Siirry pääsisältöön

Heikentyvä Kiinan valuutta, Sipilä ja Sinä

Kiinan keskuspankki on kuluneella viikolla höllentänyt juanin dollari -sidosta, jonka johdosta juanin arvo tippui pahimmillaan lähes 5 prosenttia.

Markkinoilla veikkaillaan että Kiinan keskuspankki tavoittelee 10 prosentin devalvoitumista. Mitä tämä kaikki tarkoittaa ja miten se vaikuttaa maailman ja Suomen talouteen?

Vienti vetää

Heikentämällä juania (jota myös kutustaan renmimbiksi – vähän kuten aisapari sterling ja pound), Kiinan keskuspankki yrittää saada talouden kasvun taas vauhtiin. Halvempi valuutta tekee Kiinalaisista tuotteista halvempia ulkomailla. Näin halvempi valuutta tukee vientiä, talouden kasvun veturia.

Eurooppalaisittain Kiinan talous kuitenkin kasvaa edelleen huikealla yli 7 prosentin vuositahdilla, mutta hidastumista on toki ollut: vain muutama vuosi sitten kasvun tahti oli yli 10 prosenttia.

Tuonti hidastuu

Heikompi valuutta toisaalta kallistaa tuontia. Kiina on esimerkiksi maailman suurin rautamalmin kuluttaja, joka vuosittain käyttää 60 prosenttia maailman meriteitse laivatusta rautamalmista. Rautamalmista valmistetaan terästä, jota Kiina kuluttaa suuria määriä esimerkiksi yhä korkeampien pilvenpiirtäjien rakentamiseen.

Vaikka heikompi juan tukee talouden kasvua, se myös välillisesti hillitsee esimerkiksi kiinteistöbuumia. Kansantalouksissa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Yhdysvaltojen 51. osavaltio

Koska juan on sidottu dollarin arvoon, Kiinaa on leikisti kutsuttu Yhdysvaltojen 51. osavaltioksi. Yhdysvalloista alkunsa saaneen finanssikriisin aikoihin Kiinan porskuttava talous tuki dollaria, joka muuten olisi heikentynyt vieläkin enemmän.

Juanin kuluneen viikon devalvoituminen heikensikin myös dollaria esimerkiksi suhteessa euroon. Kiinan keskuspankin toimet tukevat siis paitsi Kiinalaista, myös Yhdysvaltalaista talouskasvua.

Kiinan keskuspankki ja Eurooppa

Eurooppalaisten silmissä Kiinalaiset ja Amerikkalaiset tuotteet halpenevat juanin ja dollarin arvon heikentyessä. Näin Kiinalaiset ja Amerikkalaiset tuotteet menevät Eurooppalaisia rensseleitä paremmin kaupaksi. Vastaavasti esimerkiksi Saksan vienti Kiinaan hidastuu, kun saksalaiset tuotteet ja palvelut kallistuvat kiinalaisittain. Tämä luonnollisesti jarruttaa Eurooppalaisen orastavan talouskasvun syntyä.

Kiinan keskuspankin liikkeet ärsyttävät Euroopan keskuspankkia myös siksi, että se pienentää määrällisen elvytyksen vaikutusta, minkä avulla EKP on pyrkinyt heikentämään euron arvoa suhteessa muihin valuuttoihin ja siten nostattamaan euroalueen kilpailukykyä maailmalla.

Valuuttasota?

Kuluneen viikon aikana alkanut juanin arvon heikkeneminen saikin myös osakemarkkinat liukuun mahdollisen valuuttasodan pelosta. Sellaisessa keskuspankit ostelevat toistensa valuuttaa kilpaa saadakseen oman valuutan heikkenemään muita nopeammin. Valuuttasota olisi kuitenkin niin älytöntä puuhaa, että Nordnetin piensijoittajien tavoin en usko sellaisen syntyyn. Sen sijaan EKP:n määrällistä elvytystä saatetaan jatkaa suunniteltua pidempään.

Kiinan keskuspankki, Sipilä ja Sinä

Juanin heiketessä Suomalainen kilpailukyky maailmalla heikkenee entisestään. Suomen vienti euroalueen ulkopuolelle kallistuu ja koska muidenkin euromaiden vienti tyssää, myös euroalueen sisäinen kysyntä hidastuu.

Näin ollen Sipilän on parannettava Suomalaista kilpailukykyä enenevässä määrin kotikonstein, eli yhteiskuntasopimuksin ja muiden supersuosittujen vaihtoehtojen avulla. Korot sentään pysynevät alhaisina jatkossakin, joten asuntovelallinen nukkuu yönsä hitusen paremmin.

Reaalitalous olennaisin

Kaikkien kannalta olisi paras, jos Kiinalainen talouskasvutahti tasaantuisi suunnilleen nykytasolle. Silloin Kiinan keskuspankin ei tarvitsisi kikkailla ja ärsyttää muut.

Uutisvirrassa sinun kannattaakin keskittyä juttuihin jotka käsittelevät kiinalaisen reaalitalouden kasvua. Sama pätee myös mahdollisesti uusiutuvaan Kiinalaiseen pörssiromahdukseen. Reaalitalous ohjaa sekä pörssin että keskuspankin liikkeitä. Varsinkin Kiinassa, missä jälkimmäinen yrittää ohjata molempia muita.

 

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
14.08.2015 16:49

Hehhee, vai on yhteiskuntasopimus supersuosittu. Hjuumoria.

Nimetön
Nimetön
16.08.2015 14:18

Minä haistatan pitkät paskat Sipilälle ja yhteiskuntasopimukselle – haraan vastaan millä tahansa keinolla niin paljon kuin ikinä pystyn.

Jaa miksikö?

No kun ei siitä mitään hyötyä ole – vanha sanonta kertoo kaiken, vaihdetaan vain kasakan tilalle verovaras:

“Verovaras ottaa sen, mikä on huonosti kiinni”

Tinki kansa miten paljon tahansa, tämän maan talouden tila ei kohene niin kauan kun verovarkailla on vapaus temmeltää miten haluavat.

Talousrikostutkintaan on panostettu vain nimellisesti muihin pohjoismaihin verrattuna – muiden maiden hyvistä tuloksista huolimatta, ja syy on selvä: koko Suomi lentäisi hämmästyksestä persiilleen, kun kävisi ilmi verovarkauksien laajuus.