Evli tulossa pörssiin

Maanantaina 16.11.2015 alkoi Evli Pankin listautumisanti, jonka ansiosta osake noteerattaneen pörssin päälistalla 2.12.2015 alkaen. Kyseessä on mielenkiintoisin pörssitulokas pitkään aikaan. Osake ei ole hinnoiteltu erityisen edullisesti, mutta toisaalta yhtiön pääasiallinen liiketoiminta-alue varainhoito on voimakkaasti kasvava pitkällä aikavälillä ja hallinnoitu varallisuus riittävän suuri, jotta kannattavuus olisi varsin hyvä. Yhtiön osingonmaksukyky on siten myös vakaammalla pohjalla kuin muilla viime aikojen listautujilla.

Annissa lasketaan liikkeelle enintään 2.100.000 B-osaketta 6,75 euron merkintähintaan. Anti on varsin pieni, vain 14,2 miljoonaa euroa, joten selvää ylimerkintää lienee odotettavissa. Huono uutinen useimpien kannalta on, että mahdollisessa ylimerkinnässä suositaan Evlin omia asiakkaita. Kaikille pyritään kuitenkin varaamaan 100 osaketta, mikä tosin on perin laiha lohtu. Anti voidaan keskeyttää aikaisintaan 23.11.2015 klo 16.00.

Listautumisantia edelsi 1.10.2015 tehty päätös, jonka mukaan vanhoista osakkeista tuli A-osakkeita ja jokainen vanha A-osake oikeutti merkitsemään maksutta kolme uutta A-osaketta ja yksi uusi B-osake. Näin jokaisen vanhan osakkeenomistajan osakemäärä viisinkertaistui. Ennen listautumisantia A-osakkeita on 17,0 miljoonaa ja B-osakkeita 4,2 miljoonaa kappaletta.  Myöhemmin A-osakkeita voi muuntaa B-osakkeiksi. Koska vain B-osake listataan, suurehko määrä B-osakkeita tarjottaneen myyntiin tulevina vuosina. Henkilökunta ei kuitenkaan saa vuoteen myydä ennen antia omistettuja osakkeita.

Yksityispankki Evlin nettoliikevaihto oli viime vuonna noin 60 miljoonaa euroa ja oman pääoman tuotto kuluvan vuoden tammi-syyskuussa 18 prosenttia. Liikevaihdosta peräti kaksi kolmannesta tulee varainhoitopalveluista. Loput on lähinnä corporate finance -toimintaa ja arvopaperivälitystä.

Evlillä oli syyskuun lopussa 8,5 miljardia euroa hallinnoitua varallisuutta. Rahastojen osuus oli 4,9 miljardia, mikä vastaa hieman yli viisi prosenttia kotimaisista rahastoista. Evliä suurempia rahastoperheitä oli Nordealla, Op-ryhmällä, Danske Bankilla ja FIM Pankilla.

Merkintähintaa voi verrata viime vuoden tulokseen osaketta kohti, joka oli 0,33 euroa. Tulos paranee selvästi kuluvana vuonna. Alexander Corporate Financen (ACF) hieman optimistiselta tuntuva ennuste tälle vuodelle on peräti 0,42 euroa, mikä johtaisi kohtuulliseen 16:n P/E-lukuun.

Ennen kaikkea Evli tunnetaan jo nyt ja varmasti myös jatkossa varsin anteliaana osingonmaksajana. Vuoden 2015 rahastoannilla oikaistu osinko vuodelta 2014 oli 0,21 euroa, johon ei sisälly heinäkuussa maksettu ylimääräinen pääomanpalautus. ACF odottaa tältä vuodelta 0,29 euron osinkoa, mikä vastaisi yli neljän prosentin osinkotuottoa. Osinkotuotto on korkeahko ottaen huomioon tulevien vuosien kasvunäkymiä. Syyskuun lopussa Evlillä oli 2,35 euroa omaa pääomaa osaketta kohti.

Tämän kommentin kirjoittaja on itse ollut perustamassa kolme varainhoitoyhtiötä ja todennut, kuinka vähäriskinen varainhoitotoiminta on osakemarkkinoiden välillä rajuistakin kurssivaihteluista huolimatta. Eipä ihme, että pörssissä jo olevat sijoitustoimintaan keskittyvät pankkiiriliikkeet eQ, United Bankers ja Taaleritehdas sekä lähiviikkoina First North -listalle listautuva Elite Varainhoito tarjoavat kaikki pääasiassa varainhoitopalveluja, vaikka kaksi ensin mainittua on aloittaneet pörssivälittäjinä. Pankkistatuksen omaavan Evlin 30-vuotinen historia on samankaltainen.

Varainhoitoyhtiön tulos vaihtelee luonnollisesti pörssisuhdanteiden vuoksi, koska nousevat kurssit paisuttavat asiakassalkkujen tai rahastojen markkina-arvoa ja siten myös prosenttipohjaisia hallinnointipalkkioita, minkä lisäksi hyvä kurssikehitys voi tuottaa onnistumispalkkioita. Kuitenkin varainhoitoyhtiö tai rahastoyhtiö perii aina palkkionsa riippumatta siitä, tuottaako sijoitus voittoa tai tappiota asiakkaalle. Lisäksi on muistettava, että osakekurssit aina nousevat pitkällä aikavälillä, joten välttyminen hallinnoitavissa olevan varallisuuden trendinomaiselta kasvulta edellyttää tosi pahoja virheitä yritysjohdolta tai salkunhoitajilta.

Kunhan onnistuu luomaan pysyviä asiakassuhteita, toistuvaa kassavirtaa syntyy jatkossa automaattisesti ja kassavirran suuruus on helposti ennustettavissa. Varainhoitotoiminnan kaikkein tärkein ominaisuus on kuitenkin skaalautumisen etu. Hoidossa olevien varojen kasvattaminen on erittäin kannattavaa, koska sen vaikutus kiinteisiin kuluihin on vähäinen. Miljardirahaston hoitaminen ei vaadi kovinkaan paljon enemmän työtä kuin 10 miljoonan euron rahaston hoitaminen, mutta tuotot ovat luonnollisesti eri luokkaa. Evli on onnistunut saavuttamaan sellaisen kriittisen massan, että erittäin hyvä kannattavuus on ainakin normaalioloissa taattu.

Varainhoitotoiminnan vakaus ja ennustettavuus poikkeaa tyystin osakkeiden välityksestä, jossa jokaisena pörssipäivänä aloitetaan nollapisteestä hankkimalla uusia toimeksiantoja. Samoin corporate finance -liiketoiminnan tulosta on mahdotonta arvioida etukäteen, koska toiminta on erittäin suhdannealtista ja vaatii myös vahvan markkina-aseman. Mikäli onnistuu pääsemään mukaan johonkin suureen yritysjärjestelyyn, korvaus voi olla suorastaan ruhtinaallinen, mutta kilpailu vähälukuisista hankkeista on äärettömän kovaa.

Varainhoitoliiketoiminnan paradoksi on, että varainhoitajan ja asiakkaan välillä vallitsee intressiristiriita. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että valtaosa aktiivisesti hoidetuista rahastoista ja näin ollen myös täyden valtakirjan yksilöllisistä salkuista häviävät indeksille hallinnointi- ja muiden palkkioiden vuoksi. Ennen kulujen vähentämistä varainhoitajien hoidossa olevat salkut kehittyvät suurin piirtein kuin indeksi, koska ne itse asiassa muodostavat merkittävän osan kokonaismarkkinoista.

Tämä merkitsee käytännössä, että indeksirahasto olisi alhaisten kulujen vuoksi asiakkaan kannalta edullisin vaihtoehto, koska etukäteen ei voi tietää ketkä salkunhoitajat kuuluvat siihen vähemmistöön, joka onnistuu sijoituksissaan keskimääräistä paremmin. Varainhoitoyhtiöt eivät kuitenkaan ole kiinnostuneita tarjoamaan asiakkailleen indeksirahastoja, koska niistä saadaan vain vähän tuottoa. Ja loppujen lopuksi indeksirahastoon turvautuminen poistaa tarvetta antaa varallisuutensa varainhoitoyhtiön hoitoon!

Meillä on tarkoitus osallistua Evlin listautumisantiin.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
17.11.2015 13:45

Mikael Lilius takaa laadun.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
19.11.2015 11:52

Sekä omat palkkiot kuten Fortumilla aikoinaan ;P

Nimetön
Nimetön
19.11.2015 09:20

Noilla hallinnoiduilla varoilla tuottomarginaalin pitäisi tuossa bisneksessä olla jotain 30-40%…

Nimetön
Nimetön
23.11.2015 16:12

Ja niinhän siinä sitten kävi…

“Merkintäaika

Yleisö- ja Instituutioannin merkintäaika alkoi 16.11.2015 kello 9.00. Listautumisanti ylimerkittiin moninkertaisesti, minkä vuoksi Yhtiön hallitus teki päätöksen niin Yleisö- kuin Instituutioannin keskeyttämisestä Listautumisannin ehtojen mukaisesti 23.11.2015 klo 16.00.”