Euroopan talous uuteen kasvuun aikaisintaan loppuvuonna 2013

Lähitulevaisuuden yleistä talouskehitystä ennustetaan useilla indikaattoreilla. Yksi käyttökelpoisimmista on ostopäällikköindeksi (PMI, purchasing manager index). Euroalueella kyseisen kuukausitason indikaattorin laatii Markit Economics. Tänään julkistettu tieto helmikuun 2013 osalta viestii hyvin hitaasta elpymisestä Euroopan talousalueella.

Ostopäällikköindeksillä on selvä yhteys yleistä talouskehitystä kuvaavan bruttokansantuotteen (BKT) kanssa, kuten yllä oleva kuvaaja esittää. Indeksin tulkintakaava on yksinkertainen: yli 50 päälle kohoavat indeksilukemat viestivät lähitulevaisuuden kasvuodotuksista talousalueella, siinä missä alle 50 jäävät lukemat antavat signaalin taloustilanteen heikkoudesta.

Olen listannut ostopäällikköindeksin kehityksen meneillään olevan eurooppalaisen taantuman ajalta. PMI Compositen kehityskaari (Euroopan tasolla) näyttää viimeisten 14 kuukauden ajalta seuraavalta:

1/2012: 50.4
2/2012: 49.3
3/2012: 49.1
4/2012: 47.4
5/2012: 46.0
6/2012: 46.4
7/2012: 46.5
8/2012: 46.3
9/2012: 46.1
10/2012: 45.7 (pohja)
11/2012: 46.5
12/2012: 47.2
1/2013: 48.6
2/2013: 47.3

Mitä todennäköisimmin oikeansuuntaisia johtopäätöksiä on mahdollista tehdä useita:

a) Euroopan nykyinen taantuminen sai vauhtia vuosi sitten (2012 keväällä), kun Espanjan ja Italian valtionlainakorkojen nousuralli vähensi markkinoiden luottamusta ja syvensi pelkoja totaalisesta eurokriisistä

b) Nykyinen taantuma saavutti indeksilukemien osalta pohjansa syksyllä 2012, jolloin EKP palautti luottamuksen ennakoimallani tavalla

c) Ostopäällikköindeksi on noussut lokakuun 2012 pohjalukemista “selvästi”

d) Indeksin mukaan euroalueen talous supistuu edelleen, mutta hidastuvaa vauhtia

e) Euroalueen BKT-kehitys on negatiivista alkuvuonna 2013, todennäköisesti myös Q2/2013 aikana

f) Talouskehityksen trendi on lievästi toiveikas, kasvu on mahdollista (yli 50 arvot) loppuvuonna 2013

g) Nopean talouskasvun skenaario näyttää hyvin epätodennäköiseltä, koska valtiot pyrkivät säästämään ja poliittinen luottamus on haurasta laatua

Yllä esitetyn ostopäällikköindeksin kehityskaaren osalta sijoittajan näkökulmasta olennaisin havainto on se, että pörssi ei ole sama asia kuin reaalimaailma. Pörssikurssit ja yleinen talouskehitys eivät näin ollen välttämättä nouse ja laske samanaikaisesti. Tähän viittasin myös otsikoidessani viime syyskuussa blogimerkintäni ”Velkakriisin kurssipohja ohitettu”.

Osakekurssit ovatkin nousseet Euroopassa merkittävästi viime kuukausien aikana ennustaen asteittain vahvistuvaa yleistä talouskehitystä. Markkinavoimat ovat siis jälleen osoittaneet ennustamiskykynsä: kun illan tv-uutiset tietävät kertoa muutaman kuukauden kuluttua Euroopan reaalitalouden maltillisesta käänteestä, ovat parhaiden sijoituskohteiden markkina-arvot kohonneet pörssissä eurokriisin pohjilta jo toistasataa prosenttia.

Jatkoa ajatellen eurokriisi vahvistaa ajattoman sijoitusopin: menestyvä sijoittaja siirtyy ostolaidalle silloin, kun myrsky on voimakkaimmillaan ja otsikot huutavat talousjärjestelmän kaatumista omaan mahdottomuuteensa. Merkinnän lopuksi en malta olla lainaamatta oman esikuvani, Warren Buffettin, tiivistelmää ajoituksen ja tietynlaisen tunteettomuuden merkityksestä sijoitustoiminnassa:

”Occasional outbreaks of those two super-contagious diseases, fear and greed, will forever occur in the investment community. The timing of these epidemics will be unpredictable. And the market aberrations produced by them will be equally unpredictable, both as to duration and degree. Therefore, we never try to anticipate the arrival or departure of either disease. Our goal is more modest: we simply attempt to be fearful when others are greedy and greedy only when others are fearful.”

Kirjoittajan osakesalkun sijoitusaste on kirjoitushetkellä hieman yli 100 prosenttia. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju). Kuvamateriaalin lähde markiteconomics.com. Kirjoittaja on julkaissut sijoituskirjan Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit