Siirry pääsisältöön

Hallintarekisterin tuleminen ei muuta mitään

 

Hallintarekisterikeskustelua seuratessa ei voi kuin ihmetellä miten tällaisesta rahoitusalan seikkaperäisestä asiasta on voinut syntyä näinkin iso polemiikki. Varsinkin kun hallintarekisterikäytännön rantautuminen Suomeen ei käytännössä tule vaikuttamaan yhtään mihinkään.

Suomalaiset saavat sijoittaa ulkomaisen välittäjän kautta hallintarekisteriä käyttäen suomalaisiin osakkeisiin jo nyt ja myös tulevaisuudessa. Eli suomalaisten omistukset ovat piilotettavissa jos niin toivoo. Se, että Suomeen lisäksi tuodaan paikallinen julkinen hallintarekisteri on tässä yhteydessä ihan samantekevää. Julkinen suoran omistuksen mallin on siihen nähden parempi.

Taustaa

Arvopapereita “säilytetään” tileillä. Sekä suoran omistuksen, että hallintarekisterin osalta kyse on samasta elektronisesta järjestelmästä, jossa omistajan oikeuksia valvotaan esimerkiksi osinkojen ja muiden yhtiöjärjestelyiden osalta.

Suoran omistuksen mallissa lopullisen omistajan henkilöllisyys näkyy arvopaperikeskusta myöten, hallintarekisterikäytännössä omistajana näkyy asiakkaan käyttämä säilyttäjä. Suomen ainoa arvopaperikeskus on Euroclear Finlandin omistama monopoli (lue täältä tarkemmin hallintarekisterin ja suoran omistuksen eroista).

Suora on parempi

Suoran omistuksen malli on Pohjoismaiden lisäksi käytössä vain Kreikassa ja Sloveniassa. Se on siten muusta maailmasta poikkeava, eikä siksi niin kilpailtu kuin hallintarekisterimarkkinat. Suoran omistuksen malli on kuitenkin toiminnallisesti hallintarekisteriä parempi.

Säilyttäjäriski on pienempi ja, mikäli suoran omistuksen malli olisi käytössä maailmalla, se mahdollistaisi esimerkiksi oikean lähdeveron perimisen niin, ettei miljoonien osakkeenomistajien ympäri maailman tarvitsisi anoa oikaisua vääriin ennakonpidätyksiin.

Kaikki tarpeeksi isot institutionaaliset sijoittajat (kuten eläkeyhtiöt) vaativatkin ulkomaisilta säilyttäjiltään, että arvopaperit säilytetään erillään muiden varoista, paikallista arvopaperikeskusta (Central Securities Depository, CSD) myöten.

Syy hallintarekisterin tulemiselle

Perimmäinen syy EU:n antamalle, hallintarekisterin mahdollistavalle arvopaperikeskusasetukselle on pyrkimys yhdenmukaistaa EU markkina-alueena, kasvattaen siten kilpailua ja alentaen kustannuksia.

Tämä on EU:n peruskauraa. Sen viime vuonna antama asetus sitoo jäsenmaita suoraan ja Suomen osalta kyse on nyt siitä, missä sanamuodossa hallintarekisterikäytäntö upotetaan suomalaiseen lakiin. Tästä nyt sitten polemikoidaan.

Varmaa kuitenkin on, että a) hallintarekisteri tulee Suomeen suoran omistuksen rinnalle ja b) ettei siksi mikään käytännössä muutu.

Näkymättömänä jo nyt

Kuten internetin käyttäjänä tiedät, voit kotisohvaltasi ryhtyä vaikkapa Ulan Batorissa sijaitsevan osakevälittäjän asiakkaaksi. Jos tämän kautta sitten ostat esimerkiksi paikallisen suomalaisen puhelinoperaattorin osakkeita, kukaan ei nykyisestä arvopaperikeskuksesta näe, kuka siellä niitä osakkeita omistaa. Siellä näkyy vaan Ulan-Bator-osakevälittäjän käyttämän säilyttäjän käyttämän ala-säilyttäjän nimi (esimerkiksi Nordea). Tämä on siis täysin mahdollista jo nyt. Toki sinun tulee ilmoittaa omistuksistasi verottajalle.

Hallintarekisteri sinulle?

Se, että hallintarekisteri nyt tulee Suomeen tarkoittaa käytännössä sitä, että sohvan sijasta voit kävellä pankkikonttoriisi ja pyytää heitä säilyttämään arvopaperisi hallintarekisterikäytännön mukaisesti, mahdollisesti hieman halvemmalla (Nordnetillä säilytys on tosin ilmaista jo nyt), mutta samalla hieman huonommalla tavalla ja yhtä julkisena kuin nytkin.

Suomalaiset potkii suomalaisia, suomalaisittain

Näin siksi, että nykykaavailun mukaan Patentti- ja rekisterihallinto (PRH) kokoaisi tiedot suomalaisten arvopapereiden lopullisista suomalaisista omistajista, Suomessa toimivien pankkien hallintarekistereistä näkyviin.

Huomaa kuitenkin, että jos poistat yhdenkään Suomi – määritteen edellisestä lauseesta, on omistus yhtä näkymätöntä kuin… tälläkin hetkellä.

Valinta on sinun

Eli jos et halua, että muut näkevät mitä omistat tee jatkossakin niin kuin nytkin on mahdollista ja siirrä suomalainen sijoitustoimintasi kokonaan ulkomaiselle palveluntarjoajalle.

Jos taas arvostat säilytysriskin minimoimista siitä seuraavan julkisuuden kustannuksella, valitse jatkossakin suoran omistuksen säilytysmalli siellä missä se on mahdollista, paikallista palveluntarjoajaa käyttämällä. Valinta on sinun.

Suomalaisten osakkeiden säilyttäminen suomalaisessa hallintarekisterissä ei kuitenkaan ole mitään järkeä. Toisaalta tämän mahdollisuuden olemassaolosta ei ole myöskään haittaa. Asiasta rettelöiminen on siksi täysin turhaa.

 

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
15 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
28.04.2017 18:36

Jos kokonaisuus on noin yksinkertainen, miksi poliitikot valehtelevat toistuvasti varsinkin kun puheeksi tulee hallintarekisteri? Joitakin poimintoja: “90 % asiantuntijoista kannattaa”, “emme me ole hallintarekisteriä ajamassa” muutamankin kerran tai “EU pakottaa”. Jos hallitus ei olisi näin pahuksen epäluotettava ja epäpätevä, olisin saattanut hyväksyä ajatuksen. Nyt en usko voivani enää puoltaa ajatusta ainakaan nykyhallituspuolueiden ajamana.

Mitä hallintarekisterin hintaan tulee, eikös loppuhinnat käyttäjille olleet samaa luokkaa kuin meillä ainakin joissakin maissa. Toisaalta muutamien eurojen hintaerot loppukäyttäjällä ovat varsin mitätön tekijä kokonaiskuvassa, eli mihin eri mallien hinnoilla viitataan? En löytänyt viitettä tähän hätään eli ihan mutulla mennään.

Nimetön
Nimetön
22.10.2015 22:57

Kiitos, Martin. Olet uhanalainen laji, sillä olet suomalainen (ja sijoittaja), joka ymmärtää, miksi hallintarekisterilaki ei ole ilmestyskirjan peto. Blogikollegasi kävi kirjoituksessaan jälleen pyhää sotaansa piensijoittajia kohtaan argumenteilla, jotka on helppo ampua alas rationaalisella ajattelulla. On surullista, että niin harva tietää sijoittamisen nykylainsäädännöstä mitään, ja niin monella on täysin harhaiset kuvitelmat siitä, mitä lakimuutos saisi aikaan. Jopa kokeneilla sijoittajilla. Kuten sanoit: mikään ei juurikaan muutu. Aivan kuten nyt, on jatkossakin helppo piiloutua laillisesti toimittajien ja verottajan ulottumattomiin. Siksi tuo piiloutuminen on täysin epäpätevä argumentti vastustaa hallintarekisteriä. Sijoittaja voi hyötyä lakimuutoksesta, sillä se mahdollistaa kilpailun lisäämisen siellä, missä nyt mellastaa Euroclear. Se… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.10.2015 23:49

Kiitos Paapaa. Juuri näin.

Nimetön
Nimetön
22.10.2015 22:09

Hyvää rautalankaa. Kiitos.

Joko teille on tullut lisätietoa VM:n uudesta “tulkinnasta”, jonka mukaan jo nyt on ihan ok, että suomalainen omistaa suomalaisia osakkeita hallintarekisterin kautta, kunhan (ja vain silloin kun) hallintarekisterin ylläpitäjä on ulkomaalainen?

Nimetön
Nimetön
22.10.2015 19:28

Hei,

On vielä hieman epäselvää, voiko suomalainen omistaa suomalaisia osakkeita, jonkin ulkomaisen välittäjän kautta, jolla osakkeet ovat hallintarekisterissä?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.10.2015 20:11

Voi. Liputussäännöt on sitten erikseen.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.10.2015 20:45

Eikö ole niin, että Suomen arvopaperilainsäädäntö kieltää suomalaisilta suomalaisten osakkeiden omistamisen hallintarekisterin kautta.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.10.2015 22:40

Näin kuvittelin itsekin. Tänään kuitenkin valtiovarainministeriö on ilmoittanut, että suomalainen saa ostaa suomalaisia osakkeita hallintarekisterin kautta, kunhan välittäjä on ULKOMAINEN. Aivan, hommassa ei ole mitään mieltä ja uuden lain vastustus on puhdasta idiotismia, mutta tuo on tulkinta. Degiro on siis laillinen tapa ostaa suomalaisia osakkeita. Halvalla.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.10.2015 22:52

Paapaa, laittaisitko linkin tuohonVM:n lausuntoon?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.10.2015 23:59

Ei ole valitettavasti suoraa lainausta. Mutta tässä uutisointi:

“Mikään ei estä suomalaisia sijoittajia viemään omistuksiaan piiloon hallintarekistereihin jo nyt. Tämä on valtiovarainministeriön tulkinta nykylaeista.”

“VM otti esimerkiksi hollantilaisen de Giro -sijoituspalveluyhtiön, joka jo nyt tarjoaa suomalaisille edullisia osakkeiden hallintarekisteripalveluja.”

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/vmlta-tulkinta-kohurekisterit-jo-nyt-auki-suomalaissijoittajille/LupL7YjG

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.10.2015 11:44

En vielä ihan VM:n julistuksen pohjalta uskaltaisi tätä tehdä, vaan odottaisin verottajan vai mikä se oikea instanssi onkaan ohjeistusta.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.10.2015 14:44

Käytkö sinä tai onko muita, jotka käytte jo suomalaisosakkeilla kauppaa De Giron kautta?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.10.2015 17:15

En käy. Ja odottelen VM:n vahvistusta laintulkinnasta. Pitää kysyä myös FIVA:n mielipide.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
28.10.2015 08:54

Tässä kerrotaan että sekä FIVA että VM on samalla kannalla siitä, että suomalainen tosiaan voi omistaa suomalaisia osakkeita ulkomaisen välittäjän kautta jolloin säilytys on hallintarekisterissä: http://bit.ly/1M1pUfF

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
28.10.2015 15:56

Kiitos. Hyvä tietää, että sekä VM että Fiva ovat samoilla linjoilla, ja siellä ymmärretään nykylain suuret ongelmat. Nyt siis ainoa pohdittava asia on: halutaanko kieltää jatkossakin suomalaisia pankkeja palvelemasta suomalaisia sijoittajia, vai sallitaanko niidenkin palvella kuten ulkomaiset pankit. Normaalisti KUKAAN ei hyväksyisi nykytilannetta, vaan ehdottomasti haluttaisiin pois suomalaisia firmoja koskevat rajoitukset. Lain pitäisi olla läpihuutojuttu. Tämän lain kohdalla ilmeisesti niin toimittajien, kuin valitettavasti “konkarisijoittajien” (mm. Osakesäästäjät) aivot ovat jäänet täysin off-asentoon. Vähemmän yllättäen Tuomo Pietiläisen kirjoittamassa artikkelissa (HS, 24.10.) väitetään ihan muuta: “Helsingin Sanomat tarkisti vielä perjantaina Finanssivalvonnan Fivan näkemyksen. Valvojan selkeän kannan mukaan suomalaiset eivät nykylainsäädännön mukaan saa hallintarekisteröidä… Lue lisää >>