Euroalueen muurilla

Olemme jo lukeneet peruskoulun oppitunneilla tehottomista neuvostoblokin suunnitelmatalouksista. Yksi suunnitelmatalouden järjettömyys koettiin Berliinissä, kun DDR rakensi Länsi-Berliinin ympärille muurin estääkseen ihmisten pakenemisen pois DDR:stä.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QwOfphFsUwM[/youtube]

EMU ehkä poikkeaa DDR:stä, mutta ehkä ei paljoa kuitenkaan… Euroalueella voidaan pankkien taseissa arvostaa sijoituksia siten kuin halutaan, korkotasosta ja eri maiden velkakirkojen korosta päättää tarvittessa keskusjohto. Ei tällainen syysteemi tietystikään voi toimia.

Nykyinen euroalueeen tekohengittäminen ei ole mitenkään historian kirjoistaa poikkeavaa. Ihmisten pakeneminen DDR:stä tietysti johtui siitä, että DDR ei ollut markkinatalous ja tästä syystä elintaso jäi Länsi-Saksasta, joten toki ihmiset karkasivat sinne. Tämän järkeen suunnitelmataloudessa tehtiin vielä typerämpiä suunnitelmia ja rakennettiin se muuri Berliiniin. Toki tämä muuri varmasti pelasti DDR:n väestökadolta ja antoi sille aikaa elää, mutta ei parantunut itse mätää ja tehotonta syysteemiä.

Euroopan velkakriisin hoito on kuin Berliinin muuri. Ensin ihmiset (markkinat) kertovat kuinka jokin systeemi ei toimi. Muutaman valtion olisi pitänyt mennä konkurssiin. Silloin vielä yksi kerrallaan. Sitten rakennetaan muuri, parannellaan sitä ja tehdään siitä korkeampaa. Kaikki p***a patoutuu ja kaikki energia käytetään tekohengittämiseen, mikä olisi voitu käyttää uuden luomiseen. Lopulta kuitenkin koittaa vapaus ja koko muurin rakentaminen oli turhaa. Kaikki todennäköisesti romahtaa kerralla.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wnYXbJ_bcLc[/youtube]

Kokemuksia Berliinin muurista:

-Sen kaatuminen voi kestää yllättävän kauan

-Lopulta kuitenkin (toivottavasti) vapaa markkinatalous ja demokratia voittaa

-Kun muuri lopulta murtuu se yllättää monet

-Kaikki romahtaa kerralla

Jotain tällaista tulee varmaankin tapahtumaan tämän hetkisen euroalueen kanssa. Juuri tästä syystä sijoittaminen tällä hetkellä on äärettömän vaikeaa. Siksi itse yritän opiskella ja ymmärtää tällä hetkellä sitä mitä esiripun takana tapahtui. Uskon, että se antaa hyvän lähtökohdan sijoitusstrategian luomiselle tällaisessa markkinatilanteessa.

“Historiasta ei ikinä opita mitään” pätee varmaankin tämän päivän politiikkaan.

Euroalueen hajoittaminen nyt heti ja kerralla olisi mielestäni paras ratkaisu. Se tarkoittaisi itselleni sijoitusten puolesta aivan varmasti tappioita, mutta uskon, että vapaa markkinatalous johtaisi lopulta parempaan hyvinvointiin kaikkialla Euroopassa.

/Jarkko Peltomäki

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit