Siirry pääsisältöön

Eurooppaan listatun USA-ETF:n kurssikehitys

Morjes Martin,

mulla olisi yksi jonkin aikaa askarruttanut kysymys #rahapodin Fees und Money -osioon:

SXR8-ETF seuraa siis S&P 500 -indeksiä ja onkin sitä tehnyt vuosien saatossa hyvin tarkasti. Kuitenkin Saksan pörssi, josta ko. ETF:ää ostetaan, on suurimmaksi osaksi eri aikaan auki kuin Jenkkien pörssi. Miten kyseisen ETF:n hinta määräytyy siis päivätasolla, kun kuitenkin selvästikin se seuraa S&P 500 -indeksiä pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna hyvin tarkasti? Jos katson SXR8:n kurssia esim. illalla kello 17.00 (kun sekä Xetra että NYSE ovat auki) saattaa sen kurssi olla täysin eri kuin S&P 500 -indeksin.

Kiitos hyvästä podcastista ja hyvää kevättä sulle ja Miikalle!

T. Henkka


Hei Henkka,

ETF-rahasto-osuuksien reaaliaikainen arvo muodostuu pörssissä kunkin ajanhetken osto- ja myyntitarjousten perusteella. Valitettavan monet ETF-sijoittajat eivät seuraa rahastosta julkaistavaa indikatiivista NAV-arvoa kauppaa käydessään (esimerkiksi SXR8:n osalta se on 7DTN ja löytyy esimerkiksi täältä pörssin sivuilta, alhaalla).

Tästä johtuen rahaston arvopaperisalkkuun perustuva ’oikea’ arvo ja pörssissä noteerattu osuuden arvo voivat erota merkittävästi toisistaan. Kun yhdysvaltalaiset pörssit ovat kiinni, tämän nimenomaisen rahaston liikkeitä voi toki arvioida myös S&P 500 -futuurin avulla. Futuurilla käydään kauppaa ympäri vuorokauden.

Rahaston kaupankäyntivaluutan ollessa euro (osuudet ovat USD-määräisiä, mutta osuuksilla voidaan käydä kauppaa muissa kuin perusvaluutassa) ja rahaston ollessa kasvu-osuudellinen (osingot sijoitetaan rahastossa oleviin osakkeisiin – vertailuindeksissä ei), niin tällöin rahaston nimellinen arvo eroaa merkittävästi indeksin pisteluvusta, vaikkakin päivittäiset liikkeet ovat yhteneväiset indeksin kanssa.

Rahasto-osuuden ja vertailuindeksin historialliset liikkeet ovat yhteneväisiä siksi, että rahaston päivätasoinen historia perustuu rahaston päivittäisin dollarimääräiseen arvonlaskentaan, jossa rahaston salkussa olevia osakkeita arvostetaan yhdysvaltalaisten pörssien close-kursseihin. Näin ollen virallisen osuuden arvoon perustuva kurssikehitys ja indeksin close -arvoon perustuva kurssikehitys seuraavat toisiaan hyvinkin tarkasti, paitsi niinä päivinä kun merkittävät osingot irtoavat salkussa olevista osakkeista.

Hyvää koronakevättä myös sinne 👍

Martin

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
08.04.2020 14:39

Hei

Mitä mieltä olet kannattaisiko nyt valtion rahahanojen ollessa auki ottaa pelastus toimien lisäksi myös velkaa sijoitettavaksi tuottaviin kohteisiin osakkeisiin ja intraan ja muuhun tuottavaan ja ostetut osakkeet jäädyttää nii ettei kukaan pääse niitä myymään osingot sijoitetaan uudestaan.