Hajauta tai hajoa. Aika astua ETF-maailmaan?

Kun suomalainen rohkaistuu ja päättää panna rahan oikein kunnolla poikimaan, suuntautuu katse yleensä osakemarkkinoille. Perinteisesti säästäjä on ostanut muutamaa harvaa osaketta ja istunut ja vaurastunut niiden päällä vuosikaudet. Hajautukselle eli rahojen jakamiselle useaan eri kohteeseen on viitattu kintaalla, kun osakkeiden hinnat ovat aika tasaisesti jaksaneet nousta. Tällaisen säästämisen varjopuolet on nyt nähty julmalla tavalla, kun yhteen hevoseen eli Nokiaan luottaminen on vienyt monilta suomalaisilta omaisuuksia.

Sijoitusmarkkinoiden riskit ovat eurokriisin myötä erityisen korkealla ja nyt jos koskaan on erityisen hyvä aika paneutua hajauttamiseen. Suomalaisen osakesalkun riskiä voi nuijia alas ottamalla säästöihin lisäväriä uusista osakkeista. Mutta kuinka valita mitä yrityksiä ostaa, kun suosituslistojen ”osta” ja ”myy” kehotukset vaihtuvat tiuhaan ja ammattilaisetkaan eivät pääse sopuun osakkeiden ”oikeista” hinnoista. Uusia kuumia osakkeita tulee ja menee.

On ehkä helpottavaa kuulla, että eri tutkimusten viesti on jo pitkään ollut, että yksittäisiä osakkeita poimimalla et rikastu yhtään varmemmin kuin ostamalla saman verran joka ikistä pörssin osaketta. Näin on. Rikastut suuremmalla todennäköisyydellä, jos et lähde mukaan leikkiin jahtaamaan joka hetki sitä kuuminta yritystä, vaan jaat rahasi tasan kaikkien yritysten kesken. Hyvä uutinen hajauttajalle. Ei siis haittaa yhtään, vaikka et jaksa korvaasi letkauttaa alituisille Nokia- tai Talvivaara-uutisille. Järki jo sanoo, että täytyy olla aika harhainen, jos kotikoneensa äärellä luulee voittavansa ammattisijoittajat ja koko sijoitusmaailman muuten kuin tuurin kantamoisena yksittäisinä hetkinä.

Miten siis säästää kymmeniin eri yhtiöihin, ilman että kaatuu ostoista syntyviin kuluihin? Jos lähdet itse ostamaan ihan jokaista yhtiötä erikseen, kaupankäyntikulut nousevat todennäköisesti ongelmaksi ja mikään ei syö säästäjän tuloa varmemmin kuin kulut. Perinteiset rahastot hoitavat hyvin hajautuksen, mutta niitä rasittavat puolestaan korkeat hallinnointikulut. Onneksi nokkelille sijoittajille löytyy muitakin vaihtoehtoja passiivisista indeksituotteista. Tässä kirjoituksessa käyn läpi indeksituotteista ETF:t, sillä niiden tarjonta on houkuttelevan laaja, eli voit sijoittaa lähes kaikkeen maan ja taivaan väliltä edullisesti. Kiinnostus ETF:iä kohtaan on kasvanut melko lailla ja vähän jälkijunassa myös täällä Suomessa.

Sijoitusyhtiö, joka perustaa tällaisen indeksiosuustuotteen, ETF:n, tekee puolestasi suuren työn.  Oletetaan, että haluat ostaa salkkuusi suomalaisyhtiöiden osakkeita. Tällaiseen ETF:ään sijoitusyhtiö ostaa suoraan pörssin vaihdetuimpien suomalaisyritysten osakkeita eikä pyri sen kummemmin veikkaamaan mikä on hyvä tai huono osake. Emme siis maksa heille turhaan korkeita palkkioita yrityksestä ennustaa tulevaa, koska uskomme tutkimuksia ja myönnämme että tulevaisuutta ei voi ennustaa. Salkun koostumus noudattaa aina vaihdetuimpien osakkeiden listaa. Kukaan ei rokota rahastosta palkkiota ostelemalla ja myymällä päivätyökseen osakkeita edes takaisin ”lyödäkseen markkinat”. Tutkimukset osoittavat, että se on keskimäärin hyödytöntä säästäjälle.

Kun osakkeet on hankittu salkkuun, eli indeksiosuusrahasto on perustettu, me säästäjät voimme ostaa siitä osuuksia. Jokainen säästäjä siis omistaa pienen osan noista kymmenistä yrityksistä. Säästösi arvo liikkuu ylös ja alas sen mukaan miten salkun osakkeet keskimäärin liikkuvat. Varallisuutesi on hajautettu moneen yritykseen, etkä kärsi suuresti, jos yksi tai muutama noista yrityksistä pärjää huonosti. Markkinariski ETF:issäkin luonnollisesti on, eli jos koko pörssi dyykkaa, niin toki ETF:kin sukeltaa.

Koska suomalaiset säästäjät todellakin rakastavat kotimaisia yhtiöitä, kerron miten niihin pääsee käsiksi ETF:n kautta. Suomalaisia yrityksiä omistavia indeksiosuusrahastoja on tänä päivänä tarjolla kaksi. Toisen on laskenut liikkeelle suomalainen sijoituspalveluyhtiö Seligson ja toisen amerikkalainen iShares . iSharesin tuotteen kulut ovat paljon korkeammat (hallinnointipalkkio 0,53 % plus jenkkipörssin kaupankäyntikulut) ja sillä käydään vielä niin vähän kauppaakin, etten lähde sitä esittelemään sen kummemmin. Saatte siitä lisätietoa täältä: http://us.ishares.com/product_info/fund/overview/EFNL.htm

Seligsonin ETF omistaa 25 vaihdetuinta suomalaisosaketta ja siinä säästöjesi arvo nousee tai laskee rinta rinnan suomalaisten seuraaman OMXH25-indeksin kanssa. Maksat Seligsonille hallinnointi- ja säilytyspalkkiota 0,1 1- 0,18 % vuodessa, eli varsin maltillisesti. Jos säästöjesi arvo on vaikkapa 1000 euroa, he veloittavat sinulta sinä vuonna kuluja alle 2 euroa. Mainittakoon, että pankkien tarjoamien perinteisten osakerahastojen kulut ovat moninkertaiset näihin nähden. Vuosien saatossa tällaiset erot kuluprosenteissa tarkoittavat säästäjille satoja ja tuhansia euroja. Seligsonin oma ETF-sivu: http://www.seligson.fi/omxh25/Suomi/esittely/

Indeksiosuusrahastoissa ei ole merkintä- tai lunastuspalkkiota kuten osakerahastoissa, sillä et osta niitä pankin tiskiltä vaan suoraan pörssistä, aivan kuten tavallisia osakkeita. Ja mitenhän se tapahtuu ja mitä se sitten maksaa, on seuraava hyvä kysymys.  Halvinta on avata maksuton asiakkuus johonkin edullisista nettipankeista, vaikkapa meille Nordnetiin. Homma hoituu kotikoneeltasi ja pulitat rahaa pankille ainoastaan silloin kun ostat tai myyt indeksiosuutesi, mitään säilytyskuluja tai piilotettuja yllätyskuluja ei ole. Nordnetilllä maksaisit 1000 euron ostoksesta 9 euroa kaupankäyntipalkkiota eli 0,9 %. Oletan tässä, että et ole aktiivinen sijoittaja ja siksi heitin sinut korkeimpaan palkkioryhmään. Jos laitat enemmän rahaa säästöön tai käyt useammin kauppaa, nettipankki kiittää sinua laskemalla kulujasi.  Kaupankäyntipalkkio voi laskea niinkin alas kuin 0,06 prosenttiin.

Lopetan tähän koska arvaan, että niillä, joille tekstini on lähinnä suunnattu, pää jo sauhuaa. Paljon numeroita, paljon uutta asiaa. Mutta koska säästäminen on ihan oikeasti tosi kivaa ja hajauttaminen tärkeätä, en malta olla kertomatta, että näitä ETF:iä on olemassa ihan joka lähtöön noiden suomalaisten osakkeiden lisäksi. Indeksisäästäjä voi ostaa myös ulkomaisia osakkeita ryhmiteltynä vaikkapa maittain, maanosittain tai toimialoittain. ETF:nä voi ostaa myös valtioiden ja yritysten velkakirjoja, maataloustuotteita, kultaa, kiinteistöjä jne. Siinä on jo hajautusta kerrakseen. Mutta niistä lisää toinen kerta. Johan tässä tuli sulattelemista.

Blogiin tulleita kommentteja:

Noob23 Toukokuu, 2012Seligsonin indexit on helppoja ja niistä on kerrottu hyvin heidän kotisivuillaan. Aloittaminen on helppoa ja sijoittaminen onnistuu hyvin kk-sijoituksena Turvallinen ratkasu. Toisin kuin maintsemallasi (pakko?) Nordnetillä. Ei sijoittaja, jolle tämä teksti oli suunnattu voi ostaa Nordnetin EFT:itä, koska niistä ei ymmärrä mitään.

“Maksat rahastoyhtiölle (ETF) tai liikkellelaskijalle (ETN) menevän hallinnointipalkkion lisäksi välityspalkkiota meklarillesi, jota käytät kaupan toteuttamiseen.” Ei kerro mulle mitään todellisista kuluista. Teet haun EFT:istä niin saat listan, jossa on kymmeniä/satoja tuotteita riippuen hakukriteereistä. Omaisuuslaji, vipu, tyyppi, spredi, sertifikaatti ja vaikka mitä. Ehkä nämä termit ja ETF toiminta on selitetty hyvin jossain, mutta kiinnostus lopahti jo heti aloitussivulle.

Kymysys23 Toukokuu, 2012Miten ETF:n palkkio huomioidaan? Milloin se maksetaan?

Sakke23 Toukokuu, 2012Kiitos Kirsille helposti ymmärrettävästä kirjoituksesta. Toivottavasti jatkoa seuraa.

ETF:ien kohdalla on kuitenkin syytä muistaa, että jos osingot maksetaan ulos, verottaja syö niistä tuskaisen ison osan. Näin esimerkiksi tuossa Seligsonin ETF:n tapauksessa. Passiivisten indeksirahastojen kasvuosuudet voivatkin olla monen kohdalla parempi vaihtoehto.

Minna23 Toukokuu, 2012Kyllä aloittelijakin voi ostaa Seligsonin OMXH 25 ETF:ää pörssistä Nordnetin kautta, mutta helpommalla tosiaan pääsee jos ostaan suoraan Seligsonilta.

Jii24 Toukokuu, 2012Asiallinen ja aiheellinen kirjoitus Kirsiltä. Kiitos.

Rinnalle ja vertailuun olisit voinut ottaa Suomi-rahaston – tai useammankin.

ETF HEX25 on hyvä vaihtoehto, kun ostaa kerralla nipun Helsingin 25 suurinta yhtiötä. Osinkojen verottaminen heti eikä joskus myöhemmin pääomatulona on aika marginaalinen etu – ja riippuu vielä tulevista veromuutoksista. ETF-osuuksien myynti on myös mahdollista pitkin päivää ja kikviditeetti ainakin teoriassa on parempi kuin rahastolla.

Rahaston etu on “helpompi” säästäminen, esimerkiksi kuukausittain automaattisesti. Mutta on tuolla helppoudellakin hintansa.

Suomen ETF-tarjonta rajoittuu minusta edelleen vain yhteen, joten sitä voi verrata Seligssonin Suomi-rahastoon aivan kohtuullisella vaivalla. Tärkein ero näiden välillä on hajautuksen laajuus.

Ulkomaiden (useimmille meistä riittää eurot Saksassa ja/tai USD Amerikassa) ETF- valikoima supistuu järkeväksi, kun rajaa haun ja lajittelee ETF:t koon mukaan laskevaan järjestykseen.

Mia25 Toukokuu, 2012Samaa mieltä Noobin kanssa, Nordnet voisi hieman kehittää ETF-torin helppokäyttöisyyttä ja selkeyttää informaatiota. Mutta kiitos Kirsi kirjoituksesta.

Kirsi Salo25 Toukokuu, 2012Hyvä Sakke ja Noob, hyviä kommentteja. Kirjoitukseni toimi nimenomaan avauksena ETF-maailmaan ja sellaisenaan jo alkoi vyöryä “paperilta” yli. Siksi en lähtenyt indeksirahastojen puolelle, mutta hyvä että saadaan ne nyt tätä kautta mukaan. Suomi ETF:n kohdalla hyviä vaihtoehtoja on ja nimenomaan sellaiselle sijoittajalle, joka sijoittaa pieniä summia ja mielellään usein. Oletan, että Noobkin viittasi nimenomaan indeksirahastoon (ei ETF:ään) puhuesssaan kuukausisäästämisestään.

Seligsonilla on tosiaan ETF:n lisäksi 7 erilaista passiivista indeksirahastoa. Muilta toimijoilla niitä löytyy tietty lisää. Passiivinen tarkoittaa sitä, ettei rahaston koostumusta liiemmin muutella, eli idea on siltä osin aika sama kuin ETF:issä ja kulut pysyvät kurissa. Tällaiset passiiviset indeksirahastot ovat perinteisten rahastojen kaltaisia, eikä niillä käydä kauppaa pörssissä vaan ne ostetaan suoraan sijoitusyhtiöltä. Seligsonin Suomi indeksirahaston hallinnointipalkkio on ETF:ää korkeampi, 0,45%, mikä sekin on tietty hyvin edullinen. Sellaiset indeksirahastot, jotka eivät maksa osinkoja ulos ovat veroedun vuoksi myös houkuttelevia, kuten Sakkekin huomauttaa. Säästäjä saa tavallaan korkoa korolle, kun tuotto jää kasvamaan vuodesta toiseen rahaston sisään.

Seligson on yrittänyt tehdä selkeän vertailun ETF:n ja indeksirahaston välillä ja pohtii myös niiden keskinäistä soveltuvuutta sijoittajalle ja tuon infon löydät täältä: http://www.seligson.fi/suomi/ajankohtaista/videoblogi/show_item.asp?itemID=75

Noob antaa aivan aiheesta hyytiä Nordnetin ETF-torille. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että ETF:t voisivat olla esillä ja löydettävissä helpommalla tavalla. Todettakoon, että ETF:ien markkinointiin (myös esillepanoon) liittyy paljon rajoituksia, mikä vaikeuttaa niiden esittämistä verkkopalvelussamme mahdollisimman simppelillä tavalla.
Nordnetillä on käynnissä projekti, joka tähtää siihen, että instrumentit tullaan luokittelemaan paremmin ja hakutoiminto muutetaan sellaiseksi, että hakusanaksi riittää vain osa tuotteiden nimistä. ETF:t ovat nykypäivän tärkeä sijoitustuote ja pyrimme tekemään kaupankäynnin niillä mahdollisimman selkeäksi.

Seligsonin ETF löytyy Nordnetin kaupankäyntisivulta koodilla SLG OMXH25. Kun syötät koodin “Etsi arvopaperia” -kenttään, pääset ostamaan ja myymään sitä aivan samaan tapaan kuin osakkeita. Tämä on vielä sopivan helppoa :)

Avaan tuota ETF-sivumme sisältöä (spread, vipu jne..) lisää seuraavassa kirjoituksessani.

Kirsi Salo28 Toukokuu, 2012Hei Jii, vaihtoehtoinen Suomeen sijoittava ETF löytyy kaupankäyntitunnuksella EFNL, kun vaihdat maaksi USA. Tuolla ETF:llä käydään kauppaa kuitenkin niin olemattoman vähän, etten itse ainakaan vielä siihen rahojani laittaisi, vaikka se onkin hajautukseltaan Seligsonia laajempi. Kulut nousevat ihan hullulle tasolle, koska osto- ja myyntihinta ovat todella kaukana toisistaan eli spread on suuri.

Ja Minna, tarkennuksena vielä, että Seligsonin ETF:ää voi ostaa vain pörssistä osakevälittäjien, esim. Nordnetin kautta. Seligson ei ole osakevälittäjä ja siten ETF.ää ei voi ostaa heiltä suoraan. Tarkoititkin ehkä kommentissasi indeksirahastoa, sillä se ei ole pörssissä noteerattava lappu ja sitä voi merkitä suoraan Seligsonilta.

Ja vastauksena “Kymysykseen”, Seligson jakaa hallinnointi- ja säilytyspalkkiot päivittäiseksi ja vähentää kulun joka päivä ETF:n koko varallisuudesta. Eli yhtä laskua ei tule, vaan kulu häipyy huomaamatta joka päivä ja huomioituu ETF:n kaupankäyntihinnassa.

/Kirsi Salo

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit