Halpenevan euron vaikutukset

Euro lähentelee jo niin sanottua pariteettiä dollariin, eli euron arvo dollareissa lähentelee yhtä (1,0). Heikkenevä euro on hyvä uutinen euroalueelle, jonka kilpailukyky maailmalla paranee. Tämä on myös ensisijaisesti hyvä uutinen dollarimääräisten sijoitusten arvolle. Korkosijoituksille vaikutus on EKP määrällisen elvytyksen johdosta vaikeaselkoisempi. Riski on kuitenkin nyt korkeampi kuin koskaan.

Euroalue

Euron halpeneminen haittaa tuontia ja tukee vientiä. Amerikanraudat kallistuu kun euromääräiset tuotteet ja palvelut puolestaan halpenevat muun maailman silmissä. Näin euroalueen kilpailukyky maailmalla paranee. Siksi halpeneva euro tukee eurotaloutta ja varsinkin sen vientiyrityksiä.

Korot

Euron halpeneminen tekee tuonnista kalliimpaa ja synnyttää siten paineita inflaation kasvulle. Nykytilanteessa tämä on toivottavaa euroalueella. Inflaation on kuten talouden sydämmenlyönti, liian korkea, mutta myös liian alhainen pulssi on pahasta. Nykyisen europulssin ollessa lähes pysähdyksissä, inflaatiopaineet ovat tervetulleita. EKP:n määrällinen elvytys tähtää paitsi antolainauksen virkistymiseen, euroalueen kasvuun ja inflaation nostamiseen.

Nyt kuitenkin puolitoista vuotta jatkuva EKP:n määrällinen elvytys ajaa korkoja negatiivisiksi. Näin heikkenevän euron synnyttämien inflaatiopaineiden vaikutus jäänee pieneksi. Niin kauan kun EKP:n osto-ohjelma jatkuu, korkosijoituksissa voi saada korkokehitykseen perustuvaa tuottoa, kun korot laskee aina negatiivisiksi asti. Korkojen laskiessa, korkosijoituksen arvo nousee.

Samalla kuitenkin keskipitkän korkosijoituksen riski on poikkeuksellisen suuri, koska nykyinen korkokehitys ei voi jatkua loputtomiin. Kun korkokehityksen suunta vaihtuu ja korot alkavat taas nousta, korkosijoituksen arvo laskee. Siksi riskitöntä sijoitusta on nyt vaikea löytää.

Osakkeet

Dollarimääräisten sijoitusten arvo euroissa kasvaa euron heiketessä.  Osake- tai rahastosijoituksissa pitää toki huomioida mistä yrityksen kassavirrat ovat kotoisin, tai mihin rahaston sijoitukset on tehty.

Esimerkiksiksi sellaisen dollarimääräisen rahaston arvo, joka sijoittaa puhtaasi euroalueelle ei muutu miksikään euron heikentyessä. Tämä johtuu siitä, että rahaston euromääräisten sijoitusten arvo dollareissa halpenevat samaa tahtia kuin rahasto-osuuden dollarimääräinen arvo euroissa nousisi. Toisin sanoen, euromääräisen sijoituksen arvo euroissa ei muutu, vaikka vaihtaisit sen välillä dollareiksi.

Toisaalta, jos amerikkalaisen yrityksen kaikki kassavirrat tulevat yhdysvalloista, sen dollarimääräisen osakkeen arvo euroissa kasvaa 1:1 euron heikkenemisen tahdissa.

Raaka-aineet

Euron heikentyessä öljyn hinta kallistuu eurolaisittain. Siihen meillä on varaa, koska öljy hinta on tälläkin hetkellä lähes puolet vuoden takaisesta. Kaiken lisäksi öljy halpeneminen tullee jatkumaan, ainakin jos The Economistia on uskominen.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit