Granin optiot vaihtuivat rahaksi

Seuraan jatkuvasti ostokohteideni listalla olevien yhtiöiden johtamista, sillä sekä yritysjohdon osaaminen että heidän oma merkittävä taloudellinen sitoutumisensa johtamaansa yhtiöön ovat sijoitustuottojen kannalta nähdäkseni ratkaisevat. Kuluvana kesänä olen pohtinut syitä Nokian Renkaiden johtoryhmän kiireelle realisoida yhtiön osakekurssin kehitykseen sidottuja optioita.

Haluan heti alkuun korostaa, että NRE on yksi maailman parhaista kuluttajatuoteyhtiöistä ja se kuuluu samalla mielestäni Helsingin pörssin TOP 3 –yhtiöihin Sampon ja Nordean rinnalle. Yhtiö on myös poikkeuksellisen hyvin johdettu.

Valitettavasti en voi olla yhtä positiivinen yhtiön nykyisestä osakekurssista, joka hinnoittelee jälleen Venäjän markkinan täysimittaisena kasvumahdollisuutena (mitä se toki pitkällä aikavälillä onkin).

Nokian Renkaat on mielestäni kasvuosake, jota tulee ostaa silloin, kun sijoittajat kokevat itänaapurin hetkellisenä uhkana ja suurille luottotappioille alttiina (vrt. 2008) ja myydä silloin, kun Granin powerpoint-esityksen pylväät sojottavat tukevasti koilliseen (lähellä nykyhetken kaltaista tilannetta).

Osakekurssin voimakkaista heilahteluista huolimatta Nokian Renkaat tulee hyvin suurella todennäköisyydellä kasvamaan jatkossakin yrityksenä ja olemaan alallaan poikkeuksellisen kannattava, mutta kyseinen näkemys kuuluu ehdottomasti pidemmälle aikavälille. Yhtiön johto tuntuu olevan nyt huolestunut joko makrotalouden tai itse yhtiön lähitulevaisuuden kehityksestä (veikkaan ensimmäistä).

Huoli käy ilmi sisäpiirirekisteristä, jonka mukaan toimitusjohtaja Gran myi kesä-heinäkuussa kaikki 2007B-sarjan optionsa, joilla olisi ollut merkintäaikaa vielä maaliskuun 2012 loppuun asti.

Ilmeisesti yhtiön johto ei näe osakkeessa enää merkittävää nousuvaraa, vaikka optioita voisi omistaa vielä useamman tulosjulkistuksen ja yhden tilinpäätöksen yli. Gran ei ole suinkaan ainoa johtoryhmän jäsen, joka on kokenut optioiden myyntipäätöksen järkeväksi – Nokian Renkaiden 22 henkilön sisäpiiristä kyseistä optiosarjaa on heinäkuun 2011 lopussa enää kuudella.

Jos olisin itse myymässä Nokian Renkaiden optioita tai lyhyeen omistukseen ostettuja osakkeita, katsoisin ajoituksen melko tarkkaan toimitusjohtaja Granin liikkeiden mukaan, sillä hän on ollut yhtiön palveluksessa jo vuodesta 1995. Kuka tuntisi yhtiön ja sen nykytilanteen häntä paremmin?

Olisi mielenkiintoista tutustua kevyeen akateemiseen tutkimukseen johdon optiomyyntien ajoitusten onnistumisista. Esimerkiksi vertailemalla kahden eri sijoittajan tuottoja siten, että sijoittaja A omistaisi yhtiön osakkeita johdon optiomyyntihetkeä edeltävät kuusi kuukautta ja sijoittaja B optiomyyntien jälkeisen puoli vuotta.

En tiedä tutkimuksen tulosta, mutta erityisesti Nokian Renkaiden tapauksessa minulla on kovin vahva aavistus yllä mainittujen sijoittajien täysin erilaisista kohtaloista (vrt. Nokian Renkaiden johdon optiomyynnit kesällä 2005).

Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Antti5 Elokuu, 2011Olipa tämän jutun ajoitus kohdillaan!

Jukka Oksaharju7 Elokuu, 2011Antti: Kiitos kommentistasi. Kuten perjantaina julkaistu H1/2011 tulos osoitti, on Nokian Renkaat edelleen maailmanluokan laatuyhtiö. Haluan ehdottomasti omistaa kyseisen yhtiön osakkeita, kun myös osakkeen arvostustaso palaa takaisin tukevammalle maaperälle. Kaiken kaikkiaan tämän kirjoituksen sanoma osoitti jälleen kerran sen, että yritysjohdon liikkeitä on syytä seurata. Erityisesti Nokian Renkaiden johto on äärimmäisen osaava, mikä näkyy liikkeenjohdollisten kykyjen lisäksi myös optiomyynneissä, jotka ovat järjestäen ajoittuneet osakekurssin tai suhdanteen huipulle.

OMXH:n turvallisimmat osakkeet | Nordnet Blogi16 Lokakuu, 2011[…] Grahamin määritelmä nousevalle tuloskehitykselle on seuraava: osakekohtaisen tuloksen tulee olla kasvanut vähintään kolmasosalla viimeisten kymmenen vuoden aikana, laskettuna kolmen vuoden keskiarvoilla sekä alussa että lopussa (mikä eliminoi suhdannevaikutukset). Suurin osa OMXH:n suurista yhtiöistä läpäisee tämän kriteerin. Arviossa tulee kuitenkin olla kriittinen, sillä kriteerin mukaan kyse on osakekohtaisesta tuloksesta. Analyysin osalta kannattaa olla siten tarkkana, sillä osa yhtiöistä ostaa ja mitätöi omia osakkeitaan osana voitonjakoa, kun taas toisaalla yhtiöt kasvattavat osakkeiden lukumäärää esimerkiksi jakamalla johdolle optioita. […]

OMXH:n parhaat yhtiöt osa 3 | Nordnet Blogi1 Marraskuu, 2011[…] arvo nousee). Sampon omasta mielestäni hyvää palkitsemisjärjestelmää voi verrata esimerkiksi Nokian Renkaiden vastaavaan, joka on selvästi kalliimpi vaihtoehto osakkeenomistajan […]

Ennakkoarvio Nokian Renkaista | Nordnet Blogi12 Maaliskuu, 2012[…] laadukas yhtiö. Olen käsitellyt aiemmin Nokian Renkaita mm. OMXH:n parhaissa yhtiöissä, yritysjohdon optioita käsittelevässä blogimerkinnässä ja viimeisimpänä Venäjän WTO-prosessin yhteydessä. Päätin kirjoittaa yhtiöstä lyhyesti […]

Uusi mahdollinen ostokohde | Nordnet Blogi1 Huhtikuu, 2012[…] ovat mahdolliset yhtiökumppanit. On olennaista, että yhtiön osakesarjaa ei dilutoida esimerkiksi ylitsevuotavien optio-ohjelmien kautta. Toisaalta osaava liikkeenjohto ja aktiivinen pääomistaja voivat luoda osakkeenomistajille […]

Nokian Renkaat lyhyen aikavälin vesiliirrossa | Nordnet Blogi17 Lokakuu, 2012[…] palautui eilen myös lähes puolentoista vuoden takainen merkintäni Nokian Renkaista ja tj. Granin optioista. Kirjoitin tuolloin […]

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit