Fortumin Q4 tulos oli rohkaiseva, osinko säilyy eurossa

Fortumin Q4 tulos ylitti selvästi sekä meidän että markkinoiden odotukset. Tuloksen kannalta tärkein luku eli vertailukelpoinen liikevoitto oli 587 MEUR ylittäen selvästi ennusteemme 542 MEUR. Erityisesti Power-divisioonan tulos oli odotuksiamme vahvempi, kun sekä tuotantomäärät että keskimääräinen myyntihinta olivat ennusteitamme korkeampia. Sijoittajien kannalta mielestämme erityisen tärkeää oli se, että osinkoehdotus pysyi tutussa eurossa. Osakkeen osinkotuotto nousee näin ollen reilusti yli 7 %:n. Osinkosijoittajalle Fortum alkaa olla jo ehdoton kohde, sillä arvostustaso on kokonaisuudessaan pohjalukemissa ja Q4 oli jälleen hyvä osoitus tuloksentekokyvystä.

Osaketta on painanut viimeisen vuoden aikana huolet koko Euroopan energiasektorin päällä, kun markkinoilla on pohdittu poliittisien päätöksien vaikutuksia koko sektoriin. Energiapolitiikassa eurooppalaiset valtiot ovat vetäneet erilaisia linjauksia, minkä takia yhtenäistä ja ennustettavaa linjaa ei ole löytynyt. Sähköntuotannossa ennustettavuus on kriittistä, sillä investointien takaisinmaksuajat ovat pitkiä. Energiateollisuudessa 10 vuotta on lyhyt lopulta lyhyt aika, ja poikkeileva energiapolitiikka on siksi ajanut koko sektorin arvostustasot pohjamutiin. Vaikka Fortumin nykyisestä arvostustasosta (P/E alle 10, P/B noin 1,1) on sitä vaikea uskoa, on se itse asiassa hinnoiteltu selkeällä preemiolla eurooppalaisessa verrokkiryhmässä. Uskomme lopulta järjen voittoon myös energiapolitiikassa, mikä laskisi osakkeiden riskipreemioita ja sitä kautta tukisi osakekursseja merkittävästi. Nopeaa ratkaisua ei kuitenkaan ole odotettavissa, mutta arvonnousua ennen osakkeenomistajat saavat ainakin nauttia muhkeasta osinkotuotosta.

Q4:llä divisioonista ainoastaan Venäjä oli pettymys. Venäjän heikohko kehitys on hieman huolestuttavaa, sillä yhtiön investointiohjelman pitäisi olla vuoden 2013 jälkeen loppusuoralla. Yhtiö kuitenkin toisti 500 MEUR:n liikevoittotavoitteensa, ja kertoi myöhästyneen Nyaganin 1 voimalan olevan nyt testausvaiheessa. Tämä on jossain rohkaisevaa, vaikka emme odotakaan Fortumin pääsevän tavoitteeseensa Venäjällä nopeasti investointiohjelman päätyttyä. Tärkeintä on saada uusi kapasiteetti käyttöön, sillä ansaintalogiikka Venäjällä perustuu erityisesti uuden kapasiteetin kapasiteettimaksuihin.

Sähkön hintaan liittyvät suojaukset olivat pitkälti odotuksiemme mukaisia ja antavat hyvät lähtökohdat kuluvalle vuodelle. Uskomme Power-divisioonan tuloksen paranevan aavistuksen kuluvana vuonna, mikä vaatii tuekseen ainoastaan maltillisesti positiivisen sähkön hinnan kehittymisen maltillisesti myös kuluvana vuonna. Vuoden 2012 vertailutaso on erittäin alhainen, joten pidämme odotuksiamme varovaisina. Sijoittajien on tärkeää ymmärtää, että vuoden 2012 heikkokin tulos riittää nykyiseen osinkotasoon.

Fortum, joka on Pohjoismaiden suurin sähkönsiirtoyhtiö, kertoi myös miettivänsä strategisia vaihtoehtoja sähkönsiirtoliiketoiminnalle. Synergiat muun liiketoiminnan kanssa ovat vähäisiä ja jo sääntelyn takia liiketoiminta on eriytetty. Suhtaudumme suunnitelmaan positiivisesti, mutta emme lähde toistaiseksi spekuloimaan miljardeilla, jotka kaupasta sen toteutuessa tulisivat. Suunnitelma on jo nyt aiheuttanut poliittista vastustusta, mikä ei ole yllättävää. Mielestämme osake on tällä hetkellä kuitenkin selvästi aliarvostettu, onnistuipa projekti tai ei.

-Inderes

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit