Kerro hieman taustoja itsestäsi – kuka olet ja mistä tulet?
Valmistuin Turun ammattikorkeakoulusta liiketalouden tradenomiksi kesäkuussa 2018. Suoritin opintoihin kuuluneen työharjoittelun Liedon Säästöpankissa ja jäin sinne hommiin vielä valmistumisen jälkeenkin. Tämä vuosi on puolestaan ollut muutosta täynnä. Vuoden alussa aloitin työskentelyn Mandatum Lifella ja muutin Turusta Espooseen. Mandatum jäi kuitenkin pikavisiitiksi, kun sain syksyn alkajaisiksi tietää päässeeni Nordnetille töihin.
Työajan ulkopuolella olen sijoitusbloggaaja (jeremiasmakkonen.fi), Twitterin suurkuluttaja (@makkonenj) ja kolmen Instagram-tilin ylläpitäjä, sillä häärään henkilökohtaisen Instagram-tilini (@makkonenj) lisäksi myös sijoitusaiheisen @jminvesting– ja lukemiani kirjoja käsittelevän @kirjaminuutissa-tilin parissa. Sijoittamisen ja kirjojen lukemisen lisäksi rakastan pitkiä kävelylenkkejä, joten saatan helposti viihtyä neljäkin tuntia lenkkipolulla kuunnellen erilaisia podcasteja. Ja mikä tärkeintä, perheeseeni kuuluu myös tyttöystävä ja kaksi kissaa.
Miltä tuntuu aloittaa työskentely Nordnetissä? Millainen on työnkuvasi?
Työskentelen Nordnetissä sisällöntuottajana eli työpäiväni kuluvat pääasiassa Nordnetin verkkosivujen, blogin, aamukirjeen ja some-kanavien parissa. On aivan mahtavaa päästä yhdistämään oma intohimo, osaaminen ja työ sekä työskentelemään upeiden työkavereiden seurassa, joten olen erittäin innoissani!
Milloin aloitit sijoittamisen ja mikä innoitti sinut aloittamaan?
Olen jo pikkupojasta alkaen ollut kiinnostunut rahasta ja sijoittamisesta. Luin lapsena paljon Aku Ankkaa ja etenkin Roope Ankka teki minuun vaikutuksen. Lupasin äidilleni, että pihasta löytyisi Ferrari ennen kuin täyttäisin 18 vuotta. Ihan näin ei kuitenkaan käynyt, mutta aloitin sentään sijoittamaan ”tosissaan” noihin aikoihin.
Olen jo pikkupojasta alkaen ollut kiinnostunut rahasta ja sijoittamisesta. Luin lapsena paljon Aku Ankkaa ja etenkin Roope Ankka teki minuun vaikutuksen.
Millainen on sijoitusstrategiasi? Miten kuvailisit itseäsi sijoittajana?
Pyrin löytämään kannattavaa kasvua kohtuuhintaan. Itseäni kiinnostavat erityisesti yhtiöt, jotka kykenevät omistaja-arvon luontiin läpi suhdanteiden, omaavat kestäviä kilpailuetuja, kasvavat kannattavasti ja joilta löytyy kasvupotentiaalia myös tulevaisuudessa. Tutkani on suunnattu tällä hetkellä Helsingin pörssiin, josta salkkuun asti on tarttunut viimeisen vuoden aikana mm. CapManin, Etteplanin, Goforen, Harvian, Kamuxin, Marimekon, Nesteen, Ponssen, Qt Groupin ja Siili Solutionsin kaltaisia yhtiöitä.
Sijoitatko jotain tiettyä tavoitetta varten? Jos, niin mitä?
Itselläni ei ole tarkkaan määriteltyä tavoitetta sijoittamisen suhteen. Pyrin siihen, että sijoittamisen ansiosta voisin nukkua yöni rauhassa tietäen, että talouteni on turvattu yllättävien menojen ja tapahtumien varalta. Taloudellisen näkökulman lisäksi sijoittaminen on minulle myös korvaamaton harrastus, jonka parissa oppii valtavasti maailman menosta ja lukemattomista eri aihealueista.
Miten valitset sijoituskohteesi?
Aiemmin mainittujen kriteerien (kyky omistaja-arvon luontiin läpi suhdanteiden, kestävä kilpailuetu, vahva kannattavuus, kasvupotentiaalia nyt ja tulevaisuudessa) täyttäneiden yhtiöiden osalta teen muutamien tunnuslukujen avulla pikaisia laskelmia Excelissä ja haarukoin ne yhtiöt, joihin kannattaa mielestäni tutustua tarkemmin.
Jos kaikki näyttää hyvältä, perehdyn tarkemmin yhtiön historiaan, toimialaan, strategiaan, markkina-asemaan, kilpailijoihin, tulevaisuuden mahdollisuuksiin, suurimpiin uhkatekijöihin ja muihin olennaisiin seikkoihin vuosikertomusten, yhtiön omien sijoittajasivujen ja Inderesin raporttien avulla.
Viimeisessä vaiheessa viilaan aiemmin tehtyjä laskelmia tarkemmassa analyysissa paljastuneiden tietojen pohjalta ja pyrin määrittämään yhtiölle ns. käyvän arvon. Mikäli laadulliset tekijät ovat kunnossa ja yhtiön markkina-arvo on riittävästi määrittelemääni käypää arvoa alhaisempi, päädyn ostamaan osaketta. Laadukkaimpien yhtiöiden kohdalla minulle riittää, että markkina-arvo on käyvän arvon lähituntumassa, mutta mikäli analyysiini tai analyysin kohteena olevaan yhtiöön liittyy merkittäviä epävarmuuksia tai riskitekijöitä, vaadin riittävää turvamarginaalia markkina-arvon ja käyvän arvon välillä. Turvamarginaalin tuoma pieni pelivara mahdollistaa sen, että sijoitus voi olla hyvä, vaikka analyysissani olisikin pieniä puutteita tai yhtiö ei jostain syystä menestykään aivan odotusten mukaisesti.
Mikä on ollut pahin sijoitusmokasi? Entä suuri onnistumisesi?
Sijoitusurani alkumetreillä pienen yksikköhinnan perusteella tehty sijoitus Biotie Therapiesin osakkeisiin oli klassinen aloittelijan virhe, eikä varsinaisesti lukeudu elämäni tähtihetkiin. Myös Oriolaan alkuvuodesta 2017 tehty sijoitus aiheutti runsaasti harmaita hiuksia, mutta onneksi tässä tapauksessa tappiot tuli otettua kohtalaisen nopeasti.
Lähiaikojen suurista onnistumisista tulee ensimmäisenä mieleen kevään koronadippi. Onnistuin pitämään pääni kylmänä ja hyödyntämään loistavia ostopaikkoja, joista parhaimmiksi ovat tähän mennessä osoittautuneet Qt, Harvia ja Neste.
Vinkkisi muille sijoittajille?
Aloita niin aikaisin kuin mahdollista. Oppirahat kannattaa maksaa silloin kun summat ovat vielä pieniä, eikä korkoa korolle -efektin merkitystä kannata aliarvioida. Jos aloitat sijoittamisen 20-vuotiaana, säästät kuukausittain 10 vuoden ajan ja annat sitten kertyneiden säästöjen kasvaa korkoa korolle 40 vuoden ajan, on sinulla 70-vuotiaana enemmän säästöjä kuin jos olisit aloittanut 30-vuotiaana ja säästänyt kuukausittain 40 vuoden ajan. 10 vuoden sijoittamisella voi siis saavuttaa 40 vuoden säästöt, mikäli vain tajuaa aloittaa ajoissa!