Fiskars–Wärtsilä: nerokas omistusjärjestely

On jo pitkään uumoiltu, että Fiskars haluaisi rahastaa huomattavan Wärtsilä-omistuksensa. Runsas vuosi sitten yhtiö myi osan osakkeistaan, minkä seurauksena Fiskarsin osakkeenomistajille maksettiin mittava lisäosinko. Tiistaina (24.4.) Fiskars julkisti suunnitelman uudesta omistuskuviosta, jota on pidettävä suorastaan nerokkaana. Fiskars pääsee hyötymään rahallisesti omistuksestaan, mutta samalla sen valta Wärtsilässä pysyy vähintäänkin yhtä suurena kuin aikaisemmin. Ja lisäksi omistusjärjestely on omiaan nostamaan sekä Fiskarsin että Wärtsilän markkina-arvoja. Todellinen win-win-tilanne!

Wärtsilän suurin osakkeenomistaja Fiskars on pitkään omistanut osakkeensa ruotsalaisen tytäryhtiön Avlis AB:n kautta. Omistusosuus oli viime vuoden lopussa 15,1 prosenttia. Wärtsilän osakekurssi on kuluvana vuonna pysynyt hämmästyttävän vahvana myös heikkoina pörssipäivinä. Osaselitys tähän saatiin tiistaina, kun Fiskars ilmoitti siirtävänsä omistamansa osakkeet ruotsalaisen sijoitusyhtiön Investor AB:n kanssa perustettavaan yhteisyritykseen. Investor on kaikessa hiljaisuudessa hankkinut Wärtsilän osakkeita markkinoilta viime kesästä lähtien ja ostanut lisäksi Fiskarsilta noin 4,1 miljoonaa osaketta 30,90 euron kappalehintaan. Tästä syntyy Fiskarsille 126,8 miljoonan myyntitulo ja noin 87 miljoonan euron myyntivoitto.

Edellä mainittujen osakekauppojen jälkeen Fiskars ja Investor, joiden tarkoituksena on kehittää yhteistä omistajastrategiaa Wärtsilän suhteen, omistavat yhdessä tällä hetkellä 19,44 prosenttia Wärtsilän osakkeista. Uudesta yhteisyrityksestä Fiskarsin osuus on noin kaksi kolmannesta ja Investorin osuus kolmannes. Vaikka Fiskars pääsee rahastamaan omistuksellaan, se on kuitenkin jatkossa entistä vahvemman pääomistajan enemmistöomistaja. Eli samalla sekä syödään kakkua että kasvatetaan sitä entistä suuremmaksi!

Operaatiossa on monta hyvää puolta. Kaikilla kolmella yhtiöllä on sitoutuneita pääomistajia, mikä alkaa olla harvinaista herkkua, kun pörssiyhtiöiden omistus on hajautunut pieniin osiin laajalle. Tämän seurauksena palkatut johtajat ovat alkaneet täyttää valtatyhjiötä monessa yhtiössä. Sellaista kehitystä omistajien on syytä kavahtaa, sillä johtajien ja omistajien edut joutuvat usein törmäyskurssille.

Fiskarsissa omistajavaltaa käyttää Ehrnroothin suku ja Investorissa Ruotsin vielä tunnetumpi Wallenbergin suku. Yhdessä nämä suvut osaavat tunnetusti vaalia osakkeenomistajien etua, jonka lisäksi erityisesti Wallenbergin suvulla on ainutlaatuisen laaja ja pitkäaikainen kokemus teollisuudesta. Tämä tieto-taito tulee nyt Wärtsilän ja välillisesti myös Fiskarsin käyttöön. Investor on pääomistaja mm. sellaisissa globaaleissa suuryhtiöissä kuin Atlas Copco, ABB ja Ericsson. Ei liene sattuma, että viime syksynä aloittanut Wärtsilän uusi toimitusjohtaja Björn Rosengren tulee Wallenberg-ryhmästä. Hän oli aikaisemmin Atlas Copcon varatoimitusjohtaja.

Investorin vahvaa sitoutumista Fiskarsin kanssa tapahtuvaan yhteisomistukseen osoittaa sekin, että se oli valmis maksamaan Wärtsilän osakkeista selvää ylihintaa eli preemiota pörssikurssiin verrattuna. Sekä Fiskars että Investor suhtautuvat hyvin luottavaisesti Wärtsilän tulevaisuuden näkymiin, minkä sijoittajien kannattaa noteerata. Hyvää on sekin, ettei uusi yhteisyritys halua poistaa Wärtsilää pörssistä. Uusi omistaja on markkinatilanteen niin salliessa valmis kasvattamaan omistustaan Wärtsilässä, mikä tukee yhtiön kurssikehitystä pörssissä, mutta aikoo pysyä pakollisen ostotarjouksen laukaisevan 30 prosentin omistusosuuden alapuolella.

Fiskarsilla on edelleen huomattava piilovaraus Wärtsilä-omistuksensa ansiosta. Yhtiö ilmoittaa, että maanantaina omistuksen käypä arvo oli 724 miljoonaa euroa eli 8,84 euroa jokaista Fiskarsin osaketta kohti. Kirjanpitoarvo oli vain 245 miljoonaa euroa.

On mielenkiintoista pohtia, mitä Fiskars aikoo tehdä Wärtsilän osakkeiden nyt saamallaan myyntitulolla. Ei liene aivan huono arvaus, että ainakin osa siitä jaetaan osakkeenomistajille lisäosinkona viime vuoden tapaan. On toki myös mahdollista, että yhtiö etsii lupaavia ostokohteita valitsemaltaan kuluttajatuotesektorilta.

Omistamme Fiskarsin ja Wärtsilän osakkeita.

Kim Lindström

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Osinko- ja yhtiökokouskausi ohi | Nordnet Blogi 7 Toukokuu, 2012

[…] Wärtsilän uutta omistuskuviota (FiskarsWärtsilä: nerokas omistusjärjestely, 26.4.2012) pidimme mahdollisena, että Fiskars jakaa osan saamistaan varoista lisäosinkona. Näin myös […]

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
21.01.2014 10:25

Mitä mahtaa tapahtua jos ja kun Wärtsilä myydään, Fiskars on suurin omistaja Wärtsilässä.
Mikä vaikutus voisi olla Fiskarsin kurssiin, osinkoihin, tulevaisuusnäkymiin?