Häviö kasvattaa sijoittajaakin

Failaa ja onnistu vasta sitten. Näin ajattelevat nuoret start up – yrittäjät. Pitäisikö sijoittajienkin ottaa heistä oppia? Nyt jos koskaan on hyvä aika hankkia häviökokemuksia.

Yrittäjä Sami Kuusela kirjoitti Suomen Kuvalehteen omiin kokemuksiin perustuvan artikkelin Kun rahahana meni kiinni – Kasvuyritysten kylmä syksy (Lue juttu täältä: http://suomenkuvalehti.fi/jutut/talous/kun-rahahana-meni-kiinni-kasvuyritysten-kylma-syksy).

Artikkelissa Kuusela kertoo, miten hänen yrityksensä Sofanaticsin nupullaan oleva kasvu tyssäsi rahoituskriisiin. Jo lähes valmiiksi neuvotellut rahat Yhdysvalloista jäivät tulematta. Kuusela epäonnistui.

Mutta ei se mitään. Yritys ei mennyt konkurssiin, eikä (epä)onnistumishalukkuus kadonnut mihinkään. Unelma lähellä olevista rikkauksista vain lipui vähän kauemmaksi.

Ilmeisesti Kuuselan kaltaiset suomalaisyrittäjät ovat nyt saaneet rapakon takaa jotakin kallisarvoisempaa kuin dollarit. He ovat oppineet ”failaamaan”. Samaa soisi oppivan suomalaissijoittajienkin. Nimittäin suurin syy siihen, että tavalliset ihmiset karsastavat Suomessa edelleen sijoittamista, on epäonnistumisen pelko.

Pitäisi olla juuri päinvastoin! Mitä siitä muka oppii, että käyrät vain nousevat ja sijoitukset kasvattavat arvoaan? Helpon rahan illuusiota.

Paras opettaja on niukkuus ja huonot ajat. Uskallus kunnon häviöstä huolimatta.

Mitä taas tulee start up -yrityksiin, on kummallista, että niiden pitää edelleen lähteä merten taakse kasvattamaan muskeleitaan. Samaa ihmetteli enkelisijoittaja Heli Nelimarkka viimeisimmässä Talouselämä-lehdessä (41/2011). Hän ehdottaa, että Suomeen rakennettaisiin rahoitusmalli, jossa tavalliset säästäjät voisivat sijoittaa kasvuyrityksiin kuten pankkien rahastoihin.

Minä en tiedä, miten sellainen rahoitusmalli perustetaan, mutta jos sellainen olisi, saattaisin haluta mukaan. Epäonnistumisen uhallakin.

 

/Ninni Myllyoja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit