Globaalit strategiat

Tällä hetkellä itketään ja valitellaan sitä, että osakevalinnasta olisi tullut hyödytöntä. Miten ihmeessä?

Nythän kuluvan kuukauden aikana kansainvälisten markkinoiden liikkeissä on tapahtunut selvä erkaantuminen; samaan aikaan, kun Eurooppa on jatkanut laskua, ovat monet maat välillä Latinalainen Amerikka – Kaakkois-Aasia antaneet verrataen hyviä tuottoa. Tässä hieman 1-kk tuottojen vertailua:

Market Vectors Vietnam (VNM) 11.99 %

iShares MSCI All Peru Capped Index (EPU) 11.64 %

Market Vectors Colombia ETF (COLX) 6.51 %

Market Vectors Poland ETF (PLND) -12.65 %

iShares MSCI Italy Index ETF (EWI) – 15.71 %

iShares MSCI Germany Index ETF (EWG) – 17.27 %

En ymmärrä sitä, että kuinka osakepoiminta ei muka olisi kannattavaa tässä markkina tilanteessa. Osakkeihin pitää olla vain ottaa globaalinäkökulma. Kansainvälisten ETF-rahastojen, jotka seuraavat osakeindeksejä, tuottohajontahan on valtava! Pelin henki kv-osakemarkkinoilla on tällä hetkellä selvästi se, että kaikista suurin potentiaali ja positiivinen trendi on mahdollisimman kaukana Euroopasta eli Kaakkois-Aasian lähettyvillä. Kaikista heikoin tilanne ja laskutrendi on Euroopassa.

Ensimmäinen asia, joka kansainvälisesti sijoitettaessa on muistettava on talouskasvun vähäinen merkitys. BKT:n kasvulla ja kasvuarvioilla on tosiasiassa vain vähän merkitystä, koska talouskasvu ei välttämättä merkitse pörssiyritysten osinkojen ja kassavirtojen kasvua. Siten esim. Kiinan pörssituotot verrattuna sen talouskasvuun ovat olleet täysi katastrofi viimeisen 20 vuoden aikana. Valitettavaa kuitenkin on, että analyytikot ja strategistit eivät vieläkään huomioi tätä asiaa ja kiimaisina keskittyvät esim. Kiinan odotettuun talouskasvuun. En tiedä voiko heitä auttaa, mutta yksittäinen sijoittaja globaaleilla sijoitusstrategioilla pyrkiä saavuttamaan ylituottoa. Nostan esille kaksi eri lähestymistapaa: arvo ja momentum:

(1) Arvostrategia: Sijoittamalla “arvomarkkinoille” eli korkean osinkotuoton ja alhaisen P/E-luvun markkinoille on mahdollista saada ylituottoa. P/E-lukujen ja osinkotuottojen kanssa kannattaa olla varovainen, koska niiden laskemiseen on monia eri menettelytapoja. En itse katsoisi suoraan vain ETF-rahastojen P/E lukuja kuten täällä on(ko) (indeksi vai ETF P/E…?) tehty. Indeksin ja rahaston P/E on siis kaksi eri asiaa. iShares esimerkiksi ei rahaston P/E:n laskemisessa ota huomioon negatiivisia tuloksia ja antaa max-arvot  P/E-luvuille:

Q. Why does the P/E ratio of a fund differ from the P/E ratio of the benchmark index?

A. Negative earnings are included in the calculation of the index P/E ratio, while they are excluded from the fund P/E ratio. Additionally, the fund calculation caps the P/E ratios of the underlying holdings at 60, so as to keep inordinately high P/E ratios from skewing the fund data

Lähde:http://us.ishares.com/misc/faq.htm

P/E-lukuja siis periaatteessa lasketaan siten, että ne näyttävät alhaisilta. Täten ETF-rahastojen P/E luvun käyttämisestä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Itse mieluummin poimin “arvomarkkinoilta” yksittäisiä osakkeita kuin ETF-rahastoja.

(2) Momentumstrategia: Tämä on mielestäni vaivaton ja tehokas strategia. Kv-indeksien momentum toimii pääasiassa lyhyemmillä tarkasteluperiodeilla, kuin osakkeilla; ETF-rahastojen tuottoja kannattaa verrata noin 1-3 kk tarkasteluperiodeilla. Kaikista parhaiten momentumstrategia toimii kehittyvien markkinoiden indekseillä.

Momentumin toimivuus voi perustua ainakin kolmeen tekijään: (1) sijoittajat alireagoivat marrkinainformaatioon, (2) sijoittajat jahtaavat parhaita markkinoita, (3) yksittäisen maan osaketuottojen ja talouden (varallisuusefekti, luottamus) palautekierre. Näistä kahdessa ensimmäisessä on kyse sijoitusten ajoittamisesta ja eräänlaisesta etujuoksusta muihin sijoittajiin nähden. Kolmannessa on kyse siitä, että tuotot ovat taloutta ja siten tuottoja itseään ennustavat tekijä.

Kahdesta yllä mainitusta strategiasta huomattavaa on myös se, että ne saattavat olla keskenään ristiriidassa, esim. nyt Euroopan osakemarkkinoiden momentum on huono, mutta niiden osakkeet ovat arvostukseltaan houkuttelevimpia.

Jos haluaa yksittäisiin rahastoihin sijoittaa, kannattaa valita sellaisia rahastoja, joilla on jokin selkeä fokus johonkin tiettyyn markkinaan. Sellaiset rahastot, jotka sijoittavat vähän sinne sun tänne, esim. jotain Latinalaiseen Amerikkaa ja jotain Aasiaan, ovat suorituskyvyltään huonoimpia.

/Jarkko Peltomäki

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Ari Laakso12 Syyskuu, 2011

Olen pitkään miettinyt, kannattaisiko (jos joskus rahaa olisi) sijoittaa ns. globaaleihin nousevien markkinoiden rahastoihin. Sillä periaatteella, että tehkööt rahastoyhtiöiden ammattilaiset sen allokointityön. No nyt tuossa tuli sitten näkemys/toteamus siitä, ettei kannatta. Hyvä, että asia tuli esille.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit