Hallintarekisterijupakka on politiikkaa – yhtenäismarkkinat ei

 

EU haluaa yhdenmukaistaa sisäiset markinansa. Tuli arvopaperisäilytyksen vuoro. Laadittiin kaikkia jäsenmaita heti sitova ja kilpailua edistävä asetus, joka kuitenkin valitettavan epämääräisellä tavalla pyrkii mahdollistamaan hallintarekisterirakenteen kaikkiin jäsenmaihin.

Nyt mikään etujärjestö tai luonnollinen mielipideliittymä ei osaa päättää mikä olisi parhaaksi. Onko edes asetuksella määrätty hallintarekisterin tuleminen vapaaehtoinen vai ei? Timo Soini, viisaana miehenä ja EU-kriittisine mielipiteineen, sentään ymmärsi ottaa irtopisteet itselleen.

Muuten retoriikka pyörii rikkaiden ja muiden rikollisten toimintaa sujuvoittavan hallintarekisteri-argumenttien ympärillä. Näin vaikka mikään ei muutu jos hallintarekisteri hyväksyttäisiin suomalaisille, suomalaisten palveluntarjoajien ja suomalaisten osakkeiden säilyttämiseksi.

FIVA ja VM ovat jo, pienen kömmähdyksen jälkeen ja yksissä tuumin todenneet, että Suomella ei ole mandaattia vähentää EU:n sisäistä kilpailua. Onko tämä jollekin yllätys? Eli suomalaiselta ei voi kieltää asiakkuus osakevälittäjällä, joka toimii jossain muussa EU maassa.

Vaikka siitä seuraa, että suomalaisen, ulkomaisen palveluntarjoajan puitteissa säilytetyt suomalaiset osakkeet silloin on hallintarekisteröity. Jolloin lopullinen omistaja ei käy ilmi nykyisestä arvopaperikeskusmonopolilta, Euroclear Finlandilta.

Sitä, miksi tunnettu sijoittajaguru Kim Lindström vastustaa hallintarekisterin tulemista, voitaneen johtaa henkilökohtaisesta mielipiteestä siitä, että suomalaisten yhtiöiden omistajuus pitäisi olla täysin julkista. Hänelle ei siis riitä, että liputusvelvolliset näkyy.

Suoran omistuksen malli on toki parempi ja hallintarekisterin rinnalle tulo ruotsissa ei povaa sille menestystä Suomessakaan. Mutta se ei myöskään helpota veropakollisuutta nykyiseen nähden. Hallintarekisterin vastustus on siis puhdasta politiikkaa.

EU:n yhtenäismarkkinat ovat piensijoittajien varsinainen etu. Mahdollistakaa siis hallintarekisteri ja säilyttäkää arvopaperit myös jatkossa omissa nimissänne.

 

Lue myös:

Hallintarekisterin tuleminen ei muuta mitään

Keskustelu hallintarekisteristä – mistä siinä on kysymys?”

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
9 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
05.11.2015 16:53

Voisiko Nordnet tarjota ulkomaisena palveluntarjoajana halvempaa hallintarekisteri-pakettia? Välityskulut voisivat olla esim. puolet nykyisestä?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.11.2015 16:58

Minun puolesta kyllä, mutta sitä sinun täytyy kysyä maa- tai toimitusjohtajaltamme.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.11.2015 19:44

Olisi kiva, jos maajohtaja ensin ottaisi kantaa liittyen ulkomaisten osakkeiden hinnoitteluun, sitä kun luvattiin muistaakseni jo 2015 keväälle?

Nimetön
Nimetön
05.11.2015 17:50

Eikö muun maailman olisi prempi siirtyä suoriin omistuksiin eikä toistepäin? Tai poistaa hallintarekisteristä katoamisen mahdollisuus? Tai panna hallintarekisterit yhtä realiaikaiseksi kuin suorat omistukset? Eikö nyky teknologia mahdollista näin helppoja toimenpiteitä? Estääkö politiikka tekemästä OIKEITA päätöksiä? Pankit lobbaavat omaa etua eikä kansan etua, miksi kukaan ei huomaa tätä?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.11.2015 18:46

Mikä on kansan etu, josta puhut?

Jos sijoitan sijoituskuoren kautta, niin et saa mitään tietoosi mun sijoituksista nytkään.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.11.2015 20:28

Kansan etu on sitä, että pieni ryhmä lobbareita ei saisi niin paljoa valtaa kuin mitä heillä on. Ajaa vain erittäin pienen ryhmän etua antaakseen heille ylilyöntiaseman. Vaikka tämä ylilyöntiasema olisi jo olemassa, miksi sille ei tehdä mitään? Tämä valta tulee ainoastaan rahan kautta, ei ihmismäärien tai äänien kautta. Vaikka olisi tuote, joka suojaa verojen maksamiselta, miksi sen pitää kadottaa omistajatiedot? Miksi näin on? Miten on mahdollista, että tämä on sallittua? Miten on mahdollista, että Suomen pääministeri saa piilottaa rahalliset sidonnaisuudet? Olen itse rahoitusalalla töissä ja kuulun sellaiseen piiriin, jossa saan mielettömästi tietoa, jota voisi käyttää hyväksi. Miksi minun on niin… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
06.11.2015 06:58

Miksi minun tulisi tietää mitä sinä omistat?

Huomaa, että hallintarekisterin Suomeen tulemisen jälkeenkin, voit jatkaa arvopapereidesi säilyttämistä nykyisellä tavalla.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
06.11.2015 09:21

“Miksi minun tulisi tietää mitä sinä omistat?”

Jotta tietäisit, kuka on sopiva kidnappauksen tai kiristyksen uhri? (vrt. päivän lööpeissä oleva oikeustapaus)

Suosittelen muuten lukemaan Nasdaqin / Lauri Rosendahlin antaman lausunnon lakiesitykseen:
http://www.hare.vn.fi/upload/asiakirjat/20156/3945831234166182.PDF

Jostain kumman (sattuneesta) syystä mediassa ei ole tuota lausuntoa lainattu vielä kait kertaakaan. Eikä myöskään Kilpailuviraston lausuntoa.

Nuo lausunnothan löytyy VM:n hankesivulta:
http://vm.fi/hanke?selectedProjectId=186

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.11.2015 18:31

Samaa mieltä. Ja edelleen niinkin, että suoran omistuksen järjestelmä on omiaan huolehtimaan arvopaperimarkkinoiden luotettavuudesta. On sijoittajan etu, että järjestelmä on läpinäkyvä, eikä väärinkäytöksille luoda otollista ympäristöä.