Häiriköintiä Neste Oilin yhtiökokouksessa

Osakesäästäjän yhtenä keskeisenä menestysreseptinä on pyrkiä tutustumaan tarkkaan niihin yrityksiin joihin sijoittaa. Tästä syystä voi lämpimästi suositella myös osallistumista yhtiökokouksiin. Vaikka näiden kokousten esityslista noudattaa tarkkaan samaa juridista kaavaa ja päätökset on tosiasiallisesti tehty etukäteen jossain kabinetissa, yllätyksiäkin voi tapahtua. Enää tosin ei voi puhua yllätyksistä Neste Oilin tapauksessa, sillä Greenpeace on ottanut tavaksi häiritä yhtiön osakkeenomistajien vuositapaamista. Näin tapahtui myös viime torstaina (14.4.2011).

Neste Oil on joutunut Greenpeacen silmätikuksi nimenomaan palmuöljyn käytön vuoksi. Greenpeacen mukaan öljypalmun laajamittainen viljeleminen tuhoaa sademetsiä ja uhkaa siten luonnon monimuotoisuutta. Palmuöljyä Neste Oil tarvitsee biopolttoaineiden, lähinnä uusiutuvan dieselin raaka-aineena.

Neste Oil kertoo hankkivansa vain vastuullisesti tuotettua palmuöljyä luotettavista ja jäljitettävistä lähteistä. Yhtiö korostaa, että uusiutuvat polttoaineet vähentävät merkittävästi kasvihuonekaasupäästöjä, ja kuormittavat siten vähemmän ympäristöä kuin perinteiset polttoaineet. Yhtiö viittaa myös tarpeeseen kehittää uusia polttoaineita liikenteen energiatarpeen kasvaessa ja maailman öljyvarojen huvetessa. Neste Oilin tavoitteena on olla maailman johtava puhtaampien liikennepolttoaineiden toimittaja.

Ulkopuolisen voi olla vaikeaa tietää kumpaa tahoa uskoa enemmän. Asia sinänsä on tärkeä. Neste Oilin yhtiökokouksessa lakkautetun hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Heidi Hautala peräänkuulutti rakentavaa ja asiallista keskustelua aiheesta jäähyväispuheenvuorossaan. Sen sijaan Greenpeacen käyttämiä keinoja ei voi hyväksyä. Aktivistien maratonpuheet, välihuudot ja muu meluaminen sekä banderollien levittäminen yhtiökokouksessa sekä mielenosoitus kokoussalin ulkopuolella tuskin palvelee edes Greenpeacen tarkoitusperiä.

Yhtiökokouksen puheenjohtaja, asianajaja Jukka Laitasalo toimi tilanteen vaatimalla jämäkkyydellä häiriköintiin. Kokouksen järjestysmiehet poistivat tai pikemminkin kantoivat ulos ainakin kuusi Greenpeacen aktivistia, jotta kokouksen häiriötön kulku voitaisiin varmistaa. Yhtiö oli osannut varautua häiriköintiin viimevuotista paremmin. Tuolloinhan kaksi aktivistia ryntäsi esityslavalle kokousyleisön eteen eivätkä suostuneet poistumaan.

On paljon parempiakin syitä osallistua yhtiökokouksiin kuin olla todistamassa kansalaisjärjestöjen toiminnan varjopuolia. Joko Tom tai tämän kirjoittaja on tänä keväänä osallistunut yhteensä yli 40 pörssiyhtiön yhtiökokoukseen. Näiden kokousten vakioaineistoon kuuluu toimitusjohtajan katsaus, joka parhaimmillaan voi olla varsin korkealuokkainen ja valaiseva. Katsauksen jälkeen osakkeenomistaja voi odottaa saavansa asiallisia vastauksia myös ns. vaikeisiin kysymyksiin. Näinhän ei aina ollut ennen vanhaan. Esimerkiksi Neste Oilin yhtiökokouksessa toimitusjohtaja Matti Lievonen oli hyvin valmistautunut tiedossa oleviin keskustelunaiheisiin sekä esityksessään että myöhemmin vastatessaan kyselijöille.

Toimitusjohtajan esitystapa kertoo myös paljon yritystä analysoivalle: onko toimitusjohtaja selkokielinen ja tarkkavainuinen tai saamaton taivaanrannanmaalari, onko hänellä visionäärin lahjoja, saako hän joukot mukaansa karismallaan ja näyttääkö hän olevan aidosti kiinnostunut tehtävästään?  Toimitusjohtajan äänensävy tai ilme saattavat viitata siihen, että pinnan alla on ongelmia, joista ei puhuta ääneen. Huolestuttavaa on myös, mikäli toimitusjohtaja turvautuu tyhjiin markkinointipuheisiin ja välttää konkreettisten tietojen antamista yhtiön menneisyydestä ja tulevaisuudesta.

Nykyään on vakiintumassa tapa, että myös hallituksen puheenjohtaja esittää kokouksessa muutakin kuin pakolliset avaussanat. Voi miettiä esimerkiksi sitä, onko hallituksen puheenjohtaja pelkkä keulakuva tai yrityksen todellinen johtohahmo, ja mikä mielikuva syntyy hänen yhteistyöstään toimitusjohtajan kanssa. Yhtiö kärsii, ellei yhteistyö ole saumaton.

Mahdollisuus keskustella vapaamuotoisesti yhtiön johtohenkilöiden kanssa kokouksen virallisen osan päätyttyä kuuluu keskeisesti hyvän yhtiökokouksen antiin. Silloin voi pyrkiä luomaan käsitystä siitä, minkälaiset ihmiset tekevät päätöksiä yhtiössä. Henkilökohtaisen havainnoinnin perusteella voi usein sanoa jotain heidän luonteestaan, osaamisestaan, visiointikyvystään, motivaatiostaan tai sosiaalisesta lahjakkuudestaan.

Valitettavasti löytyy vieläkin yrityksiä, joiden johtohenkilöt tuntuvat välttelevän joutumasta kosketuksiin osakkeenomistajiensa kanssa. Eräs tällainen on aiempien vuosien havaintojeni mukaan ollut Nokia, jonka monessa mielessä erittäin mielenkiintoinen yhtiökokous on vielä edessä eli 3.5.2011. Neste Oil oli kanssakäymisen suhteen esimerkillinen. Panin mielihyvällä merkille, että buffetlounasjonoon asettui muun kokousyleisön lisäksi myös yhtiön hallituksen jäseniä ja johtajia.

Omistamme osakkeita Neste Oilissa ja Nokiassa.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit