esittää, että aiempaa vähemmän osinkoa jakavista yhtiöistä sijoittajat ovat valmiita maksamaan aiempaa pienemmän hinnan.

Ainoa selväjärkinen johtopäätös on, että osakekurssi seuraa päivittäin poukkoilevien markkinauutisten sijaan jo muutaman vuoden – tässä tapauksessa empirian osoittamalla tavalla viiden vuoden – tähtäimellä yhtiön tosiasiallista kehityskaarta, mikä konkretisoituu osingonjaossa.

Yhtälö ei valitettavasti toimi toisinpäin, joten sijoittajan kannattaa fokusoida analyysinsä osakekurssin sijaan ensin itse yhtiöön, sen ansaintapotentiaaliin ja tuleviin näkymiin. Henkilökohtaisesti karsin heti alkuvaiheessa pois yhtiöt, jotka ovat osingonmaksukyvyttömiä. Täytän potentiaalisten ostokohteiden listaa enimmäkseen yhtiöillä, joilla on jo todisteita kyvystään kasvattaa osakekohtaista osingonjakoa. Vasta analyysiprosessin viimeisessä vaiheessa on syytä katsoa pörssistä, miten yhtiökohtainen laatu on sijoituskohteeseen jo hinnoiteltu.

SIJOITUSKIRJAT NYT ALENNETUIN HINNOIN!

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa).

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

Siirry tilauslomakkeelle

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä. Kirjat postitetaan kampanja-aikana kahden arkipäivän sisällä tilauksesta. Pakettitilauksessa kirjat voidaan pyydettäessä postittaa myös eri toimitusosoitteisiin (lasku voi mennä tarvittaessa kolmanteen).

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia loppuvuoden 2014 ajan.

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Aspon ja Stockmannin osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: JD Hancock / Foter / CC BY

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
5 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
24.11.2014 12:03

Syy Aspon osingon puolittumiseen selvisi Leipurin listautumisjärjestelyissä: viittätoista Aspon osaketta kohti jaetaan yksi Leipurin osake – tämä tarkoittaa pikaisella laskutoimituksella n. 17 sentin lisäosinkoa. Tosin tämä lisättynä kevään osinkoon tekee yhä vähemmän, kuin aiempi 0,42 euron osinko.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.11.2014 17:42

Aspon ylim. yhtiökokouksen kutsussa on “…Hallitus ehdottaa, että sille annetaan valtuutus maksaa harkintansa mukaan osakkeenomistajille
osinkoa enintään 0,25 euroa osakkeelta Aspo Oyj:n hallussa olevina Leipurin osakkeina, rahana
tai näiden yhdistelmänä yhdessä tai useammassa erässä…”

Osa osingosta tulee Leipurin osakkeina ja osa rahana, jotta osakkeenomistaja voi maksaa verot päästen “nolla -tilanteeseen”.

Aspon osinkohistorian tarkastelussa on syytä huomata, ettö yhtiö oli osakkeenomistajien kukkarolla järjestäen annin noin pari vuotta sitten.

Nimetön
Nimetön
24.11.2014 12:12

Itse arvostan kyllä sitä että osinkoa maksetaan mahdollisuuksien mukaan – jotkut voivat halua osinkoaristokraateiksi ja sen takia maksetaan vähemmän kuin voitaisiin. Samoin velan ottaminen osingonmaksuksi on toki järjetöntä. Exelin olitkin listalta poistanut – verosyistä aikaisemmin jaettu osinko on osinkopolitiikkaa mitä pienomistaja arvostaa.

Nimetön
Nimetön
24.11.2014 15:21

Sama kävi Tescon osakekurssille kun Tesco ensin jäädytti osinkonsa useaksi vuodeksi samalle tasolle ja nyt viimein leikkasi osinkoa.

Nimetön
Nimetön
24.11.2014 17:16

Outoa keskittyä lähes puhtaasti osingonjakoon ja sen kasvattamiseen. Itse haluan omistaa sellaisia yhtiöitä, joiden johto oikeasti tietää mitä he tekevät ja usein osaavat sijoittaa rahat paremmin kuin minä itse: tällaisessa tapauksessa osingon jakaminen saati “trendinomaisesti kasvattaminen” olisi puhdasta hulluutta sillä pääoma kumuloituu huomattavasti paremmin jos pääoma allokoidaan taidokkaasti yhtiön johdon toimesta.

Toisaalta ymmärrän, että artikkelit osingoista osuu todella hyvin kohdeyleisöön.