Euro-ongelman vastaukset

Jos euro on ongelma, voiko sen korjata tekemällä lisää euro-ongelmaa?

Miksi meillä on tällä hetkellä euroopassa velkakriisi?

Meillä on euroopassa kriisi siksi, että euroalueen maiden väliset valuuttamarkkinat ja kyky harjoittaa itsenäistä rahapoliikkaa “tapettiin”.

Miksi tämä on aiheuttanut kriisin?

Yleisesti markkinoiden tärkeä tehtävä on ohjata yhteiskunnan resursseja kaikista kannattavimpiin kohteisiin hinnoittelemalla valuutat, sijoituskohteet jne. Markkinat siis huolehtivat talouden tasapainosta ja rahan ohjautuessa mahdollisimman kannattaviin kohteisiin tehdään investointeja, jotka parantavat elintasoa. Tuhoamalla euroalueen maiden väliset valuuttamarkkinat tämä mekanismi tuhoutui. Nyt poliitikot ja keskuspankkiirit yrittävät huolehtia tästä tasapainosta, jonka markkinat ennen tarjosivat.

Lisäksi yksittäisten maiden keskuspankkien mahdollisuus ohjata kunkin maan rahapolitiikka mahdollisimman optimaalisella politiikalla lopetettiin. Tämän tuloksena EKP ohjaa samaan aikaan kaikkien euroalueen maiden taloutta sellaisella rahapolitiikalla, joka vaistämättäkin on yksittäisen maan kannalta vähemmän optimaalinen ja eräänlainen kompromissi.

Kuinka tämä on näkynyt sitten taloudessa ennen kriisiä?

Investoinnit ja raha ovat ohjautuneet vääriin kohteisiin. Esimerkiksi  Kreikassa alettiin elämään vain velaksi ilman, että rahaa investointiin mihinkään tulevaisuutta varten. Irlannissa ja Espanjassa taas rakennettiin halvalla velkarahalla suuria määriä asuntoja ja infraa, joille ei ole mitään tarvetta.

Miten kriisiä nyt hoidetaan?

Poliitkot ja keskuspankkiirit yrittävät ottaa yhä enemmän valtaa vapailta markkinoilta. He päättävät, että miten ja millaisella korolla kullekkin maalle pitäisi lainata rahaa. Tämän tuloksena rahaa ohjataan edelleen väkisin kohteisiin, jotka eivät ole optimaalisia talouden kannalta. Kriisiä siis yritetään korjata sillä, mikä sen on aiheuttanutkin.

Mitä tästä seuraa?

Elintaso Euroopassa laskee. Todellinen talouskasvu on heikkoa. Esimerkkiä voi ottaa entisen itäblokin maista, joissa siirryttiin suunnitelmatalouteen, kuten nyt Euroopassa tehdään.

Vaikuttaako tämä pörssikursseihin?

Kyllä. Tavallisesti yhteys eri maiden talouskasvun ja pörssituoton välillä on heikko. Voimakkaan talouskasvun maa ei siis välttämättä tarjoa hyviä pörssituottoja, kuten voimme Kiinan pörssituotoista huomata. Negatiivisen kasvun tapauksessa ne kuitekin korreloivat. Inflaatiokorjatut pörssituotot ovat olleet ja tulevat olemaan siis huonoja euroalueella.

Eikö euroalueella osakkeiden huonoja tuottoja selitä vain se, että sijoittajat ovat paniikissa ja osakkeisiin on hinnoiteltu tämä pelko?

Ei. Monen yrityksen tulokset heikkenevät ja osinkoja ei makseta. Esimerkiksi Telefonica lopetti osinkojen maksamisen. Kyse osakkeiden hinnoittelussa ei ainoastaan ole siis riskilisästä ja täten myös tuottovaatimuksesta vaan tulevaisuuden odotetuista osingoista.

Tiedätkö, miten kriisi voitaisiin ratkaista? Millaisilla lainoilla rahaa pitäisi lainata kriisimaille? Mitä EKP:n pitäisi tehdä?

Minä en tiedä millaisilla koroilla raha markkinoilla pitäisi lainata. EKP ja euroalueen yhteinen rahapolitiikka itsessään ovat tämän kriisin varsinaisia aiheuttajia. EKP tulisi laukkauttaa ja euromaiden pitäisi siirtyä takaisiin omiin valuuttoihinsa. Markkinat lopulta löytävät tasapainon ja raha alkaa virtaamaan investointeihin, jotka vihdoin tukevat talouskasvua ja elintasoa.

Eikö tämä aiheuttaisi hirveän kriisin? Kukaanhan ei tarkalleen tiedä, että mitä tällöin tapahtuisi?

Kyllä. Romahdukset ja taantumat kuuluvat markkinatalouteen ja niiden kautta markkinat korjaavat itseään. Romahdukset on toki mahdollista välttää siirtymällä suunnitelmatalouteen ja ohjaamalla markkinoita. Eihän suunnitelmatalouksissa ikinä mikään ole varsinaisesti romahtanut, mutta lopulta elintaso on ollut valitettavan huono.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-2BgMu32Yuk[/youtube]

 

/Jarkko Peltomäki

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Harri31 Heinäkuu, 2012

Hyvä ja selkeä analyysi !

Ja tuo clippi !! Aivan mahtava !!! Putosin melkein tuolilta kun nauroin katketakseni :)

Jarkko Peltomäki31 Heinäkuu, 2012Onhan se hauska :) Joku samanlainen pätkä varmaan tehdään vielä euroalueesta, LTRO:sta yms. hölmöilystä.
hfgh1 Elokuu, 2012Turhapäiväistä höpinää niin kuin kaikki muutkin.
treidauspäiväkirja2 Elokuu, 2012Mielenkiintoinen huomio tuoda tuo “suunnitelmatalous” -termi tähän eurokriisiin. Muutoinkin erittäin hyvin kiteytetty eurokriisin pääongelma, oma tulkintani eurokriisin ja suomen näkymistä löytyy alta:
http://treidauspaivakirja.blogspot.fi/search?q=vaihtotase
jousimies20 Elokuu, 2012Suomihan on tavallaan euroalue pienoiskoossa jossa Kauniainen edustanee maatamme. Kunnat vastaavat valtioita. Mielenkiintoista mikäli tuo johtaa -60 luvun “maaltamuuttoon” mikä tosin näyttää olevan jo käynnissäkin.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit