Heidän lakinsa

Vaikka kulunut talvi ollut kylmä ja kiireinen, on se ollut sijoittamisen kannalta kuitenkin valoisaa aikaa, kun Suomen sijoituselämä on siirtymässä fanatismista kohti realismia!

Viimeiset viisi vuotta olen kirjoituksesta toiseen jauhanut kv-sijoittamisen tärkeydestä, kun samalla väitettiin, että vain sijoittamalla suomalaisiin osakkeisiin saa tarpeeksi hyvän hajautuksen. Väitettiin, että tyhmät ulkkarit myivät Nokiaa. Väitettiin, että hajauttamalla kansainvälisesti toimiviin suomalaisiin yrityksiin, hajauttaa myös tehokkaasti maailmalle. Piti hajauttaa kultaan ja Kreikan bondeihin, kun kv-hajautuksen ei olisi pitänyt toimia.

Mielestäni sijoittajille oli tehty jonkin asteen lobotomia. Lisäksi toiminta oli vastuutonta ja omistajaohjaus ei toiminut, mutta onneksi asiat  nyt kulkevat edelleenkin parempaan suuntaan ja olen sopivan paikan tullen valmis lisäämään sijoituksiani Suomeen.

Jos asiaa ihan vakavasti käsitellään, voidaan sanoa, että suomalaisten sijoittajien sosiaaliset normit ovat muuttuneet, kuten vuoden 2012 lopulla saatoimme sen aistia (Aloitan sijoitukset Suomi-osakkeisiinKun sentimentti murtuu). Tämän vuoden alussa vihdoin kerrottiin kv-hajauttamisesta jotain, mikä olisi pitänyt olla jo ennestään selvää. Asiaa alettiin käsittelemään ja kerrotiin kuinka Helsingin pörssi jäi jälkeen ollen “yksittäisten yritysten uhri” (= hajaututtaminen vain Helsingin pörssin yrityksiin todellakin on riittämätöntä).

Nyt, kun tämä asia vihdoin näin laajalti tiedostetaan, mitäs sitten tehdään? Kirjoitetaanko  sijoituskirjat uusiksi ja sijoituskonkarit lisää sinne sen merkinnän, että kansainvälinen hajauttaminen onkin tärkeää?

Kyse on ollut elämän oikeiden asioiden kannalta varsin mitättömästä ja typerästä asiasta, mutta tästä huolimatta minua näkemysteni vuoksi uhkailtiin.

On myös aiheellista miettiä, että kuka näitä sosiaalisia normeja piti yllä? “Sijoita suomalaisiin osakkeisiin” saattaa käytännössä tarkoittaa “sijoita mun tai mun kaverin firmaan”. On myös mielenkiintoista huomioida, että nähty suomalaisten osakkeiden huono suhteellinen suorityskyky on sijoittunut aikaan, jolloin kotimaisten työeläkerahastojen raha valtasi suomalaisia pörssiyhtiöitä. Jos vielä huomioidaan se, että muuallakin on siihen suuntaan viitattu, että yritysten huono johto on saattanut vaikuttaa Suomen talouden tilanteeseen, voisi asiaa ehkä pohtia. Suomi-sijoituksilla ajateltiin tuettavan Suomen taloutta, mutta samaan aikaan suomalaisilla yrityksillä yhä meni huonommin, ja itse työeläkerahastotkin hävisivät vertailuindeksille osin Suomi-sijoitusten vuoksi…

Ei se välttämättä ole mieletöntä hakuammuntaa, jos esittää, että “pakko sijoittaa Suomeen” on saattanut osin itsessään aiheuttaa suomalaisten osakkeiden huonon tuoton. Ehkä en asiaa sen enempää käsittele, mutta sen voin kertoa, että kun työeläkerahastot siirtävät sijoituksiaan pois suomalaisista osakkeista, minä olen yhä valmiimpi sijoittamaan omia rahojani suomalaisiin osakkeisiin. Itse uskon, että pörssissä listatut osakkeet tulevat tarjoamaan parempaa tuottoa suhteessa muihin osakemarkkinoihin, kun niiden ulkomainen omistajuus jälleen lisääntyy.

Usein sijoittamista joutuu oppimaan tappioiden kautta, mutta tämän viimeisen viiden vuoden aikana opin, kuinka oikeita  sijoituspäätöksiä tehdessä joutuu vastustamaan sosiaalisia normeja, mikä tuntuu epämukavalta. Nämä sosiaaliset normit tekevät sijoittamisesta tavallaan niin helppoa, mutta toisaalta niin vaikeaa ja turhauttavaa, koska onnistuminen saattaa olla väärin.

Jokainen meistä, joka pystyi vastustamaan Suomi-sijoittamisen ja sijoittajakonkareiden psykologiaa, voi nyt tämän vuosia kestäneen episodin jälkeen peukuttaa itselleen.

 

/Jarkko Peltomäki

 

 

 

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
31.03.2013 23:20

Toivottavasti sen ulkomaisen potentiaalin jemmassa ollutta rahaa ei aleta yleisemmin vaihtamaan paikallisen pankin osakkeisiin. Oliko tuo hienovarainen vinkki, että kannattaisi alkaa mennä EKP:n tahtiin. Ja mihin se kaikki raha siirtyisi, jos pelätään Kyproksen kohtaloa talletusten suhteen yleisemmin koko yhteisön alueella.

Menee hiukan ohi, mutta oletko harkinnut Euro-ongelman vastaukset kirjoitukseen jatko-osaa?