Hah haa, wanha temppu!

Rahastoyhtiöillä on takataskussa hyviä kikkoja, joilla sijoittajat saadaan ostoksille. Yksi vanhimmista on nimeltään ”Gunning The Fund”. Se toimii pääpiirteissään seuraavasti:

Koska rahastoyhtiöissäkään ei etukäteen tiedetä, minkä tyylinen rahasto voittaa indeksit tulevaisuudessa, on varminta perustaa useita erityyppisiä rahastoja nousukauden kynnyksellä. Eri riskiprofiileilla varustettuna ne tulevat käyttäytymään markkinoilla toisistaan poikkeavasti ja siten joko ylittämään tai alittamaan vertailuindeksinsä lyhyellä aikavälillä.

Lyhyen tuottohistorian jälkeen katsotaan, mikä niistä on tuottanut eniten ja sitten alkaa ankara mainoskampanja, jossa todetaan kuinka hyvä kyseinen rahasto on historian valossa ollut. Haastatteluja annetaan ja tähtisalkunhoitajaa kehutaan.

Pienyritysten ongelmatiikka

 

Oletetaan, että  ylituotto on saatu aikaan esimerkiksi  sijoittamalla pieniin yrityksiin, joissa onnistunut riskinotto on palkittu rajulla kurssinousulla. Mitä tapahtuukaan seuraavaksi?

Rahaa alkaa valua rahastoon, ja onnettoman salkunhoitajan pitäisi saada lisääntyvälle rahamäärälle sama tuotto kuin menneisyydessä. Sijoittamisen painovoimalait tulevat nopeasti vastaan, sillä pienyhtiöiden osakkeita ei voi ostaa enää yhtä edullisesti, koska muutkin ovat jo huomanneet kyseiset yhtiöt. Myös rahaston lisääntynyt kassavaranto aiheuttaa käytännön esteitä epälikvideissä osakkeissa.

Lisääntynyttä kassaa on välttämättä sijoitettava likvidimpiin kohteisiin, joiden tuotto-odotus on pienyhtiöitä matalampi. Rahaston arvo tasaantuu ja alkaa hiljalleen hiipua. Viimeiseksi mukaan tulleet häviävät usein eniten.

Huonosti menestyneet rahastot viettävät hiljaiseloa ja rahastoyhtiössä odotetaan, josko niissä tapahtuisi sattumalta kovaa arvonnousua, jotta ne löytäisivät sijoittajien huomion. Usein näin ei käy, ja rahastojen omistajat saavat lopulta lyhyen kirjelmän kotiin, jossa kerrotaan että rahasto on lopetettu tai sulautettu toiseen rahastoon.

Kuulostaako tutulta vai olenko liian pessimistinen?

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

newbee22 Maaliskuu, 2011Tutulta kyllä kuulostaa. Minusta rahastot ovat vain ja ainostaan rahastoyhtiöiden kultamunia. Rahastosijoittajille ne ovat pelkkä kulujen maksu.

Pettynytrahastosijoittaja22 Maaliskuu, 2011hei, kuulostaa valitettavasti tutulta. Rahastot ovat kultamunia vain ja ainoastaan rahastoyhtiöille. Rahastosijoittajille ne ovat pelkkä kulujen maksu.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit