Helsingin pörssin kärkiyhtiöt finanssikriisistä nykypäivään

Globaalin finanssikriisin (2008–2009) synkimmistä hetkistä on vierähtänyt jo miltei yhdeksän vuotta. Kuten osakekursseilla on ollut tapana ainakin historiallisesti kehittyä yli äyräiden kurssinousuissa, löi pessimismi liioitellusti hintoihin myös viimeisimmän maailmanlaajuisen suurkriisin hetkellä. Varsinkin näin jälkikäteen katsoen. Tarkastelen tässä merkinnässä Helsingin pörssin elpymistä finanssikriisistä nykyhetkeen. Näkökulma ei ota kantaa tulevaisuuteen ja se on yhtiöiden osinkoja, ei siis kurssimuutoksia, tarkasteleva.

Tässä merkinnässä tyyli on puhtaasti mallia ”peruutuspeili on aina kirkkaampi kuin tuulilasi”. En siis lausu sanaakaan tulevaisuudesta tai nykyhetkellä tilastollisen analyysin mukaan järkevistä sijoituskohteista. Keskityn listaamaan toteumaa Helsingin pörssin parhaimmiston osalta, siitäkin huolimatta, ettei se ole koskaan tae tulevaisuudesta.

Kasasin alta löytyvän tiivistetyn tilastoaineiston kuvaamaan Helsingin pörssin suuryhtiöiden taivalta finanssikriisin pohjilta nykyhetkeen. Tarkasteluun poimin yhtiöiden osakekurssit maaliskuulta 2009, jolloin pessimismi oli käsin kosketeltavaa keskellä markkinoiden syöksyä. Ainakin näin sen tilanteen silloin itse koin. Jälkikäteen katsottuna kurssit pohjasivat tuolloin, kiteytettynä heikoimman markkinatunnelman keskellä. Osakkeita tuli tuolloin myyntiin paitsi yhtiöiden ongelmista johtuen myös siksi, ettei yhtiöiden omistajilla ollut enää varaa omistaa osakkeitaan esimerkiksi ylilainoitustilanteesta johtuen.

Seuraavassa taulukoinnissa suhteutan maaliskuun 2009 eli finanssikriisin pohjalukemat Helsingin pörssin suuryhtiöiden maksamiin viime kevään osakekohtaisiin osinkoihin. Tilastointi siis kertoo sen, kuinka paljon yhtiöt maksavat nyt liki yhdeksän vuotta kurssimasennuksen jälkeen osinkoa sijoittajalle, joka hankki osakkeensa paniikin keskellä. Seuraavassa yhtiöt ovat paremmuusjärjestyksessä osinkotuottonsa perusteella (maaliskuun 2009 pohjakurssi verrattuna viime kevään osakekohtaiseen osinkoon).

Helsingin pörssin suuryhtiöt

Listauksen kärkiporukka ei tule tätä blogia pidempään seuranneille yllätyksenä. Wahlroosin johtama Sampo maksaa nykyosingollaan osakkeensa maaliskuun 2009 hinnan takaisin osinkoina alle viidessä vuodessa. Siis jopa osinkoina, ei ainoastaan tuloksena eli P/E-lukuna!

Sammon osakkuusyhtiö Nordean kohdalla takaisinmaksuaika jää noin kuuteen vuoteen.

Kolmas Wahlroosin puheenjohtama yhtiö, UPM, kykenee sekin maksamaan kriisiaikoina ostetuille osakkeille lähes 18 prosentin vuotuisen osinkotuoton. Vain Antti Herlinin KONE kiilaa Wahlroosin puheenjohtaman kolmikon väliin.

Mikäli pankkikonserni Nordea lopulta muuttaa Suomeen ja Euroopan keskuspankin valvovan silmän alla mahdollistuisi taseessa olevan pääoman käytön tehostaminen, voisi finanssikaksikko karata muutaman seuraavan vuoden aikana lopullisesti muulta joukolta tämän merkinnän mukaisella tuottomittarilla, ottamatta kantaa kurssimuutoksiin ja kokonaistuottoon. Paitsi pankkiliiketoiminnan tulevaisuutta koskevat riskit on sijoittajan yhä huomioitava myös muuttopäätöksen ehdollisuus yhtiökokouksen hyväksynnälle.

Sivuhuomiona mainittakoon, että Nokian romahduksen syvyydestä 2010-luvulla (ennen viime aikojen uutta tulemista) kertoo, että yhtiön osakekurssi on edelleen tänään alhaisemmalla tasolla kuin maaliskuussa 2009.

Pääoman tehokäytön kunnianpalautus

Listauksen painavimpana oppina voidaan pitää pääoman käytön tehokkuudesta huolehtimista. Nopeakin kasvu hyytyy omistajan silmissä, jos se sitoo tuntuvia pääomia tai edellyttää suuria investointeja. Toisaalta voitto, joka pitää ohjata vaikkapa vakavaraisuuspuskuriin tai velkojille, ei varsinaisesti hyödytä omistajaa.

Menestyjäyhtiössä johto laitetaan – usein kasvollisen ja yksityisen pääomistajan toimesta – vastaamaan joka eurosta, jonka se päätöksellään sitoo liiketoimintaan. Näin omistaja-arvon pitkäjänteinen kasvattaminen on johtamistapa, joka käytännössä johtaa yhtiön keskittämään voimansa ydinosaamisaloihinsa. Lisäksi leimallista menestyjille on ponteva kustannustehokkuus.

Yllä olen huomioinut Koneen, Outotecin ja Wärtsilän kohdalla osakesplitit. Huomionarvoisesti Metson, Valmetin, Caverionin ja YIT:n osalta vertailukelpoisuus kärsii tarkasteluajanjaksolla tapahtuneesta yritysrakenteen muutoksesta eli käytännössä jakautumisesta.

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät gurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Laatuguru-uutuuskirja esittelee laatuyhtiöstrategian kantavat periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

TILAA LAATUGURU TÄSTÄ LINKISTÄ

-> SIIRRY KIRJAN ESITTELYSIVUILLE

Laatuguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös osana neljän sijoituskirjan pakettia, joka sisältää signeerauksen tai omistuskirjoituksen. 

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä.

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Sammon, Nokian Renkaiden, Fortumin, Elisan ja merkittävän määrän Nordean osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse oman analyysinsä perusteella. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Dis da fi we (was Hickatee) via Foter.com / CC BY-NC-SA

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit