Fortumille tarjolla osa Fennovoiman saippuaoopperassa

Fortumin puolivuotiskatsauksen julkistaminen herätti tavallista enemmän kiinnostusta viime viikolla. Odotettiin lisätietoja yhä oudompia piirteitä saavasta Fennovoimahankkeesta. Fortum on tietyin ehdoin luvannut pelastaa ydinvoimaprojektin, mutta ulkopuolisin silmin kovin innottomasti. Eduskunnan päätöksen mukaan Fennovoiman on oltava vähintään 60-prosenttisesti kotimaisessa omistuksessa, johon suurpiirteisesti lasketaan mukaan EU- ja Eta-maat. Tätä vaatimusta yritettiin kesällä kiertää harvinaisen tökeröllä tavalla, kun Kroatiaan rekisteröity lilliputtiyhtiö Migrit Solarna Energija pyrki yhtenä pääomistajana mukaan Fennovoiman kotimaiseen omistajakiintiöön. Pian kävi ilmi, että Migrit mitä suurimmalla todennäköisyydellä toimi venäläisten intressien bulvaanina.

Fennovoiman tarina on surkuhupaisa. Vuonna 2010 haettiin Suomessa lupaa kolmelle ydinvoimalalle. Hakijoina olivat Fennovoima (Pyhäjoki Pohjois-Pohjanmaalla), Teollisuuden Voima (Olkiluodon neljäs voimala) ja Fortum (Loviisan kolmas voimala). Joulukuussa eduskunta hyväksyi kaksi ensinmainittua ja jätti jälkikäteen tarkastellen järkevimmän vaihtoehdon, Loviisan kolmosvoimala, rannalle. Fennovoimalla oli onnekseen vuonna 2010 uskottava partneri, 34 prosenttia omistava saksalainen E.ON, joka kuitenkin vetäytyi hankkeesta pari vuotta myöhemmin. Eduskunta ei myöskään aavistanut, että Olkiluodon jo tuolloin vuosia rakenteilla olleen kolmosvoimalan aikataulu menisi täydellisesti sekaisin. Asiaa puidaan asianajajien kanssa.

Fennovoimalla oli enemmänkin vastoinkäymisiä. Vuonna 2010 sillä oli vahva kotimainen omistajakaarti, josta suuri osa alkoi pian katua osallistumistaan hankkeeseen. Jo vuonna 2012 mm. S-ryhmä, Atria, Boliden, AGA, Componenta, Ovako sekä useat paikalliset energiayhtiöt vetäytyivät hankkeesta. Myöhemmin myös Kesko ja Valio ilmoittivat haluavansa ulos Fennovoimasta, mutta ostajia niiden omistamille osakkeille ei näytä löytyvän.

Vuonna 2013 sovittiin venäläisen Rosatomin kanssa siitä, että se toimisi hankkeen laitostoimittajana. Samalla sovittiin myös, että Rosatom tulee 34 prosentin omistajaksi E.ON:in tilalle. Joulukuussa 2014 eduskunta teki “täydennetyn periaatepäätöksen” eli hyväksyi tämän muutoksen, mutta sillä ehdolla, että kotimaisen omistuksen (ml. EU- ja Eta-maat) tulee olla vähintään 60 prosenttia.

Venäjän toimet Ukrainassa niihin liittyvine pakotteineen olivat alkaneet Krimin haltuunotolla helmikuussa 2014. Ymmärrettävästi tämä aiheutti selvää epäröintiä eduskunnassa myönteisestä päätöksestä huolimatta. Oli ilmeistä, että ydinvoimaprojektin voimakas tukeutuminen Venäjään saattoi sisältää ennalta-arvaamattomia poliittisia riskejä.

Vastoinkäymisistä huolimatta Fennovoimaan on jäänyt useita kotimaisia omistajia, joskaan ei enää riittävästi. Joukossa ovat muun muassa Outokumpu, SSAB (Rautaruukki) sekä kymmeniä ennen kaikkea kunnallisia energiayhtiöitä, joissa poliitikot ilmeisesti sanovat viimeisen sanan. Niille Fennovoiman työllistämisvaikutus painanee enemmän vaakakupissa kuin mahdolliset poliittiset riskit. Toteutuessaan hankkeen kokonaiskustannus lienee noin seitsemän miljardia euroa. Ydinvoimalan pitäisi käynnistyä vuonna 2024.

Fennovoiman rakentamislupahakemus jätettiin kesäkuun lopussa ilman että vaatimus kotimaisen omistuksen suuruudesta olisi täyttynyt, kun Migrit ei kelvannut. Fennovoiman johdolla on armonaikaa 6.8.2015 saakka, jolloin valtioneuvosto alkaa käsitellä hakemusta.

Pelastavaksi enkeliksi toivotaan Fortum, joka on valmis harkitsemaan enintään 15 prosentin omistusosuuden hankkimista. Myönteisen päätöksen ennakkoehtona on kuitenkin itärajan takana olevan vesivoiman siirtyminen Fortumin enemmistöomistukseen. Siitä Fortum näyttääkin olevan huomattavasti kiinnostuneempi kuin Fennovoiman osakkuudesta. Voimalahanke lienee Rosatomille hyvin tärkeä, joten Fortum toivonee saavansa tältä yhtiöltä taustatukea omille vaatimuksilleen.

Taustalla on Fortumin 29 prosentin omistusosuus TGC-1 -nimisestä yhtiöstä (Territorial Generating Company 1), joka omistaa ja operoi Venäjän luoteisosassa vesi- ja lämpövoimaa sekä Pietarissa lämmönjakeluverkkoa. Tämän yhtiön enemmistöomistajana 52 prosentin osuudella on Gazprom. Joulukuussa 2014 tehtiin esisopimus, jonka mukaan TGC-1:n vesivoimatuotanto siirrettäisiin Fortumin ja Rosatomin omistamaan uuteen yritykseen. Fortum omistaisi tästä yhtiöstä runsaat 75 prosenttia ja Rosatom loput. Neuvottelut uudelleenjärjestelystä jatkuvat eikä niiden etenemisestä ole saatu tietoa.

Jo tällä hetkellä liiketoiminta Venäjällä näyttelee niin keskeistä osaa Fortumin liiketoiminnassa, että esimerkiksi henkilökunnasta hieman yli puolet on jo itärajan takana. Kun yhtiö on luopunut sähkönsiirtoliiketoiminnastaan Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa, sen toimintaan liittyvät riskit ovat selvästi nousseet. Voi ihmetellä, mitä Fortumin osakkeenomistajat hyötyisivät siitä, että Fennovoimahanke pelastetaan. Pitäisi ensin ainakin selvittää, miksi niin moni yhtiö on tullut katumapäälle pian osallistumispäätöksensä jälkeen.

Edellisestä huolimatta tai ehkä edellisestä johtuen Fortumin osakkeen arvostus pörssissä näyttää tällä hetkellä varsin edulliselta. Vuodelta 2014 yhtiö jakoi 1,10 euron normaaliosingon lisäksi 0,20 euroa lisäosinkoa, jonka taustalla oli Suomen ja Norjan sähkönsiirtotoiminnan tuoma 1,9 miljardin euron myyntivoitto. Vuoden 2015 aikana myyty Ruotsin sähkönsiirtotoiminta johti 4,3 miljardin euron luovutusvoittoon, joten lisäosingon saaminen myös ensi keväänä tuskin olisi ainakaan Suomen valtiolle vastenmielistä. Normaaliosinkokin johtaa lähes seitsemän prosentin ruhtinaalliseen osinkotuottoon.

Sähkönsiirtokauppojen ansiosta Fortumin oma pääoma osaketta kohti oli kesäkuun lopussa 16,76 euroa. Viime päivinä osaketta on voinut ostaa pörssistä alle kirja-arvon ensimmäisen kerran yli 10 vuoteen. Yhtiö on tällä hetkellä ylikapitalisoitunut, sillä velkaantumisaste oli 30.6.2015 negatiivinen ja vakavaraisuusaste peräti 61 prosenttia.

Omistamme Atrian, Fortumin, Keskon, Outokummun ja SSAB:n osakkeita.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
20.07.2015 23:15

Lienee maininnan arvoista että nykyinen eps ei kattane korkeaa, reilusti yli euron osinkoa. eli lyhyen tähtäimen tulospuolella näkymä ei niin hyvä.

Nimetön
Nimetön
21.07.2015 12:52

Fortumin vesivoimakauppojen hidasteeksi on arvioitu kiinalaisia sijoittajia, jotka ovat kiinnostuneet samoista kohteista. http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198135-taistelevatko-rosatom-ja-gazprom-kahdestaan-vesivoimasta-%E2%80%93-vai-isompi-peli Fennovoima sinänsä on arvioitu tappiolliseksi. Pitkäaikaisten sähkön hintaennusteiden valossa hanke ei tule ylittämään kannattavuusrajaa vuosikymmeniin. Sähkön pörssihinta on tämän vuoden alkupuolella ollut 30,47 € (Suomen hintatason kuukausikeskiarvojen mukaan laskettuna), viimeksi Rosatomin lupaama 50 euron takuuhinta on ylitetty helmikuussa 2012. Outokumpu Oy on arvioitu roikkuvan hankkeessa mukana siksi, että sähkön ylituotannon on arvioitu pudottavan sähkön hintaa pörssissä ja sopivan siivun omistaminen ei siten haittaisi, jos kokonaisuus tuottaisi voittoa. Outokumpu pudottikin teho-osuuttaan merkittävästi muutama vuosi sitten. Pörssiyhtiö Fortumia tuskin yritetään omistajaohjauksen avulla pakottaa tekemään osakkeenomistajilleen haitallisia investointeja. Niinpä Fennovoima-omistus… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
21.07.2015 20:58

Harmi, että ydinhuumassa on menty ala-arvoisen idealismin tasolle. Tämä aiheuttaa yhteiskunnallemme suurta vahinkoa eikä näin ollen palvele yhteiskunnan kokonaisetuavaan on sitä vastaan. – Fennovoima kumppanina on pois suljettava ydinvoima-alalta. Se on itse hankkinut oman skandaalinsa johdon rötöstelyillä maailmalla. http://online.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/70215/180412

Nimetön
Nimetön
22.07.2015 21:21

Hyvä kirjoitus!

Fortumilla ei liene mikään suuri motiivi tosiaankaan olla pelastamassa fennovoimaa kun haluavat ennemmin olkiluoto kolmoselle luvan fv:n kaaduttua!! Mutta jos saavat ostettua päästötöntä vesivoimaa, mikäs siinä!