Mikäs sen euron hajottaisi?

Tulevaisuutta ei voi ennustaa, jos historia on jäänyt oppimatta. Euron hajoamista toivovien olisi hyvä muistaa, että kyse ei ole pelkästä valuutasta.  Euro on osa EU:n edeltäjän, EEC:n, ja vielä varhaisemman Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustavoitteita. Kyseessä on alun perin toisen maailmasodan jälkeen aloitettu rauhanprojekti. Hyvin on toiminut, sillä euromaat eivät ole sen jälkeen keskenään sotineet.

Maastrichtin sopimus 1992 hahmotteli rahaliiton, euron ja yhteisen keskuspankin. Kasvu- ja vakaussopimus 1997 täydensi ehtoja. Säälittävästi vain Suomi, Luxemburg ja Viro ovat pitäneet kiinni tavoitteista. Suomen julkinen velka on koko ajan pidetty alle 60 ja julkisen talouden alijäämä alle kolmessa prosentissa bruttokansantuotteesta. Saksalle ja Ranskalle ei olisi vajaat kymmenen vuotta sitten pitänyt antaa lupaa näistä säännöistä lipsua.

Aluksi ajateltiin, että euro lähentäisi jäsenmaiden talouksia toisiinsa. Näin ei käynyt, sillä tuottavuuserot ovat etelän ja pohjoisen välillä jopa kasvaneet. Myös kulttuurierot vaikuttavat mm. budjettikuriin ja sen noudattamiseen. Uskonnollakin on merkitystä, pelkällä Ave Marialla ei velkasynnistä pääse.

Saksan teollisuus on hyötynyt valtavasti eteläisten euromaiden velkaantumisesta. Sinne on tavaraa uponnut. Minusta on hassua, että kreikkalaiset haluavat käyttää neljä tukimiljardia Eurofighter-hävittäjien hankintaan. Perusteluna on Turkin läheisyys ja pelko. Molemmat ovat NATO-maita. Eräällä isoveljellä saattaa olla nahistelijoille asiaa, jos keskinäiset irvistelyt vakavammaksi muuttuisivat.

Vaikka Kreikka on tällä erää pelastettu, monet tahot edelleen pitävät euron hajottamista ratkaisuna euroalueen velkapulmaan. Asia ei ole näin yksinkertainen. Euroon liittymiseen on olemassa pelisäännöt, mutta polkua eurosta ulos ei ole kartoitettu. Euron väkivaltainen ja nopea murtuminen tietäisi uutta, entistä laajempaa paniikkia rahoitusmarkkinoilla. Tulipalo ei rajoittuisi Kreikkaan, sillä myös muiden heikkojen maiden pelättäisiin kaatuvan yksi toisensa jälkeen. Pankit ja sijoittajat kärsisivät tuntuvia tappiota muun muassa luottoriskijohdannaisten (CDS) kautta.

Olen varma, että EKP:n kabineteissa pohditaan, kuinka Kreikka saattohoidetaan eurosta ulos. Kyse olisi enemmänkin euron uudelleenrakentamisesta. Aikaa se veisi muutamia vuosia. Kreikkaa ei voi verrata Argentiinaan tai Venäjään, jotka vararikkojensa jälkeen pääsivät varsin nopeasti jaloilleen vahvojen maataloustuotteiden ja raaka-aineiden viennin avulla. Kreikka vie oliiveja ja fetajuustoa. Turismista ei ole Kreikan pelastajaksi. Luulen, että sinäkään et menisi Suomi-lippis päässä heilumaan Rodoksen baarikadulle, jos Kreikan talous olisi lähetetty takaisin antiikin aikaan. Voisi tulla pää kipeäksi.

En usko, että euro hajoaa ilman kunnollista, ennalta sovittua suunnitelmaa. Tämä oivallus yhdessä Euroopan keskuspankin lotrailun (pankkien tukeminen kolmivuotisella rahoituksella, LTRO) ja varsin positiivisten yhtiönäkemysten kanssa ovat meitä kannustaneet riskinottoon. Osakekurssit ovat totelleet nätisti. Tunnustan, ennustan ja parempaa on luvassa. Ainakin osinkoja.

/Mika Pesonen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit