Halvalta näyttää

Loppukesän kurssipuhdistus on painanut Helsingin pörssin arvostukset alas.
Kurssilaskun kurittamien osakkeiden kuluvan vuoden ennusteilla lasketut arvostuskertoimet näyttävät houkuttelevilta. Itse katson yhtiön halpuutta tai kalleutta arvioidessani yleensä ev/ebitda-tunnuslukua. Se on p/e:tä eli voittokerrointa parempi siinä mielessä, että se huomioi myös yhtiön velkaantuneisuuden.

Ev/ebitda-tunnusluvun osoittajassa on yritysarvo eli yhtiön markkina-arvo, johon on lisätty sen nettovelat. Niillä yhtiöillä, joilla on rahaa enemmän kuin velkoja, yritysarvo on pienempi kuin markkina-arvo. Jakaja ebitda eli käyttökate taas on liikevoitto ennen poistoja ja rahoituseriä.

Voimakkaiden kurssimuutosten aikana samankaltaisten yritysten markkina-arvoilla on näppituntumalta taipumus muuttua suunnilleen saman verran: jos kahdesta kilpailijasta toisen osakekurssi laskee 10 prosenttia, toisenkin kurssi yleensä laskee suunnilleen saman verran. Tällaisessa tilanteessa vähävelkainen yhtiö halpenee suhteessa enemmän kuin suurivelkainen – jos yrityksen todellisena arvona pitää yritysarvoa niin kuin minusta on arkijärjen mukaista pitää.

Oletan, että voimakkaiden kurssimuutosten aikana käy näin. Kun myyjät myyvät paniikissa, silmissä kiiluvat pörssitaulun kurssimuutosprosentit, ei yritysarvon muutos. Minulla ei ole oletukselleni tilastollista tukea. Se on silkka oletus.

Alla olevaan taulukkoon olen koonnut Helsingin pörssin tämän hetken halvimmat kuluvan vuoden analyytikkoennusteiden perusteella. Kannattaa muistaa, että analyytikkoennusteilla on tapana reagoida verkkaisemmin kuin osakekursseilla. Nyt pieneltä näyttävä tunnusluku voi siis korjautua suuremmaksi paitsi kurssinousun (eli osoittajan suurenemisen) myös ennusteiden alenemisen (eli nimittäjän pienenemisen) myötä.

Kerroinarvostuksia käyttävän on lisäksi muistettava se, että tulostunnusluvut koskevat vain yhden vuoden tulosta. Hyvä yhtiö kasvattaa tulostaan ja lisää osingonjakoaan vuodesta toiseen. Jos se ei tee niin, kertoimen on syytäkin olla matala.

Taulukosta on poistettu kaikkein vähiten seuratut yhtiöt.

Omistan taulukon yhtiöistä Okmeticia, Comptelia, Tietoa, Ramirentia, Ahlstromia, UPM-Kymmeneä ja Nokiaa.

Okmetic 3,7
Comptel 4,0
Tieto 4,2
Stora Enso 4,3
Ramirent 4,6
Cramo 4,7
Ahlstrom 4,7
UPM-Kymmene 5,1
PKC Group 5,1
Nokia 5,3

Lähde: Factset. Tilanne 26.8.2011.

 

/Karo Hämäläinen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit