Finnlinesin vähemmistöomistajat kaltoin kohdeltuja

Eilen (17.5.2013) alkoi Finnlinesin merkintäetuoikeusanti. Jo totuttuun tapaan anti on tehty ehdoiltaan mahdollisimman mielenkiinnottomaksi, sillä merkintäoikeus on käytännössä arvoton edellisen vuonna 2009 toteutetun uusmerkinnän tavoin. Vähemmistöomistajilla ei siten ole minkäänlaista kannustinta osallistua antiin. Pääomistaja, lähes 70 prosenttia omistava italialainen Grimaldi Compagnia di Navigazione, ei liene siitä pahoillaan, sillä se on sitoutunut merkitsemään kaikki merkitsemättä jäävät osakkeet. Se pystyy siten halvalla kasvattamaan omistusosuuttaan. Grimaldi on jo aikaisemmin tullut tunnetuksi siitä, että vähemmistöomistajia kohdellaan epäasiallisesti, eikä muutosta tässä suhteessa näytä olevan luvassa.

Eilen alkaneen uusmerkinnän mukaan 10 vanhalla osakkeella saa merkitä yhden uuden osakkeen 6,15 euron merkintähintaan. Merkintäaikaa on kaksi viikkoa. Kun vanhan osakkeen päätöskurssi oli eilen vain 6,10 euroa, osakeantiin osallistumista ei voi suositella. Kun otamme huomioon pääomistajan käyttäytymistä vähemmistöomistajia kohtaan, voi vain ihmetellä niiden kotimaisten suuromistajien lyhytnäköisyyttä, joiden vuoksi yhtiö ja siten merkittävä osa kauppalaivastostamme valuivat tällaisten ulkomaisten omistajien käsiin.

Italialaiset ilmaantuivat Finnlinesin omistajaluetteloon, kun he kesäkuussa 2005 ilmoittivat omistavansa 12 prosenttia Finnlinesin osakkeista. Seuraavan vuoden lokakuussa heillä oli jo 46 prosenttia osakkeista hallussaan. Tässä vaiheessa he tekivät kolmen kuukauden sisällä kaksi alimittaista julkista ostotarjousta perättäin. Kummassakaan tarjouksessa ei ollut käytännössä lainkaan preemiota pörssikurssiin verrattuna. Finnlinesin hallitus suositteli suoraselkäisesti, ettei osakkeenomistajien ole syytä hyväksyä tarjouksia. Vaikka ostotarjoukset epäonnistuivat, Grimaldi onnistui ylittämään 50 prosentin rajan helmikuussa 2007.

Tilikaudelta 2006 Finnlinesin vanha hallitus ehdotti 0,30 euroa osinkoa. Ilmarisen vaatimuksesta osinko nostettiin 0,42 euroon osakeyhtiölain vähimmäisosinkosäännökseen viitaten. Maaliskuun 2007 yhtiökokouksessa Grimaldi miehitti koko hallituksen omilla miehillään. Yli 10 prosenttia omistanut Ilmarinen oli turhaan yrittänyt neuvotella Grimaldin kanssa hallitusedustuksesta. Grimaldin asettamat hallitukset eivät ole vielä kertaakaan ehdottaneet osingonjakoa. Tarkoituksena on ilmeisesti pyrkiä karkottamaan vähemmistöomistajia yhtiöstä.

Grimaldin tapa ottaa komento vuoden 2007 yhtiökokouksessa ei vastannut suomalaisten käsitystä hyvästä hallinnointitavasta. Suvun päämies Emanuele Grimaldi luetteli muitta mutkitta ”ehdotuksensa” valittavista henkilöistä. Pyysin puheenvuoron, ja ilmoitin, että Suomessa on tapana esitellä hallitukseen valittavat uudet jäsenet. Sekoitin ilmeisesti täysin Grimaldin pasmat, sillä hetken hän oli neuvottoman näköinen keskustellessaan suomalaisen asianajajansa kanssa. Hetken mietittyään hän alkoi nopeasti monotonisella äänellä ja heikolla englannin kielellä lukea pääkohdat uusien jäsenten ansioluetteloista. Kukaan ei tainnut tulla hullua hurskaammaksi.

Laatiessaan vuoden 2007 tilinpäätöstä italialaiset olivat ottaneet vaarin edellisen vuoden vähimmäisosinkoratkaisusta. Luovaa kirjanpitoa hyödyntäen he saivat tuloksen painettua lähes nollille, ja ehdottivat tapansa mukaisesti nollaosinkoa. Ilmarinen vaati samansuuruista osinkoa kuin edellisenä vuonna, 0,42 euro osaketta kohti eli yhteensä 17,2 miljoonaa euroa. Pääomistaja joutui suostumaan vähimmäisosinkoon, koska nollan tuntumassa ollut tulos oli kuitenkin plusmerkkinen. Osingoksi tuli naurettava 0,00443 euroa osaketta kohti!

Ilmarinen vei osinkoriidan oikeuteen ja sai myös läpi vaatimuksensa erityisen tarkastuksen suorittamisesta Finnlinesin hallinnosta ja kirjanpidosta vuodelta 2007 osingonjakoon liittyvistä kysymyksistä. Maaliskuussa 2010 Helsingin käräjäoikeus ilmoitti, että Ilmarisen osinkovaatimus on täysin perusteltu. Hovioikeus asettui marraskuussa 2011 päinvastaiselle kannalle, minkä vuoksi Ilmarinen haki ja sai valitusluvan korkeimmasta oikeudesta, missä juttu nyt puidaan. Maallikkona on helppoa olla samaa mieltä Ilmarisen kanssa tässä asiassa. Finnlinesin pääomistajan käyttäytyminen vähemmistöomistajia kohtaan ei ole alkuunkaan luottamusta herättävää.

Emme omista Finnlinesin osakkeita.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
20.05.2013 22:39

Jos osana sijoitusstrategiaa on yhtiöiden valinta sillä silmällä, että saa joku päivä mehukkaan lunastustarjouksen niin kai se on kertaalleen otettava nenilleen tällä strategialla.

Nimetön
Nimetön
22.05.2013 11:04

Hyvä kirjoitus ja kertaus tapahtumiin. Lyhytnäköisyyttä suomalaisilta suuromistajilta tosiaan.

Huomioiden se tosiasia, että Grimaldit eivät selvästikään pelaa puhtaat jauhot pussistaan vaan harjoittavat tällaista väsytystaktiikkaa, sanoisin korkeimman oikeuden kääntyvän Ilmarisen kannalle.

Nimetön
Nimetön
23.05.2013 11:45

mitäköhän Finlaisssi tekee enään Suomen pörssiyhtiössä, siirtykööt Italiaan.