He käyttävät vipua

Vivutetut ETF-rahastot ovat kuin huumeita. Viekas ja houkutteleva vipu vie mennessään, mutta sijoittajan varallisuus palaa, kun huomioidaan näkemysten lottomainen luonne.

Jo lähtökohtaisesti vipurahastojen esitteet ovat varsin usein kummallisia, koska niissä sanotaan, että korkean volatiliteetin aikana niistä saattaa tulla tappioita, mutta ehkä jotain jätetään sanomatta. Olisi ehkä parempi jollakin tavalla suoraan informoida, että itse vivutetusta strategiasta tai vivun käytöstä voidaan odottaa negatiivisia tuottoja. Tätä voi analysoidakin sijoittamalla samanaikaisesti sekä long- että short-rahastoihin.

Toisaalta yllä mainittu tarkoittaa sitä, että lyhyeksi myymällä vipurahastoja olisi mahdollista saavuttaa hyviä tuottoja ja näinhän se on (kts. tulos Seeking Alphassa). Tämä tulos on siis käänteinen niiden holdaamiseen verrattuna ja kyseisen strategian tuottoa olisi vielä mahdollista nostaa valikoimalla tiettyjä vivutettuja ETF-rahastoja, etenkin sektorirahastoja. Artikkeliin liittyen voin tosin kokemukseni puolesta todeta, että rahaa lyhyeksi myymällä vipurahastoja ei erinäisistä syistä johtuen niin helposti tehdä, kuin siitä voi ymmärtää.

Jos kuitenkin palataan itse vipurahastojen markkinointiin, vipurahastoja markkinoidaan sijoittajille harhaanjohtavasti ikään kuin näiden sijoitusten kohdalla olisi kyse deltasta. Todellisen tuottavuuden kohdalla kyse on kuitenkin gammasta ja siten negatiiviseen gamma-efektiin liittyvistä tappioista, jonka vuoksi yllä viitattu vipurahastojen lyhyeksi myyminen on tuottavaa. Joku short-rahastoja myyvä kauppamies saattaa tosin muotoilla tämän asian tyyliin “teoriassa volatiliteetti kuluttaa short-rahaston arvoa,” vaikka kyse todellakin on käytännöstä.

Yksi suuri virhe on suojata omaa portfoliotansa short-rahastoilla siinä toivossa, että portfolion osakepoiminnan avulla saavutetaan tämän jälkeen positiivisia tuottoja. Jos huomioidaan se, että kuinka paljon näillä vehkeillä menetetään rahaa gamma-tappioina etenkin laskumarkkinassa, kyllä siinä pitää aikamoinen stock picker olla, että jopa kaksinumeroisten gamma-tappioiden/vuosi jälkeen pääsisi positiiviseen tuottoon.

Itse asiassa vivutetut short-rahastot ovat tuhoon tuomittu yritys. Jos niiden kanssa veikkaa laskumarkkinan oikein, laskumarkkinassa nouseva volatiliteetti, mikä on markkinoiden empiirinen piirre, aikalailla kuluttaa näkemyksellä saavutettuja voittoja.  Tämä on hieman valitettavaa, koska itse markkinanäkemyksenkin onnistumisen todennäköisyys on jotain 50/50.

Jos vipurahastoihin haluaa sijoittaa, voin vielä nähdä jotain järkeä siinä, että sijoittaa long-rahastoihin, koska tällöin trendiin osuessaan voi tehdä hyvää tuottoa. Short-rahastoihin sijoittaminen on kuitenkin käytännössä järjetöntä, koska niillä onnistuessaankin häviää. Näin kuitenkin moni tekee ja sitä seuratessani voin vaikka hakata päätäni seinään.

/Jarkko Peltomäki

Photo credit: daliborlev / Foter / CC BY-NC-SA

Käydäksesi kauppaa vipurahastoilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

sertifikaattisijoittaja21 Helmikuu, 2012

“Olisi ehkä parempi jollakin tavalla suoraan informoida, että itse vivutetusta strategiasta tai vivun käytöstä voidaan odottaa negatiivisia tuottoja.”

Voitko selittää tuon niin, että tyhmempikin ymmärtää. Osakeindeksiin sijoittamalla on pitkällä aikavälillä saanut noin 8 % vuosittaisen tuoton. Jos sijoitan BULL OMXH2X sertifikaattiin, miksi tämä ei tarkoita että saan keskimääräistä vuosituottoa 16%. (näinhän se ei voi olla, mutta en vain ymmärrä miksi) BULL OMXH2X NF palkkio 0,6 % ja spread 0,23 %.

Toinen kysymys siitä miksi vivutetut short-paperit eivät voi tuottaa. Minulla on pieni, mutta hajautettu salkku. Jos pelkään markkinoiden laskevan ja myisin jokaisen suoran osakesijoitukseni, kaupankäyntikulut olisivat suuret. Eikö viisaampaa olisi ostaa vivutettua BEAR sertifikaattia ja näin suojata salkku edes osittain kurssilaskulta?

Tutkija21 Helmikuu, 2012sertifikaattisijoittaja,

Indeksimuutos lasketaan jokaiselle päivälle erikseen. Sertifikaattivivutuksessa tätä päivämuutosta vivutetaan. Kuvitellaan sellainen teoreettinen tilanne, että kurssi nousee ensimmäisenä päivänä 10% ja laskee seuraavana takaisin lähtöarvoonsa. Tällöin kurssi nousee ensin 10 % ja laskee seuraavana päivänä noin 9,09 % eli (110-100)/110 %. Tonnin sijoitus siis palaa takaisin 1000 euroksi, käytyään välillä 1100 eurossa

2X sertifikaatti muuttuu kaksinkertaisena nuo päivämuutokset eli ensin nousee 20% ja sitten laskee 18,18%. tällöin alunperin vaikkapa 1000 euroa nousee ensin 1200 euroon ja laskee seuraavana päivänä 981,81 euroon eli alemmaksi kuin alkuperäinen sijoitus.

Tämä on tietenkkin karkeasti yksinkertaistettu ja kärjistetty malli, mutta periaatteessa siis kun päivämuutoksia vivutetaan, laskupäivä aiheuttaa suhteellisesti suuremman tappion kuin nousupäivä tuoton. voit kokeilla simuloida tätä vaikkapa Excelillä

Tätä sertifikaatilla vivuttamista ei pidä sotkea lainarahalla vivuttamiseen. Tällöin teet teet omalla rahalla esimerkiksi 1000 euron sijoituksen ja velkarahalla toisen tonnin. ensimmäisenä päivänä nämä 2000 nousee 10 % 2200 euroon ja seuraavana laskee taas 9,09 % takaisin 2000. Kun nyt maksat velkasi pois, olet kuitenkin omillasi

Jarkko Peltomäki22 Helmikuu, 2012“Voitko selittää tuon niin, että tyhmempikin ymmärtää.”

Yllä tutkija selittää asiaa, kiitos:) En tätä itse viitisnyt lähteä rautalangasta uudestaan vääntämään, koska monta vastaavaa esimerkkiä voi löytää googlettamalla ja vaikkapa minun ja Juha Vaheen kirjasta. Tuotto-odotus riippuu siitä, että millaista volatiliteetti on ja kuinka voimakas trendi suhteessa on. Jos tekee salkun sekä short- että long rahastoista näkee kuinka tuottoa kertyy ja en kyllä tästä todellakaan positiiivista tuottoa odottaisi (kts. esim. Seeking Alphan linkki).

“Toinen kysymys siitä miksi vivutetut short-paperit eivät voi tuottaa”

Laitetaan asia yksinkertaisemmin: vipurahastoihin sijoittamisessa ei ole kyse ainoastaan markkinoiden suunnasta vaan markkinoiden volatiliteetista. Laskumarkkinassa volatiliteetti aina lisääntyy ja on kyse markkinoinen empiirisesta piirteestä, jota kutsutaan hieman hienommalla nimellä “asymmetric volatility”

http://www.investopedia.com/terms/a/assymetricvolatility.asp#axzz1n5ybpQZ0

Siitä, että kuinka short-rahastoilla ei voi oikeastaan voittaa, voidaan ottaa vaikka tämä esimerkki:

https://www.nordnet.fi/mux/web/analys/experterna/expert/kommentar.html?expert=INDERES&id=4408

Kommentti: ” Samaan aikaan kun Russell 2000-indeksi on pitkälti samalla tasolla kuin ostohetkillä, joudumme myymään ETF:n noin 15 %:n tappiolla (huomioiden koko positio, ostotkin olivat kahdessa erässä)”

“Eikö viisaampaa olisi ostaa vivutettua BEAR sertifikaattia ja näin suojata salkku edes osittain kurssilaskulta?”

EI ole. Gamma-tappiot ovat yksinkertaiseti liian suuria.

Lisää selitystä vielä yhden edellisen kirjoitukseni kommenteissa:

http://nordnetblogi.fi/kiva-markkinatilanne/

Patakunkku23 Helmikuu, 2012Tuli tämä valitettavasti myös omakohtaisesti koettua kesällä/syksyllä. Onko minifutuureissa sama toimintamalli? Eli salkun suojaamiseen warrantteja. Nouseva vola nostaa warrantin arvoa joten kyseistä ongelmaa ei ole. Muita huonoja puolia sitten niistä valitettavasti löytyykin.

J.Peltomaki23 Helmikuu, 2012“Onko minifutuureissa sama toimintamalli?”

Oikeastaan näiden kohdalla täytyy sanoa, että en ole perehtynyt juuri niihin, joten en nyt ota juuri minifutuureihin liittyen kantaa:) Pitäisi lukea sitten kaikki materiaali läpi. Jos futuureista yleensä on kyse, samaa ongelmaa ei ole, koska vivun sääntely on itsestä kiinni.

Yleensä koen salkun suojaamisen aika haastavana, koska siitä tulee etenkin piensijoittajille kustannuksia… Vaikea sanoa, mikä kullekkin on juuri parasta, mutta jollakin tavalla volatiliteetin huomioiminen on mielestäni ainakin oikea lähtökohta:)

sertifikaattisijoittaja24 Helmikuu, 2012Kiitos paljon Jarkko ja Tutkija selkeistä vastauksista. Tota volatiliteettia en tajunnut ottaa huomioon.

Jos vivutettuja BEAR sertifikaatteja ei kannata käyttää kurssilaskulta suojautumiseen, mitä keinoja siihen suosittelisitte?

Adreno24 Helmikuu, 2012Itse käytin loppukesästä noita minifutuureja, tosin positio oli huomattavasti pienempi kuin vastaava osakepositio. Olin silloin tietoinen noista BEAR-sertifikaattien ongelmista ja tarkistin, ettei samaa ongelmaa tule minifutuureilla. Mihin muihin huonoihin puoliin Patakunkku viittaat?

Patakunkku24 Helmikuu, 2012Viittasin warranttejen huonoihin puoliin, joita mm. erääntymispäivä, usein niin pieni vaihto, että vastapuolena liikkeellelaskija, joka toteuttaa kaupat itselleen sopivana ajankohtana.

Jarkko Peltomäki25 Helmikuu, 2012“Jos vivutettuja BEAR sertifikaatteja ei kannata käyttää kurssilaskulta suojautumiseen, mitä keinoja siihen suosittelisitte?”

Yksi vaihtoehto olisi käyttää ETF-rahastoja, mutta niiden lyhyeksi myyminen ei näytä oleva juurikaan mahdollista Suomessa. Jos esim. BULL-sertifikaatteja olisi mahdollista lyhyeksi myydä, voisi hyötyä nousevasta volatiliteetista ja kurssilaskusta.

Toinen vaihtoehto voisi olla lyhyeksi myynti strategian tekeminen osakkeilla, mistä voisi itsessään odottaa absoluuttista tuottoa. Samalla saisi salkun suojattua ja tämä olisi mahdollista tehdä esim. Helsingin pörssin osakkeilla.

Adreno27 Helmikuu, 2012Nordnetin lista osakkeista joita voi myydä lyhyeksi on lyhyt (toisin kuin kulut jotka siitä tulee). Yritin joskus kysyä Fiskarsin osaketta lyhyeksimyyntiin (varmasti tarpeeksi vaihtoa sillä lapulla), mutta ei jostain syystä kuulemma onnistunut. En tiedä jos lyhyeksi myynti on sitten samaa kastia kuin IPO:n sisään pääseminen, että pitää olla suhteita jos haluaa toteuttaa.

Sampo1 Maaliskuu, 2012En ole samaa mieltä etteikö short ETF:llä voisi tehdä rahaa. Jos markkina laskee, missään tapauksessa gamma-tappiot eivät ole yhtä suuret kuin tuotto. Näkeehän sen kuka tahansa, joka short-rahastojen käppyröitä katsoo. Ne menevät kiltisti ylöspäin. En kuitenkaan suosittele pitkäaikaiseksi sijoitukseksi, enkä suosittele vivutettuja, varsinkaan 3-4x papereita, koska ne ovat epälikvidejä ja ne käyttäytyvät “omituisesti”. 1X tai 1.5X short ETF on aivan toimiva peli markkinanäkemyksen lyhytaikaiseen ottamiseen. Itse en itke, jos menetin muutaman prosentin maksimaalisesta tuotosta (vertaa teoreettinen long ETF:n shorttaaminen). En minä tuottoja osaa markkinoilta maksimoida kuitenkaan :)

J.Peltomäki2 Maaliskuu, 2012Sampo,

Tottakai, jos osuu juuri oikealla hetkellä ajoittamaan laskumarkkinan ja kyse on muutamasta päivästä, deltan vaikutuksen näkee selvästi. Sama pätee myös silloin, kun osuu väärin markkinanäkemyksessään. Gamman vaikutus realisoituneeseen tuottoon kasvaa sitten ajan kuluessa, kun vipua joudutaan päivittämään yhä uudelleen.

Ok, no ajatellaan sitten tilannetta, jolloin käy lyhyttä kauppaa vipurahastoilla, esim. 3 pv

J.Peltomäki2 Maaliskuu, 2012…räppäsin kännykän näytöstä vahingossa jo julkaisun..

Siis pitoaika on 3 pv… Kuka oikeasti voisi väittää, että joku sijoittaja pystyy hyötymään lyhyestä markkinanäkemyksestä, kun huomioi että aktiivinen sijoittaminen on nollasummapeli ja kuluja menee kaupankäyntiin sekä osto-myyntispreadiin.

Toki, jos haluaa vain viihdettä, silloin vipurahastot ovat hyvä vaihtoehto. Onhan veikkauspelien tuotto-odotuskin negatiivinen, joten ei kai se sitten väärin ole kuluttaa rahaa vipurahastoilla;)

tav. pulliainen5 Huhtikuu, 2012Tässä puhutaan nyt Short-rahastoista. Näissä kai lukee aina “short”? Tarkastelemalla noita sertifikaatteja näkee hyvin mitä ne ovat tuottaneet. Monet niistä (jotka käsittääkseni eivät ole shortteja) ovat tuottaneet hyvin sen mitä ovat luvanneetkin. Ne pitää myydä ja ostaa tientenkin oikealla hetkellä. En kuitenkaan käyttäisi bear-ostoista sanaa “salkun suojaaminen”, vaan se on minusta tavallista voiton hakemista.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
25.03.2016 23:58

Eikö salkun suojaamiseen toimi pitkät obligaatiot, jotka ovat myös tuottaneet yksistään jopa osakkeita paremmin 2000-luvulla?

Nyt kun on jo muutamalta vuodelta dataa noista vivutetuista ETF:istä, niin kyllä sieltä joukosta löytyy huikeita tuottoja jo vuosien ajalta, myös yli vuoden 2008 romahduksen, päinvastoin kuin lähes kaikki “asiantuntijat” ovat väittäneet. Tuo monessa paikassa nähty laskuesimerkki +10% -10% ei mitenkään huomioi sitä, miten markkinat oikeasti käyttäytyvät? Oikeastihan nousupäiviä on oltava enemmän / vahvempina, jos ylipäätään jotain tuottoa keskimäärin pörssistä aiotaan saada.