Siirry pääsisältöön

Haastattelussa aito tuulipukusijoittaja

Sharevillessä vaikuttaa nimimerkki Uusisijoittaja, joka ei nimestään huolimatta ole enää aivan sijoitusmaailman untuvikko. Hänellä on nimittäin hyvin tuottanut salkku, joka on ollut jaettuna palveluun jo vuoden 2015 helmikuusta lähtien. Salkun tähtenä loistaa todellinen kotimainen rakettiosake.

Kerro hieman taustoja itsestäsi – kuka olet, mistä tulet ja mitä teet?

Olen 33-vuotias insinööri Oulusta. Tänne suureen maailmaan ponnistin kraaterijärven rannalta Lappajärveltä. Ammatikseni toimin esimiehenä erään paikallisen sellutehtaan organisaatiossa.

Toimin toisena kirjoittajana Tuulipuku.fi-sijoitusblogissa sekä pyöritän samaisen blogikollegani kanssa lisäksi vuosittain järjestettävää sijoituskilpailua, jossa muun muassa Nordnet on vuosittain toiminut sponsorina. Osallistujia meillä on ollut vuosittain reilusti yli 1000 kappaletta, joten sijoituskilpailu on otettu todella hyvin vastaan, ottaen huomioon, että se on tällaisten tavallisten tuulipukumiesten täysin talkoovoimin kokoama järjestelmä.

Milloin aloitit sijoittamisen ja mikä innoitti sinut aloittamaan?

Aloitin sijoittamisen joskus ylioppilaskirjoitusten jälkeen vuonna 2005, kun sain ensimmäisen pidempiaikaisen työpaikan tehdastyöläisenä Ruukilla. Olen aina ollut säästäväinen persoona ja tuolloin tilille alkoi kertyä ylimääräistä rahaa. Asuin tuolloin vielä kotona joten menot eivät olleet kovin suuret, kiitos siitä vanhemmilleni. Jossain vaiheessa isäni kehotti käymään pankissa neuvottelemassa sijoitusasioista. Tein työtä käskettyä, ja tuolla reissulla tein ensimmäiset sijoitukseni.

Innostus heräsi, ja lueskelin sijoitustietoutta pääasiassa erilaisista sijoitusblogeista. Erityisesti mieleeni sijoitusharrastukseni alkuvuosilta on jäänyt Pasi Havian kirjoittama blogi indeksisijoittamisesta ja taloudellisesta riippumattomuudesta. Noihin aikoihin vaihdoin aktiivisesti hoidetut rahastot kokonaan kustannustehokkaisiin indeksirahastoihin. Jatkoin sijoittamista myös korkeakouluopintojeni ajan siten, että allokoin säästyneistä kesätyörahoista potin jonka sijoitin indeksirahastoihin vuoden aikana kuukausittain ajallisesti hajauttaen. Summat eivät luonnollisesti olleet tuolloin kovin suuria, mutta tiesin että korkoa korolle -efektin voimin pienistäkin puroista voi jossain vaiheessa kasvaa suurempi joki, kunhan on riittävän kurinalainen.

Millainen on sijoitusstrategiasi? Miten kuvailisit itseäsi sijoittajana?

Olen pitkäjänteinen sijoittaja. Nyttemmin sijoitan pääasiassa suoraan kotimaisten pörssiyhtiöiden osakkeisiin, mutta indeksirahastot ovat yhä hieman pienemmällä painotuksella mukana. Pyrin analysoimaan potentiaalisia ostokohteita ja ostan kun laskelmani osoittavat osakkeen edulliseksi. Jos ostamani yhtiön liiketoiminta kehittyy jatkossa oikeaan suuntaan, pyrin pitämään osakkeet salkussani ja nautin vuosittaisista osingoista. Toki joskus harvoin osakkeita on tullut myytyäkin lähinnä silloin kun liiketoiminta näyttää sulavan alta. Pyrin ostamaan osakkeita säännöllisesti, mutta viime aikoina ostokohteiden löytäminen on ollut haasteellisempaa.

Pidän huolta myös siitä, että sijoittamisen kulut pysyvät mahdollisimman pieninä. Suosin edullisia indeksirahastoja ja olen Nordnetin Private Banking-asiakas, mikä on taannut minulle taatusti edullisimman kulutason sijoittaessani suoriin osakeomistuksiin.

Uusisijoittaja-nimimerkin Shareville-salkun sisältö 7.2.2020

Sijoitatko jotain tiettyä tavoitetta varten? Jos, niin mitä?

Tyypillinen vastaus tähän kysymykseen on taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu. Sitä minäkin tavoittelen ultimaattisena maalina, mutta ei minua harmita, vaikken siihen koskaan pääsisi. Sijoittaminen ja ylipäätään varallisuuden kertyminen on jo nyt tuonut elämääni tietynlaista mielenrauhaa ja vapautta. Taloudellinen paine ei ole niin suuri kuin ehkä keskiverrolla kansalaisella. Auton tai vaikkapa pakastimen hajoaminen ei syökse talouttani välittömään vararikkoon.

Miten valitset sijoituskohteesi?

Idean potentiaalisesta ostokohteesta saan usein lukemalla sijoitusaiheisia uutisia tai keskusteluita. Sen jälkeen tutkin osaketta ja yhtiön taustatietoja tarkemmin sekä suoritan yksinkertaisia laskelmia. Nykyään on saatavilla paljon laadukasta sijoitustutkimusta, niitäkin tulee luettua jonkin verran. Nämä kaikki toimivat taustamateriaalina potentiaaliseen ostopäätökseen. En koskaan osta osaketta vain fiiliksen mukaan, vaan taustalla pitää olla jonkinlaista matematiikkaa yhdistettynä parhaaseen arvaukseeni osakkeen tulevasta potentiaalista.

Mikä on ollut pahin sijoitusmokasi? Entä suurin onnistumisesi?

Onneksi kovin pahoja epäonnistumisia ei ole matkan varrelle sattunut. Siitä saan luultavasti kiittää myös sitä, että pörssit ovat kollektiivisesti nousseet oikeastaan liki viimeiset 10 vuotta. Yksittäisenä huonona sijoituksena mieleeni tulee Lehto Group, joka on taapertanut viime aikoina pahoin. Omistukseni ei kuitenkaan ollut suuri, ja onneksi osasin irtautua yhtiöstä ajoissa. Puolustuksekseni voin sanoa, että jos minä en tiennyt mihin yhtiö oli menossa, ei sitä tiennyt Lehdon johtokaan joka tarjosi sijoittajille negatiivisten tulosvaroitusten sarjan.

Näin jälkeenpäin ajateltuna ei ollut myöskään erityisen viisasta myydä aikoinaan 8 eurolla ostamiani UPM:n osakkeita 12 eurolla. Ajattelin tuolloin nousupotentiaalin olevan jo käytetty, mutta kuten tiedämme osake on lähes triplannut vielä tuostakin. Tämäkin opetti, ettei kannata hötkyillä myyntien kanssa, mikäli yhtiön kehitys jatkuu suotuisana. ”Trend is your friend” ja niin edelleen. Varsinaista tappiota tästä ei kuitenkaan onneksi tullut.

Suurin onnistumiseni on ollut ehdottomasti Revenio Group joka on ollut jo vuosikaudet salkkuni suurin omistus ja turvonnut kuin pullataikina. Hieno kasvutarina, joka jatkuu ja jatkuu vuodesta toiseen. Juuri nyt elämme Revenion parissa mielenkiintoisia aikoja yhtiön suoritettua hieman suuremman yritysoston. Toivon mukaan tämä tuo tullessaan lisää kasvua tulevaisuudessakin.

Vinkkisi muille sijoittajille?

Ehkä paras vinkki mitä voin antaa on aloittaa sijoittaminen mahdollisimman pian ja sen jälkeen jatkaa kurinalaista työtä vuodesta toiseen. Kuten muissakin lajeissa, myös sijoittamisessa pitkäjänteinen työ kumuloituu ja konkretisoituu vuosien myötä. Vaikka säästöön ja sijoituksiin jäävät summat olisivat pieniäkin, ne ovat aina parempia kuin ei mitään. Kannattaa pitää lisäksi huoli siitä, että kulutaso pysyy matalana. Tulevaisuuden tuotot ovat usein arvoitus, mutta kulutasoon voit vaikuttaa välittömästi.

Kiitos haastattelusta ja menestystä sijoituksiin myös jatkossa!

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit