Härkä rynnii Wall Streetilla

Tammikuu oli Yhdysvalloissa osakekurssien nousulla mitattuna paras tammikuu sitten vuoden 1994. Rahaa on siirtynyt korkosijoituksista osakemarkkinoille. Se ei ole mikään ihme, sillä korot ovat alhaalla ja maailma näyttää varsin hyvältä osakesijoittajan silmin.

Amerikkalaiset talousluvut ovat olleet hyviä. Perjantaina julkistettu teollisuustuotantoa heijastava teollisuuden ISM-indeksi nousi tammikuussa selvästi yli 50 eli kasvun puolelle Lukema 53,1 oli selvästi odotettua parempi. Myös aiemmin päivällä julkistetut työllisyysluvut tulkittiin osakemarkkinoille myönteisiksi. Teknisesti Wall Street näyttää vahvalta, sillä S&P 500-indeksin 1 500 pisteen rintama piti hyvin.

Kovasti ihmettelin viikon puolivälissä julkistetun Yhdysvaltain loppuvuoden BKT-luvun tulkintaa. Sijoittajan muisti on lyhyt, mutta eikös joulukuussa kovasti pelätty raharotkon (fiscal cliff) vaikutuksia? Firmatkin olivat viestittäneet, että investointeja on jäissä ja väkeä ei uskalla palkata, kun vero- ja säästöratkaisut olivat vielä auki. Pahimmastahan selvittiin, mutta raharotkon vaikutus loppuvuoden talouselämään ei pitänyt olla kenellekään epäselvä. Kun vielä puolustusteollisuus vähensi ostojaan ja itärannikolla myrskysi, oli heikko BKT-luku selvästi korteissa.

Julkistetut jenkkitulokset ovat olleet varsin hyviä. Vaikka S&P 500-indeksi liikkuu ennätystasoillaan, sen PE-luku liikkuu 14 tuntumassa. Tällä mittarilla mitattuna osakemarkkina ei ole erityisen halpa, mutta eipä vielä kalliskaan. Tuloskunnon pitäessä sijoittajat pitävät osakkeita jopa halpoina, kun osinkotuottoja verrataan korkotuottoihin.

Kirjoitin lokakuussa, jotta osakemarkkina on marraskuussa heiluvainen, joulukuussa nousevainen ja tammikuussa paisuvainen. Paljon riippuu yritystuloksista ja eurokriisi etenemisestä, kuinka kauan nousu jatkuu. Luulen, että aina niin tervetulleeksi jälkikäteen mainostettu korjausliike saadaan huhti-toukokuussa. Eikös niin ole tapana ollut?

Eräs vaaran merkki löytyy meiltä kotoa. Nainen, joka meillä asuu, halusi luottaa säästönsä minulle osakemarkkinoille sijoitettavaksi. Ehtonsa olivat hänen mielestä reilut: Jos sijoituksista tulee tappioita, minä takaan ne, mutta jos tulee voittoja, hän pitää ne.  Osakesijoittaminen siis kiinnostaa sivustaseuraajaakin. Ehkä varainhoitosopimuksemme ehdoissa on vielä minun puolelta vähän neuvoteltavaa?

Kuva: Mika Pesonen

 

/Mika Pesonen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit