Siirry pääsisältöön

Halpenevan öljyn syyt

Öljyn hinta on laskenut lähes 40 prosenttia heinäkuusta lähtien, eikä se ole ollut näin alhainen (alle 70 dollaria tynnyriltä) sitten akuutin finanssikriisin vuonna 2009. Silloin Brent käväisi alle 50 dollarin tynnyriltä. Kehitys johtuu kysynnän heikkenemisestä, liuskeöljyn tuotannon kasvusta, politiikasta sekä kasvavan sääntelyn vaikutuksesta.

Maailmantalous

Öljyn hinta on laskenut osittain siksi, että maailmantalouden vauhti on hidastunut. Kun dieselillä tuottettu sähkö, laiva-, lento- autoliikenne sekä teollinen tuotanto pienenee, öljyn kysyntä laskee. Laskeva kysyntä johtaa laskeviin hintoihin, varsinkin kun OPEC -maat ovat päättäneet olla pienentämättä öljyn tuotantoaan. Miksi nämä eivät sitten leikkaa tuotantoaan?

Liuskeöljy

Vesisärötyksen, eli hydraulisen murtamisen myötä Yhdysvallat ovat huomanneet istuvansa huomattavasti isompien öljyvarantojen päällä kuin mitä aikaisemmin on luultu. Liuskeöljyn (“shale oil”) avulla Yhdysvalloista saattaa tulla öljyn vientimaa jo vuonna 2020. Tarjontapotentiaalin kasvaessa, öljyn hinta laskee.

Liuskeöljyn tuotanto on kuitenkin kalliimpaa kuin perinteisistä kaasu- ja öljyvarannoista tuotettu öljy. OPEC -maat voivat siis tehdä voittoa ja kaataa liuskeöljyhankkeita pitämällä tuotantonsa nykyisellä tasolla ja siten öljyn hintaa alhaalla. Tämä tuskin Yhdysvaltojen liuskeöljytuotannon kehitystä kuitenkaan hidastaa, koska Yhdysvalloilla on muita intressejä öljystään. Ne ovat varsinkin poliittisia.

Politiikka

Yhdysvallat ovat viime vuosikymmeninä maksaneet kovan hinnan öljystään. Tuskin he olisivat Irakin sotaankaan lähteneet, mikäli eivät olisi olleet riippuvaisia Lähi-idän öljyntuotannosta. Yhdysvaltojen liuskeöljyn avulla saavutettava riippumattomuus muiden maiden öljyntuotannosta tulee muuttamaan maailman geopoliittista karttaa ennen näkemättömällä tavalla.

Venäjän provosoitua länsimaat, nämä vastasivat pakotteilla Venäjän talouden kyykyttämiseksi. Pakotteita tehokkaampi ase on kuitenkin ollut alhainen öljyn hinta, koska energiateollisuus edusti viime vuoden vaihteessa 41 prosenttia Venäjän BKT:stä. Silloin öljy tosin maksoi satasen tynnyriltä. Länsimaita ei alhainen öljyn hinta haittaa – Neuvostoliittokin kaadettiin talouden avulla, pitkään jatkuneen kilpavarustelun kautta.

Sääntely

Pintaan on myös noussut ajatus, että tiukempi hiilidioksidipäästöjä koskeva sääntely saattaa johtaa siihen, että maailman kaasu- ja öljyvarannot jäävät hyödyntämättä. Yhdysvaltain entinen varapresidentti AL Gore pitää lähinnä absurdina sitä, että energia-alan yhtiöiden arvostus lähtee siitä, että tunnetut kaasu- ja öljyvarannot käytetään loppuun. Mikäli emme halua, että maan keskimääräinen lämpötila nousee kahta astetta enempää, merkittävä osa fossiilisista varannoista on jätettävä maahan.

Saksan toiseksi suurin energiayhtiö E.ON ilmoitti viime viikolla sulkevansa hiili- ja kaasuvoimaloitaan. Yhtiö on menettänyt kolme neljäsosaa pörssiarvostaan vuoden 2008 huipusta, samaan aikaan kun Saksan pörssi-indeksi on noussut 20 prosenttia. Syyksi yhtiö on ilmoittanut Eurooppalaisten valtioiden satsaukset uusiutuvaan energiaan, sekä tiukemman sääntelyn.

Tuleva kehitys

Yhdysvalloissa bensa on nyt halvempaa kuin maito. Halvempi öljy auttaa osaltaan talouksiamme jaloilleen. Jossain vaiheessa kasvava kysyntä kuitenkin nostaa hinnan takaisin totutuille tasoille. Näin vaikka esimerkiksi sääntelystä seuraisikin pysyvää kysynnän alentumista koska pitkän aikavälin kehitys jalkautuu yleensä vasta pidemmän ajan kuluessa. Äkillisillä kurssiliikkeillä on tapana palautua.

Milloin tämä tapahtuu, sitä kukaan ei pysty varmuudella sanomaan. Siihen kuitenkin vaikuttavat yllä esitetyt tekijät. Mikä näiden keskinäisten voimien lopputulos on, ajankohdasta puhumattakaan, se jää nähtäväksi.

Miksi bensan hinta ei laske?

Miksi polttoaineiden litrahinta ei sitten Suomessa ole tullut alas, kun öljyn hinta on kohta lähes puolittunut? Syitä on kaksi. Ensinnäkin öljy-yhtiöt haluavat myydä kalliilla ostamansa varastot pois vanhaan hintaan, ennen kuin ryhtyvät alentamaan polttoainehintoja kuluttajille. Kuluttajien neuvotteluasema on tässä heikko.

Toiseksi polttoainevero on Suomessa määritetty senteinä litraa kohti ja on siis hinnasta riippumaton. Kun verottoman bensiinin litrahinta laskee 50 prosentilla, verojen takia bensapumpulla maksettava hinta laskee vain noin viidenneksennellä. Bensiinin litrahinnasta veroa on kolme neljäsossa.

 

Katso aiheesta lisää MTV3 Huomenta Suomen suora lähetys torstailta 11.12.2014.

MTV3 Huomenta Suomi Thursday 11.12.2014 @ 7.20 Pieni

 

Mer om ämnet i TV-nytts direktsändning från onsdagen 10.12.2014.

Yle FEM, TV-Nytt Thursday 11.12.2014 19.30 Pieni

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit