Facebookin shorttaaminen

Oikeastaan voisin kirjoittaa tämän blogini kopioimalla edellisen, Applen shorttaamista koskevan kirjoitukseni ja vaihtamalla nimen sekä muutamia numeroita.

Kuten kaikki tietävät, listautui Facebook viikko sitten 38 taalan hinnalla. Asiasta on kirjoitettu jo paljonkin, enkä taaskaan halua ottaa isommin kantaa, onko hinta liian kova vai ei. Mm. Kim ja Tom Lindström ovat analysoineet yhtiötä blogissaan.

Sen verran voin kuitenkin sanoa, että mielelläni olisin shortannut osaketta 38 USD hinnalla,  jos se suinkin olisi ollut mahdollista. Shorttaaminen ei kuitenkaan onnistu, ellei osakkeita ole lainattavissa. Ennen listautumista ei tietenkään ole.  Tämän vuoksi myös johdannaisilla on voinut ottaa pelkästään long-positioita Facebookiin.

Tänään tilanne kuitenkin korjautui, kun RBS (Royal Bank of Scotland) laski liikkeelle kolme short-minifutuuria. Olen ymmärtänyt, ettei Facebookin osakkeiden lainamarkkinat ole vieläkään toiminnassa, mutta jollain keinolla RBS on pystynyt lainauksen järjestämään tai sitten heillä on riittävästi osakkeita omassa salkussaan, joita voivat sitten käyttää suojaukseen. Commerzbank listannee omat short-instrumenttinsa tulevalla viikolla.

Short-minifutuurit ovat siis instrumentteja, joilla voi tehdä voittoa, mikäli kohde-etuus (tässä tapauksessa Facebook) laskee. Sopivaa minifutuuria valittaessa täytyy ensin määritellä itselleen sopiva stop-loss –taso. Stop-loss –taso kertoo sen hinnan, jossa kaupankäynti kyseisellä instrumentilla keskeytetään ja sijoittajalle maksetaan mahdollinen jäännösarvo. Tutumpi nimitys tälle lienee knock out.  RBS:n Facebook-minishorteissa stop-loss -tasot ovat tätä kirjoitettaessa $34,59, $38,43 ja $41,94. Mitä lähempänä stop-loss –taso on, sitä halvempi minifutuuri on, ja sitä suurempi on myös tuotteen vipu. Toki myös todennäköisyys stop-lossin laukeamiseen on tällöin suurempi.

Toinen oleellinen luku on ns. rahoituosuus. Tällä tarkoitetaan sitä kohde-etuuden tasoa, jossa minifutuurin hinta on nolla. RBS:n minifutuurien tapauksessa tuo taso on noin neljä taalaa korkeammalla kuin stop-loss –taso. On todella harvinaista, että minifutuuri menettäisi kokonaan arvonsa, mutta täysin mahdotonta se ei ole.  Kokonaan eri juttu on Commerzbankin BEST minifutuurit, joissa stop-loss –taso ja rahoitusosuus on sama eli ne laukeavat arvottomina, mikäli stop-loss –taso saavutetaan. Tätä asiaa aion käsitellä paremmin joskus myöhemmin, joten ei siitä nyt sen enempää.

Näissä minifutuureissa kerroin on yksi, joka tarkoittaa sitä, että osakkeen hinnan muuttuessa yhden taalan, muuttuu myös minifutuurin hinta yhden taalan. Täkäläiset minifutuurit kuitenkin noteerataan euroissa, joten taalahinta on jaettava eurusd-kurssilla.

Otetaan esimerkki. Olen kovasti laskun kannalla, enkä usko Facebookin nousevan lähiaikoina yli $34,59-tason (”halvimman” minishortin stop-loss –taso). Siispä valintani on SHRT FACE A RBS, jonka rahoitustaso on $38,44. Minishortin hinta saadaan kaavalla (Rahoitustaso – kohteen hinta)/valuuttakurssi. Siispä Facebookin ollessa $32, on tämän minifutuurin hinta euroissa (38,44 – 32)/1,25 = 5,15 €. Ok, näytti olleen 5,20 oikeasti, mutta close enough… Ostan 1000 kpl (5 150 €) ja seuraavaksi katsotaan, kuinka positioni kehittyisi eri tilanteissa.

FB                        SHRT FACE A RBS                          Tulos

24                        11,55                                               6 400

26                        9,95                                                 4 800

28                        8,35                                                 3 200

30                        6,75                                                 1 600

32                        5,15                                                  0

34,59                   3,08                                                -2 070

36                        1,95                                                -3 200

Mikäli stop-loss laukeasi, jäisi jäännösarvoksi noin kolme euroa ja tappiota tulisi hieman yli kaksi tuhatta. Laskelmassa ei ole huomioitu valuuttakurssin mahdollisia muutoksia.

Tämä ei todellakaan ole kehotus shortata facebookia, mutta näin sen voi halutessaan tehdä.

Facebook-minifutuurit löydät täältä.

Shortataksesi osakkeita sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Väinö Nurmi30 Toukokuu, 2012

Kiitos vinkistä! +60% tuotto päivässä ja tappiollinen toukokuu voitolliseksi.

Jackbet30 Toukokuu, 2012Paljon täällä palstalla kirjoitetaan asiaa!
Tällä kirjoituksella tein kuitenkin tähän asti nopeimmat nousut pörssistä!
Kiitos Erkki!

Erkki Fadjukoff31 Toukokuu, 2012Hienoa, että shorttinne onnistui. Itse en uskaltanut enää 32 euron tasolta shortata, vaan jäin odottelemaan mukamas parempaa tilaisuutta…

Nyt myös Commerzbank on listannut omat tuotteensa Facebookin shorttaamiseen:
https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/kurslista/warranter.html?flerSokfalt=1&selectedtab=Overview&sortcolumn=shortname&sortorder=ascending&instrument=15962402&currency=EUR&market_view=&instr_group_type=&instr_type=&issuer=244575&date=&

B SHRTFACE -alkuiset tuotteet ovat BEST minifutuureja (BEST=Barrier Equals STrike), joissa siis stop-loss -taso ja rahoitusosuus on sama. Tarkoittaa käytännössä sitä, että kun stop-loss saavutetaan, tuote erääntyy arvottomana.

RBS:n tuotteista poiketen noissa on kerroin 5 (minifutuuria/osake). Vipuun tämä ei vaikuta, vaan ainoastaan yksikköhintaan. Halutessasi vastaavan position kuin RBS:n tuotteilla, on sinun ostettava näitä viisinkertainen määrä, mutta myös hinta on vain viidesosa verrattuna vastaavaan RBS:n minifutuuriin. Tämänhetkisellä valuuttakurssilla näiden minifutuurien arvo muuttuu noin 16 senttiä, kun FB:n arvo muuttuu taalan verran.

LONGFACE-minifutuurit käyttäytyvät samoin, mutta luonnolisesti samaan suuntaan kuin itse osake.

Listalla on myös BEAR-alkuisia tuotteita. Ne ovat sertifikaatteja, joiden arvo lasketaan suhteessa edellisen päivän päätöshintaan. X2 ja X3 tarkoittavat vipua. Esim. jos FB:n hinta laskee 2%, nousee BEAR FACEB X3 C:n hinta 6%. BULL on vastaava tuote, mutta liikkuu samaan suuntaan kuin osake. Näitä sertifikaatteja ei kannata käyttää pitkäaikaisissa positioissa, koska mahdollinen kurssin sahaaminen syö hiljalleen sertifikaatin arvoa.

jussi mäkinen6 Kesäkuu, 2012Vieläkö uskaltaisi pari kiloa pistää kiinni tuohon SHRT FACE D RBS minifutuuriin? Suunnaton ärsytys syntyi, kun huomasin tämän bloggauksen aika alkutaipaleella ja siitä salkkua avaamaan, jonka sain auki vasta tänään, argh.

Erkki Fadjukoff11 Kesäkuu, 2012Jussi Mäkinen, anteeksi – olin taas matkalla, enkä tullut seuranneeksi tätä blogia. Minä olen huono ottamaan kantaa siihen, kannattaako Facebookia vielä shortata. Aika paljonhan arvosta on jo sulanut ja suurin myyntipaine on jo hellittänyt. Hinta näkyy asettuneen nyt tuohon 26$-28$ välille. En tosiaankaan uskalla sanoa nyt juuta enkä jaata…

Kooba12 Kesäkuu, 2012Osaatko sanoa mihin perustuu, että FB:n minifutuureilla voi tehdä kauppa myös päivällä jenkkipörssin ollessa kiinni ja minifutuurin arvo elää FB:n silloisen tarjouskirjan laitojen mukaan, joskin spredi taitaa olla kyllä suurempi? Tuntuu erikoiselta, että voisivat toteuttaa suojauksen jollakin konstilla silloin kun jenkkimarkkina ei ole auki?

Erkki Fadjukoff13 Kesäkuu, 2012Kooba, Facebookilla käydään kauppaa muuallakin, esim. Saksan pörsseissä. Tosin vaihto on aika ohutta, joten RBS:llä spreadi on päivällä selvästi leveämpi. CoBa näemmä pitää kapean spreadin päivälläkin.

sikari-sakari20 Kesäkuu, 2012Kysyisin vielä tarkemmin noista BEAR- sertifikaateista. Esim. Talvivaara:

BEAR TALVIV X3 C seeks investment results that correspond generally to the price and yield performance, before fees and expenses, of the price of BEAR TAL X3 C index.

Eikö tuo tarkita sitä, että sertifikaatin hinta seuraa BEAR- indeksiä, eli tuollaista sertifikaatin arvon rapautumista ei tapahdu. Liikkeellelaskija saa tuottonsa kuluista ja palkkioista (ja hinnaneroista?).

Olen näiden kanssa eritäin tarkka. Jos luvataan, sen pitää toteutua. Melestäni tuotteen kuvauksessa ei ole mainittu hinnan rapautumista. Mihinkään liikkeellelaskuesitteeseen en ole tutustunut, vain Nordnetin sivuilla olevaan selosteeseen.

Tutkija20 Kesäkuu, 2012sikari-sakari: Jos luvataan,että seuraa BEAR TAL X3 C -indeksiä, niin sitten seuraa. Ongelmana tässä on, että ko. indeksi rapautuu kuten normaali X-sertifikaatti. Eli päivämuutos lasketaan kertoimella X.

Sertifikaatti ei siis rapaudu indeksiinsä nähden, mutta indeksi rapautuu kuten kertoimellinen sertifikaatti.

/Erkki Fadjukoff

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit