Siirry pääsisältöön

Flexcoin, Mt. Gox ja bitcoin

Viime viikolla käsittelin lyhyesti kahdessa blogikirjoituksessa vielä viime vuonna maailman suurimman bitcoin-pörssin Mt. Goxin nousua ja tuhoa [8, 9, 17]. Mt. Goxin tarina, kuten aikaisemmin kirjoittanut, kerrotaan vielä monta kertaa uudelleen kaikkine mielenkiintoisine ja traagisine käänteineen [16]. Mt. Goxin asiakkaiden kertomukset ovat hyvin surullista luettavaa [25].

Mt. Goxin tapauksen jälkeen bitcoinin käyttäjät ovat tulleet aiempaa tietoisemmiksi vastapuoliriskistä, joka on käytännössä aina olemassa virtuaalivaluuttoja bittiavaruuden palveluntarjoajilla säilytettäessä. Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, niin “kaikkiin väitteisiin bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen kuolemasta on syytä suhtautua suurella varauksella.” [10] Flexcoinin, Mt. Goxin tai minkään muun bitcoin-palveluntarjoajan kuolema ekosysteemin muuttuessa ja kehittyessä ei tule tappamaan bitcoinia tai muita virtuaalivaluuttoja. Niiden aika on tullut ja niiden kehitys jatkuu yksittäisistä ongelmista huolimatta.

Sanoin myös aikaisemmassa kirjoituksissani, että Mt. Goxin epäonnistuminen tuskin jää ainutlaatuiseksi tapahtumaksi virtuaali-/kryptovaluuttojen historiassa ja eilen uutisissa olikin tietoa Flexcoin-bitcoin-“pankin” sunnuntaisesta ryöstöstä. Flexcoin ei kuitenkaan ole pankki sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan on pyrkinyt tarjoamaan kilpailijoista erottuvaa palveluvalikoimaa. [1, 2 14, 15]. Flexcoin julkaisi Twitter-tilillään eilen lyhyen ilmoituksen palvelun lopettamisesta:

Käytännössä Flexcoin on siis tarjonnut asiakkailleen bitcoin-lompakoita ja erilaisia maksupalveluita kohtuullisia kuluja vastaan [11]. Flexcoinin katoaminen bitcoin-ekosysteemistä ei todennäköisesti vaikuta juurikaan bitcoinin pitkän aikavälin kehitykseen, mutta toki nostaa jälleen esille epäilyksiä bitcoin-säilytyspalveluiden tietoturvasta. Tässä tapauksessa ryöstäjät siis onnistuivat viemään bitcoinit Flexcoinin niin sanotusta kuumista lompakoista. Kuumaa bitcoin-lompakkoa voi luontevasti verrata käteisen rahan hallussapitoon [12]. Toisin kuin Talouselämä-lehden verkkosivuilla julkaistun referaatin otsikko antaa ymmärtää, niin Flexcoinin kaikkia bitcoineja ei ole viety (ja tätä täsmennettään myös Talouselämä-lehden referaatissa) [3, 4]. Ne Flexcoinin asiakkaat, joiden bitcoineja säilytettiin puolestaan kylmäsäilytyksessä, eivät ole menettäneet bitcoinejaan [13, 18].Flexcoin menetti ryöstäjille tietomurron yhteydessä 896 bitcoinia (arvoltaan n. 420 000 eur) ja on bitcoinien ryöstön vuoksi joutunut laittamaan lapun luukulle [5, 18]. Flexcoin on kuitenkin omien tietojensa mukaan sitoutunut auttamaan viranomaisia asian selvittämisessä [8], mutta minun on kuitenkin vaikea ymmärtää, miten kadonneet bitcoinit voitaisiin siirtotapahtumien julkisuudesta huolimatta voitaisiin saada palautetuksi. Jo ennen nyt tapahtunutta tietomurtoa monet ovat mitä ilmeisimmin epäilleet Flexcoinin turvallisuutta [22].

Mt. Goxiin, Flexcoiniin ja moniin muihin bitcoin-verkkopalveluihin kohdistuneet hyökkäykset eivät ole mitenkään eriskummallisia tapauksia, vaan näitä tapahtuu jatkuvasti. Esimerkiksi Poloniex-virtuaalivaluuttavaihtopalvelu joutui juuri eilen tietomurron kohteeksi ja menetti perustajansa mukaan tässä yhteydessä 12,3 % bitcoin-varannoistaan [6, 7]. Poloniex on kuitenkin pyrkinyt ratkaisemaan ongelmatilanteen korottamalla muun muassa hintojaan ja pyrkii jatkamaan toimintaansa normaalisti kohtaamastaan häiriöstä huolimatta.

Mt. Goxin, Flexcoinin ja monen muun bitcoin-ekosysteemin toimijan epäonnistuminen on muistutus siitä, että bitcoin ja muut virtuaalivaluutat elävät jatkuvasti muuttuvassa maailmassa. Tulevaisuudessa bitcoin-ekosysteemiin syntyy todennäköisesti entistä enemmän erilaisia bitcoinien säilytyspalveluita, jotka entistä monipuolisempia (ja turvallisempia) säilytysratkaisuja niille, jotka eivät halua säilyttää bitcoineja suoraan itsellään. Muutos pois keskitetyistä bitcoin-pörsseistä on jo nyt käynnissä ja tarjolle on tulossa monenlaisia aiempaa turvallisempia ratkaisuja bitcoinien ja muiden virtuaalivaluuttojen säilyttämiseksi suoraan omissa käsissä [23, 24]. Kannattaa myös muistaa, että bitcoinien tulevaisuus suoranaisesti riipu keskitettyjen bitcoin-säilyttäjien olemassaolosta, vaikka ne tarjoavatkin useita etuja:

“The points of failure built on top of the Bitcoin network have always been the main thing holding back mass Bitcoin adoption. Many people have talked about creating trustworthy, reputable replacements for those current, centralized structures, but the real solution is to make the base layer of Bitcoin practical and secure for everyone to use on their own. Let’s not forget the original intentions of the Bitcoin protocol. The Bitcoin experiment will only be a success if we can remove all the middlemen and put the control over currency and finance in the hands of the individual.” [23]

Mitä uutta Flexcoinin tapaus opettaa? Flexcoinin ongelmat eivät sinänsä yllättäneet minua seuratessani sivusta Mt. Goxin ja monien muiden bitcoin-palveluiden ongelmia. Säilytyspalveluiden ongelmat eivät todennäköisesti myöskään lopu tähän, sillä joidenkin bitcoin-palveluntarjoajien heikko turvallisuustaso tekee niistä alttiita monenlaisille ongelmille.

Luottamus ja läpinäkyvyys ovat kuitenkin kaikki kaikessa näille bitcoin-palveluntarjoajille, joten muutoksia niiden palveluissa varmasti tulee tapahtumaan ja turvallisuutta pyritään parantamaan erilaisin toimenpitein. Näiden palveluntarjoajien edun mukaista ei ole se, että ne menettävät asiakkaidensa luottamuksen. [22] Ulkopuolisia säilytyspalveluita käyttävien on lisäksi hyvä muistaa, että vastapuoliriski on aina olemassa. Vastapuoliriski on mahdollista kuitenkin poistaa, mutta tämä vaatii sitä, että bitcoinien käyttäjät tutustuvat vaihtoehtoihin ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. [19]

Kuvalähde: Isokivi / Wikimedia / CC

PS. Viimeisimmän tiedon mukaan Japani ryhtyy verottamaan bitcoineilla syntyneitä voittoja ja ottaa käyttöön uusia keinoja bitcoinien käytön rajoittamiseksi [20]. Suomessa Verohallinto antoi viime vuonna ohjeet virtuaalivaluuttojen tuloverotuksesta [21].

Lisäys (5.3.2014): Suosittelen vielä lukemaan Business Insiderissa ilmestyneen artikkelin bitcoinin ensimmäisen kehitysvaiheen päättymisestä. Muutoksen tuulet puhaltavat ja uusien tulokkaiden on syytä olla ensimmäisen kehitysvaiheen toimijoita parempia monessa suhteessa. Bitcoin on ilmiönä niin monitahoinen (valuutta, teknologia, kryptoanarkia jne.), mutta on selvää, että bitcoin-valuutta on ainakin tähän mennessä kestänyt sekä ulkoiset että ekosysteemin sisäiset kriisitilanteet. Ongelmista on selvitty ja ne ovat entisestään vahvistaneet ekosysteemin toimintaa. Pitkällä tähtäimellä Bitcoin-protokollassa on joka tapauksessa valtava potentiaali ja itse ainakin uskon siihen, että joskus tulevaisuudessa jokin avoin, hajautettu ja ketterä P2P-maksujärjestelmä muuttaa ensin maksupalvelut ja tämän jälkeen myös paljon muuta. [26]

/Thomas Brand

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
18.06.2014 19:18

Erittäin mielenkiintoinen kirjoitus.
Asiani tosin eroaa hiukan topic:ista, mutta onko sinulle tuttua käsite binäärioptiokaupankäynti? Eksyin sivustolle http://www.7binaryoptions.com/fi/ ja mieleni tekisi kokeilla. Pääomalle saisi kohtuuttoman hyvän palautuksen ja todella lyhyellä ajalla.
Ajatuksia?